Vajdaság
Épül a Kúla–Kishegyes-csatorna
Igor Mirović tartományi kormányfő megtekintette az építkezés színhelyét
Betűméret:             

Épül a Kúla–Kishegyes-csatorna utolsó szakasza is. Az első fázisban elkészült 10 kilométeres szakaszt követően most a második fázisban további 5 kilométeren építik a rendszert. A beruházás értéke több mint 3,6 millió euró, melyet a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság biztosított. A csatorna elkészülte után több ezer hektár jó minőségű mezőgazdasági földterület válik öntözhetővé.

Igor Mirović tartományi kormányfő, Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági titkár és Slavko Vrndžić, a Vajdaság Vizei Közvállalat igazgatója a kishegyesi község területén, Szeghegy mellett megtekintették a Kúla–Kishegyes-csatorna most épülő második szakaszának munkálatait. Jelen volt Marko Lazić, Kishegyes községi elnöke, Damjan Miljanić, Kúla község elnöke, valamint Szügyi István, a kishegyesi községi képviselő-testület elnöke is.

Szügyi István elmondta, hogy a szóban forgó közel 10 kilométeres szakaszon március 4-én kezdődtek meg a munkálatok. Egy éven belül a tervek szerint el is készül ez a csatornaszakasz, melynek a teljes hossza mintegy 15 kilométer. Ezzel újabb több ezer hektárnyi művelés alatt álló terület válik öntözhetővé. Azt is elmondta, hogy a kanális végén a már évek óta tervezett Potok akkumulációs tavat is létre lehet ezután majd hozni. A tervhez tartozik ugyanis a Szeghegy és Kishegyes közötti határrésznek egy gáttal történő elzárása, melynek nyomán egy nem csak öntözésre, hanem rekreációs tevékenységekre is alkalmas mesterséges tó létrehozása válik lehetővé.

Igor Mirović tartományi kormányfő azt is elmondta, hogy a jövőben a tartomány, valamint a köztársasági agrártárca is tervez majd olyan pályázati lehetőségeket, melyek nyomán a kis- és középtermelők is öntözőberendezéseket szerezhetnek be, locsolórendszereket építhetnek ki, állami segítséggel. Elmondta azt is, hogy Vajdaság területén összesen 18 ilyen projektum van folyamatban, és ezek megvalósítása nyomán mintegy 70-100 ezer hektárnyi földterület válik öntözhetővé. Elmondta, hogy Bánát és Bácska után idén Szerémségben is megkezdik a hasonló projektumokat. Hangsúlyozta, hogy a klímaváltozást komolyan kell venni, jelen pillanatban is érezhetjük azt, hogy mennyire sújt bennünket a csapadékhiány, a szárazság, és a jövőben csakis öntözőrendszerek segítségével lehet megbízhatóvá tenni a mezőgazdasági termelést.

Slavko Vrndžić, a Vajdaság Vizei Közvállalat igazgatója kiemelte, hogy az állam felismerte az ilyen létesítmények jelentőségét, biztosítani kell az infrastruktúrát ahhoz, hogy a vizet öntözésre használjuk. Az ilyen létesítmények nélkül lehetetlen a stabil növénytermesztés és mezőgazdasági termelés. Az Abu Dhabi Fejlesztési Alap projektjének első fázisához tartozik ez a beruházás is, melynek értéke 13 millió euró, vagyis megközelítőleg 1,5 milliárd dinár. Azt is elmondta, hogy egy év, 356 nap a határideje a munkálatok a befejezésének, de bízik abban, hogy a szakasz szeptemberig elkészül. Egy része pedig máris használatban van: három cég is öntöz már a Kishegyes–Kúla-csatorna eddig elkészült szakaszából. A verbászi Sava Kovačević birtok a szeghegyi, valamint a bácsfeketehegyi mezőgazdasági vállalatok is már mintegy 4000 hektáron öntöznek.

A tervek szerint a víztározót megépültét követően összekötik majd egy újabb csatornával — Njegoševo irányában — a Csík-ér patakkal, amivel további mezőgazdasági földterületek öntözésére teremtik meg a lehetőséget.

Tóth Péter
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Évről évre népszerűbbek a Vajdaságban is A szakkör tanfolyamai. Három évvel ezelőtt indult az első képzés, akkor még kísérleti jelleggel. A most is zajló harmadik évadban a szakköri foglalkozások már 18 szakmát öleltek föl, és Vajdaság-szerte 29 településre jutottak el. A magyarországi Nemzeti Művelődési Intézet...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 12:54 ]
A rendőrség ma fokozottan ellenőrzi a forgalmat. Az ellenőrzés célja, hogy felfedjék az autóbusz- és teherautó-vezetők által elkövetett szabálysértéseket és bűncselekményeket, közölte a szabadkai rendőrigazgatóság. Mint fogalmaztak, az akció során a közlekedési rendőrök ellenőrzik a veszélyes árukat...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 12:29 ]
Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
Beolvasás folyamatban