Vajdaság
Hétfőn szerb-magyar együttes kormányülés Szabadkán

Ötödik együttes ülését tartja hétfőn a szerb és a magyar kormány. A helyszín ezúttal Szabadka. Az ülést Ana Brnabić szerb és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közösen vezeti. Magyarországi tájékoztatási eszközök megjegyzik, hogy nem zárható ki hogy, Aleksandar Vučić szerb elnök is találkozik a magyar miniszterelnökkel, a sajtónak kiküldött programban egy ilyen találkozó azonban nem szerepel.

A hivatalos információk szerint először a két kormányfő folytat majd félórás megbeszélést, közben a két ország miniszterei bilaterális megbeszéléseket tartanak. Ezt követi a plenáris ülés, amit kétórásra terveznek. Azt együttes ülés végén egyezményeket írnak alá.

Korábban a sajtó arról cikkezett, hogy az ülésen a két ország kapcsolatát meghatározó és tovább erősítő bejelentések várhatók. Gazdasági témák lesznek a középpontban elsősorban. Magyarország Szerbia harmadik legnagyobb uniós külkereskedelmi partnere, s tovább szeretnék mélyíteni a gazdasági együttműködést. Budapest szeretné elérni és ösztönözni, hogy magyarországi vállalatok Belgrádtól délre is minél nagyobb számban megjelenjenek.

Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete egy szerb kormányközlemény szerint korábban arról beszélt, hogy kilenc megállapodást készítenek elő, amelyeket a közös kormányülésen írnak majd alá. Kiemelt figyelmet kaphatnak az ülésen a közlekedési témák, vasútfejlesztés, közúthálózat-fejlesztés.

Napirenden szerepelhet a határátkelők kérdése, hogy még két magyar-szerb határátkelő működhessen a jövőben megnövelt nyitvatartással.

Legutóbb tavaly február elején tartottak szerb–magyar együttes kormányülést, akkor Budapesten, az Országházban, ahol Orbán Viktor volt a házigazda, emlékeztet az ATV. A tavaly februári budapesti magyar-szerb kormányülés után a miniszterelnök arról beszélt, hogy Szerbiának és Magyarországnak együtt kell megvédenie a határait, polgárai biztonságát és kulturális identitását is. Orbán Viktor akkor köszönetét fejezte ki Szerbiának, amiért segített feltartóztatni a migrációt Magyarország déli határainál.

A két kormányfő és munkatársainak szabadkai látogatása miatt délelőtt, illetve a déli és délutáni órákban forgalomkorlátozásra kell számítani Szabadkán. A korábbi években hasonló alkalmakkor akár 2-3 órára is lezárták a városban a forgalmat. A forgalomkorlátozás érinti az autóbuszok forgalmát a helységközi járatokon is. Egyes autóbuszok kimaradhatnak, vagy akár egy-két órát is késhetnek.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Karlóca: Három gyerek sérült meg kutyatámadás következtében - illusztráció
2019. ÁPRILIS 19.
[ 16:48 ]
Rekordszámú, közel félezer, a topolyai tavon érvényes horgászengedélyt adtak el eddig már idén. A környezetvédő sporthorgászok a telekrendezési közvállalattal és önkormányzattal együttműködve halasítanak, felügyelik a tavat és környékét. A halállomány minőségének és mennyiségének javítása érdekében a...
2019. ÁPRILIS 19.
[ 11:58 ]
A köztársasági parlament – a kulisszák mögött címmel tartott nagysikerű ismeretterjesztő előadást csütörtökön este a zentai BeeHome Közösségi Házban a községbeli középiskolák diákjai számára Kovács Elvira köztársasági parlamenti képviselő, aki a BeeHome Közéleti fórum című rendezvénysorozatának...
2019. ÁPRILIS 19.
[ 9:25 ]
A csokoládéból és magas minőségű kakaóból készülő termékeket gyártó Barry Callebaut csoport megállapodást írt alá a szerb kormánnyal és Újvidék várossal, amelynek értelmében Délkelet-Európában az első gyárat a tartományi székvárosban építik fel. Aleksandar Vučić szerb elnök azt mondta, a Barry Callebaut...
2019. ÁPRILIS 19.
[ 8:27 ]
Beolvasás folyamatban