Vajdaság
Hétfőn szerb-magyar együttes kormányülés Szabadkán

Ötödik együttes ülését tartja hétfőn a szerb és a magyar kormány. A helyszín ezúttal Szabadka. Az ülést Ana Brnabić szerb és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közösen vezeti. Magyarországi tájékoztatási eszközök megjegyzik, hogy nem zárható ki hogy, Aleksandar Vučić szerb elnök is találkozik a magyar miniszterelnökkel, a sajtónak kiküldött programban egy ilyen találkozó azonban nem szerepel.

A hivatalos információk szerint először a két kormányfő folytat majd félórás megbeszélést, közben a két ország miniszterei bilaterális megbeszéléseket tartanak. Ezt követi a plenáris ülés, amit kétórásra terveznek. Azt együttes ülés végén egyezményeket írnak alá.

Korábban a sajtó arról cikkezett, hogy az ülésen a két ország kapcsolatát meghatározó és tovább erősítő bejelentések várhatók. Gazdasági témák lesznek a középpontban elsősorban. Magyarország Szerbia harmadik legnagyobb uniós külkereskedelmi partnere, s tovább szeretnék mélyíteni a gazdasági együttműködést. Budapest szeretné elérni és ösztönözni, hogy magyarországi vállalatok Belgrádtól délre is minél nagyobb számban megjelenjenek.

Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete egy szerb kormányközlemény szerint korábban arról beszélt, hogy kilenc megállapodást készítenek elő, amelyeket a közös kormányülésen írnak majd alá. Kiemelt figyelmet kaphatnak az ülésen a közlekedési témák, vasútfejlesztés, közúthálózat-fejlesztés.

Napirenden szerepelhet a határátkelők kérdése, hogy még két magyar-szerb határátkelő működhessen a jövőben megnövelt nyitvatartással.

Legutóbb tavaly február elején tartottak szerb–magyar együttes kormányülést, akkor Budapesten, az Országházban, ahol Orbán Viktor volt a házigazda, emlékeztet az ATV. A tavaly februári budapesti magyar-szerb kormányülés után a miniszterelnök arról beszélt, hogy Szerbiának és Magyarországnak együtt kell megvédenie a határait, polgárai biztonságát és kulturális identitását is. Orbán Viktor akkor köszönetét fejezte ki Szerbiának, amiért segített feltartóztatni a migrációt Magyarország déli határainál.

A két kormányfő és munkatársainak szabadkai látogatása miatt délelőtt, illetve a déli és délutáni órákban forgalomkorlátozásra kell számítani Szabadkán. A korábbi években hasonló alkalmakkor akár 2-3 órára is lezárták a városban a forgalmat. A forgalomkorlátozás érinti az autóbuszok forgalmát a helységközi járatokon is. Egyes autóbuszok kimaradhatnak, vagy akár egy-két órát is késhetnek.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Nagyszabású ünnepség keretében emlékeztek meg pénteken este Adán, a helyi Park szállodában az adai Körkép fennállásának huszadik évfordulójáról. A rendezvénnyel párhuzamosan megtartották a II. Kistérségi Médiumok Találkozóját, valamint átadták a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete és az Integrál Pedagógus...
2019. JÚNIUS 15.
[ 10:56 ]
A pancsovai Rastko Nemanjić kaszárnyában elkezdődött a Szláv testvériség 2019 elnevezésű hadgyakorlat, tájékoztatott a szerbiai védelmi minisztérium. A terrorizmus ellenes hadműveletek témájára szervezett gyakorlaton a Szerb Hadsereg, az Orosz Fegyveres Erők és a Fehérorosz Fegyveres Erők több mint 750 katonája vesz...
2019. JÚNIUS 15.
[ 10:03 ]
Egy 36 éves futaki férfi vesztette életét abban a súlyos közelekdési balesetben, amely pénteken az esti órákban történt Újvidéken a Pirosi úton, Sajlovónál. Egy Golf típusú személygépkocsi ütközött az újvidéki városi tömegközlekedési vállalat egyik autóbuszával. A sofőr a helyszínen életét vesztette,...
2019. JÚNIUS 15.
[ 7:39 ]
Beolvasás folyamatban