Vajdaság
Topolya: Oktatási vásárt szerveznek a Mezőgazdasági Iskolában

Április 15-én tartják a nyílt napot a topolyai Mezőgazdasági Iskola sportcsarnokában. A 10 óra 30 perckor kezdődő oktatási vásár keretében a három topolyai középiskola mellett néhány szabadkai és zentai középfokú oktatási intézmény is bemutatkozik.

A topolyai község falvaiból a végzősöket ingyenes autóbuszok szállítják a rendezvényre. Az ezredforduló óta a topolyai Mezőgazdasági Iskolában minden év áprilisában oktatási vásárt szerveznek. Ezeken a rendezvényeken minden érdeklődőnek, de elsősorban a nyolcadikosoknak és azok szüleinek bemutatják a továbbtanulási lehetőségeket, megismertetik az iskola szakirányait, szakköreit. Kezdetben a bemutatókat a szaktantermekben tartották meg. 2002-ben megépült a sportcsarnok, azóta ott rendezik meg a nyílt napot. Az utóbbi években a házigazdák más középiskolákat is meghívnak, hogy az iratkozás előtt álló nyolcadikosok minél több információ alapján tudjanak az életpályájukat befolyásoló döntést hozni.

Tóth Tibor, az iskola igazgatója elmondta, hogy – ahogyan azt már az előző években megszokhattuk –, a tanintézmények bemutatkozása mellett különféle kísérőrendezvényekkel szórakoztatják majd az ide látogatókat. Traktorversenyt, birkanyíró versenyt, sakktornát rendeznek, de vetélkednek majd a diákok különféle magok felismerésében, mindeközben pedig meg is lehet kóstolni a hentesek és az élelmiszer-ipari technikusok által készített finomságokat.

A topolyai Mezőgazdasági Iskola átadta a következő oktatási évre vonatkozó iratkozási tervét, és várja a minisztérium jóváhagyását. Tóth Tibor elmondta, hogy a következő tanévben is négy magyar tannyelvű, valamint három szerb tannyelvű osztályt terveznek megnyitni. Magyar nyelven négyéves szak a mezőgazdasági technikusi, az élelmiszer-ipari technikusi, az állat-egészségügyi technikusi szak. Továbbá egy hároméves kombinált osztályt nyitnak, ahova a leendő mezőgépszerelőket és henteseket várják. Szerb tannyelven két négyéves szakot terveznek, ahol mezőgazdasági technikusokat, valamint állat-egészségügyi technikusokat képeznek majd. A hároméves képzést nyújtó szakon mezőgépszerelőket és élelmiszer-ipari operatőröket képeznek.

Tóth Tibor azt is hozzátette, hogy a községben jelentkező munkaerő-piaci igényeket szem előtt tartva nyitják meg a szakokat. A korábbinál is nagyobb hangsúlyt fektetnek a gyakorlati oktatásra. A duális képzés megszervezése a szabadkai székhelyű Körzeti Gazdasági Kamara közreműködésével történik. A gyakorlati oktatás mintegy 70 százaléka adott cégekben zajlik, a maradék 30-at pedig az iskola tangazdaságán.

Tóth Péter
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Karlóca: Három gyerek sérült meg kutyatámadás következtében - illusztráció
2019. ÁPRILIS 19.
[ 16:48 ]
Rekordszámú, közel félezer, a topolyai tavon érvényes horgászengedélyt adtak el eddig már idén. A környezetvédő sporthorgászok a telekrendezési közvállalattal és önkormányzattal együttműködve halasítanak, felügyelik a tavat és környékét. A halállomány minőségének és mennyiségének javítása érdekében a...
2019. ÁPRILIS 19.
[ 11:58 ]
A köztársasági parlament – a kulisszák mögött címmel tartott nagysikerű ismeretterjesztő előadást csütörtökön este a zentai BeeHome Közösségi Házban a községbeli középiskolák diákjai számára Kovács Elvira köztársasági parlamenti képviselő, aki a BeeHome Közéleti fórum című rendezvénysorozatának...
2019. ÁPRILIS 19.
[ 9:25 ]
A csokoládéból és magas minőségű kakaóból készülő termékeket gyártó Barry Callebaut csoport megállapodást írt alá a szerb kormánnyal és Újvidék várossal, amelynek értelmében Délkelet-Európában az első gyárat a tartományi székvárosban építik fel. Aleksandar Vučić szerb elnök azt mondta, a Barry Callebaut...
2019. ÁPRILIS 19.
[ 8:27 ]
Beolvasás folyamatban