Vajdaság
Orbán Viktor: „Ha a szerbekkel együttműködve bővíthetjük a vajdasági magyarok lehetőségeit, akkor azok hosszabb távra szólhatnak”
A magyar kormányfő részt vett a VMSZ Mindannyian elnevezésű szabadkai kampányrendezvényén

Az európai parlamenti választásokon való részvételre buzdította a szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarokat Orbán Viktor. Elmondta, hogy idén több mint 7 milliárd forintnyi összeggel folytatják a vajdasági gazdaságfejlesztési programot. Felvázolta elképzeléseit a közép európai térség talpra állításáról.

A szabadkai városháza nagytermében megtartott rendezvény közönségét és a magyar miniszterelnököt Pásztor István, a VMSZ elnöke köszöntötte:

- Nemcsak soha nem látott, pozitív hangulatú kormányülés van mögöttünk, nemcsak az élet rengeteg területét érintő 11 megállapodás aláírására került sor, hanem olyan perspektívák nyíltak meggyőződésem szerint, amelyek még inkább élhetővé teszik a szülőföldünket, s nekünk, vajdasági magyaroknak ettől fontosabb érdekünk nincsen – mondta a pártelnök

Pásztor István megköszönte Orbán Viktornak, hogy hitt abban, hogy a két ország közti kapcsolatok elérhetik azt a szintet, amit most tapasztalunk, hisz ennek legnagyobb haszonélvezői a vajdasági magyarok.

- Mivel választásokra készülünk, s most a legfontosabb feladat, hogy mindenkit arra buzdítsunk, akinek szavazati joga van, hogy szavazzon - mondta Pásztor István.

- Lehetnek közöttünk, vajdasági magyarok között különbségek bizonyos dolgok megítélése tekintetében, de az életben vannak olyan pillanatok, amikor ezek a különbségek eltörpülnek, mert a pillanat azt kívánja, hogy mindannyian odaálljunk az ügy mellé. Az európai parlamenti választások ügye egy ilyen ügy. Összpontosítani kell az erőnket, hogy egy erős magyar jelenlétet biztosítsunk az EP-ben. Abban a közegben kell ugyanis kiharcolni azt a pozíciót, ami a magyar nemzet felemelkedését tudja biztosítani az elkövetkező években.

Pásztor megköszönte vendégének, hogy az elmúlt öt évben a vajdasági magyar közösségnek EP képviselője lehetett Deli Andor személyében.

- Emberi számítás szerint az várható az elkövetkező öt évben is, hogy Deli Andor szolgálhatja majd a lista érdekét, amelyen bekerül a parlamentbe, illetve nemzetének és szülőhazájának érdekét is. Ez a három dolog összeegyeztethető, ezt bizonyította a mögöttünk lévő öt év – fejezte be beszédét Pásztor István.

Orbán Viktor ennek kapcsán azt mondta, hogy Deli Andor nem ajándékba kapta az újabb lehetőséget, hanem azért kapott bizalmat a FIDESZ jelöltállító ülésén, mert az elmúlt öt évben kiválóan végezte a munkáját. Az elkövetkező időszakra is sok sikert kívánok neki, mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök ugyanakkor megköszönte a vajdasági magyarok türelmét is. Emlékeztetett, hogy 2010-ben volt egy választás Magyarországon, amikor a polgári nemzeti és keresztény erőknek sikerült megszerezniük az ország többségének a bizalmát.

- Egy 2/3-os többséggel nekikezdhettünk annak a korszaknak, ami akkor kezdődött és máig tart. Jól emlékszem, hogy akkor milyen dilemmákkal szembesültünk, le volt rongyolódva az anyaország, gyakorlatilag gazdasági csődben voltunk. Nemcsak az aktuális mutatók voltak rosszak, hanem a gazdaság szerkezete is rossz volt. Az emberek gondolkodásában is több volt a pesszimizmus, mint a magabiztosság. Sok mindent meg kellett változtatni, s amikor barátaimmal leültünk, idesorolva Pásztor István elnökurat is, akikkel a határon túli magyarok ügyét szoktam megvitatni, akkor türelmet kellett kérnem. Azt kellett mondanom, hogy ha a szívem szerint haladnék, akkor nem kétséges, hogy minden lehetséges erőforrást már most, 2010-ben rendelkezésre bocsátanék, de ha nem tesszük rendbe az anyaországot, nem lesz erős anyaország, akkor nem lesznek erős határon túli közösségek sem. 2014-ben látszott, hogy valahogy összetudjuk magunkat szedni, s az anyaország elindulhatott a megerősödés útján. Akkor jött el annak az ideje, hogy nagy terveket gondoljunk ki közösen.

Orbán Viktor elmondta, olyasmik történtek az elmúlt években, amelyekről azt hittük, hogy a mi életünkben sohasem fognak megtörténni. Konkrétan, hogy Magyarország lesz olyan erős, hogy minden fórumon, a legerősebb országokkal szemben is képes legyen kiállni a határon túli közösségekért.

- Itt most Ukrajnára és a kárpátaljai magyarságra gondolok, hisz érdekükben néha a világszínpadra is ki kell állni - pontosított.

Orbán Viktor elmondta, hogy a vajdasági magyarok legfőbb problémája most a gazdasági helyzetből adódik, de Szerbia uniós integrációjának felgyorsulásával a gazdasági különbségek is lassan eltűnnek. Budapest kész arra, hogy ahogyan egykor Horvátország uniós csatlakozását sürgette, most ugyanezt tegye Szerbia esetében is, mert ez a vajdasági magyarok, Szerbia, Magyarország, de az EU érdeke is.

- Az Európai Unió kezdi kimeríteni az erőforrásait, új erőforrásokra van szükség, az erő pedig a tagállamokból jön és a bővítés az valójában nem tehertétel, ha az ember megfelelő szemüvegen keresztül nézi, hanem egy új lehetőség és erőforrás magának az EU-nak is. Igaz, hogy most olyan vezetői vannak az EU-nak, akik nem nagyon látnak az orruknál tovább, de az idő kitermeli majd a megfelelő vezetőket. Most májusban is választás lesz, utána nemzeti választások is lesznek, a hétvégén Finnországban voltak választások, s láthatóak a változások. Szépen, lassan megjelennek majd azok az európai vezetők, akik pontosan tudják, hogy a következő tíz én nagy feladata a balkáni rész integrálása az Európai Unióba. Ennek a térségnek pedig a legfejlettebb része Szerbia.

Orbán Viktor elmondta, az elmúlt három évben kb. 60-70 milliárd forint közötti összeg érkezett a Vajdaságba gazdaságfejlesztési céllal.

- Hogy ezt hogyan sikerül felhasználni, az már az Önök felelőssége. Messzebbről nézve, jól áll az ügy. Szétterült a pénz, s ahhoz, hogy egy gazdaság meg tudjon indulni, ahhoz az szükséges, hogy mindenki, aki érez magában tetterőt, lehetősséghez jusson. Mivel úgy látjuk, hogy ez eddig jól működött, idén is érkezni fog 7-7,5 milliárd forintnyi összeg. Már elkészült egy fejlesztési terv a vajdasági turizmus fejlesztésére.

Orbán Viktor hozzátette:

- Én tudom, hogy türelmetlenek, mert minden egyes nap pótolhatatlan veszteség, mert minden nap mennek el családok, s mindnyájunkat ugyanaz a kérdés aggasztja, hogy akik elmentek, azok visszajönnek-e, illetve az asszonyok szülnek-e elég gyereket azok helyett, akik elmentek. Egyik kérdésben sem állunk valami jól. Tehát nekünk nem kisebb feladatunk van, mint egy olyan fejlődési pályára segíteni a vajdaságiakat, az itt élő embereket, vállalkozásokat, családokat, hogy belátható és hihető legyen az, hogy van egy pont ahová elérhetünk, és ahonnan, ha elértük, már nem érdemes elhagyni azt a térséget. Most nehéz hinni abban, hogy egy ilyen pont létezik, mert látjuk a távozásra készülő fiatalokat, de ha önök jól számolnak, jól kalkulálnak, s a terveink valóra válnak, akkor nincs olyan messze az a pont, amikor azt veszik észre, hogy az elvándorlás mértéke elkezd lassulni, aztán szépen fogyni, majd megfordulni. Magyarországon ez megtörtént. Nálunk két éve az a helyzet, hogy kevesebben mennek ki munkát vállalni, mint ahányan visszajönnek. S ha terveinket sikerül megvalósítani, akkor a következő három évben ez a folyamat még látványosabb lesz, s Magyarországra megindul egy nagyarányú visszaáramlás.

A miniszterelnök szerint mindig lesznek, akik elmennek, de az nem is baj, mert világot látni jó dolog, külföldön tanulni jó dolog, valamennyit külföldön dolgozni az is jó dolog, de családot már inkább itthon érdemes alapítani, mert az ember mégiscsak oda tartozik, ahová született.

- Magyarországon ez a fordulat küszöbön áll, vagy már el is kezdődött. Ha Magyarország képes volt erre a fordulatra, akkor az anyaország segítségével Vajdaság is képes lesz. Az ide küldött pénzt mindig egy olyan beruházásnak tekintettük, ami segít megtartani az itteni fiatalokat, segít megtartani a jövőt, segít összekapcsolni a vajdasági magyarokat Magyarországgal, a vajdasági gazdasági rendszert a magyarországi gazdasági rendszerrel.

Orbán Viktor azt mondta, a magyar gazdaságban már van annyi erő, hogy Szerbiában, a vajdasági területeken kívül is megjelenjen a magyar tőke. Fontos, hogy Szerbiában is vannak erők, akik hisznek és érdekeltek a szerb-magyar együttműködésben.

- Ha együttműködés útján tudjuk a lehetőségeket kibővíteni a magyarok számára, az mindig könnyebb, biztatóbb és hosszabb távú, mintha a szerbek ellenében kellene elérni valamit. Ezért meg kell becsülni azt, hogy a két ország kormánya között jó viszony van, együttműködés van, bizalmi alapokat hoztunk létre, és a szerbeknek is szüksége van Magyarországra, ha másért nem, az EU-s csatlakozás miatt mindenképpen.

Orbán Viktor szerint érdemes a közép-európai országok csoportját erősíteni Szerbiával, hisz ezek az országok sok kérdésben más véleményt képviselnek, mint a Nyugat. úgy gondolja, hogy ez a térség Szerbiával együtt nagy lehetőségek előtt áll. Ugyanakkor arra figyelmezett, hogy nem a nagy szavak időszaka következik, hisz azokat már kimondtuk, hanem a kiharcolt lehetőségekkel kell élni a jövőben.

- Ez aprólékos, de nagyon fontos munka, mert minden ezen múlik. Mindent meg kell csinálni, amit Szerbiával közösen elhatároztunk. Ez lesz a legfontosabb korszak, hisz ha mindezt megcsináljuk, akkor ezekre az alapokra a jövőben még nagyobb dolgokat lehet építeni.

Orbán Viktor szerint mindehhez politikai stabilitás szükséges. Úgy látja, hogy a szerbiai ellenzék rendkívül gyenge, ugyanakkor a kormány rendkívül stabil, akárcsak Magyarországon.

- Legalább három-négy év adott, hogy 8-10 év munkáját el tudjuk végezni. A legfontosabb dolog, hogy az első lépést hibátlanul elvégezzük, ez pedig az EP-választás. A vajdasági magyaroknak élni kell ezzel a lehetőséggel, szavazni kell, hogy a magyarokat kellő súllyal és komolysággal képviselni lehessen, s kiállhassunk Brüsszelben a magyarokért. Erre most a Fidesz és a KDNP szövetsége alkalmas.

Orbán Viktor mindenkit arra kért, hogy ha joga van rá, szavazzon az európai parlamenti választásokon. Felszólalását a szokásos mondattal fejezte be:

- Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

Brnabić: Jó, hogy szerbiai polgárok magyar állampolgársággal is rendelkeznek

“Jó, hogy Szerbia polgárainak egy része magyar állampolgársággal is rendelkezik, hiszen ők képviselhetik érdekeinket az Európai Parlamentben”, jelentette ki Ana Brnabić szerb kormányfő ma Szabadkán, a szerb és a magyar kormány együttes ülését követően, s arra buzdított minden szerb-magyar kettős állampolgárt, éljenek jogaikkal az EP-választások kapcsán és szavazzanak.

Ana Brnabić rámutatott, ez Szerbiának is jó, hiszen az ország az EU tagjává kíván válni, s emlékeztetett arra is, hogy egy európai parlamenti képviselőnk már van Deli Andor személyében, írja a Blic.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A vonatokhoz hasonlóan a járványhelyzet miatt bevezetett határátlépési szigorítások miatt a menetrend szerinti autóbusz-közlekedés is leáll Szerbia és Magyarország között. Szerdától a Subotica-trans megszünteti szegedi járatát. A Válságkezelő Városi Törzskar rendelete alapján a szabadkai utasforgalmi közvállalat...
2020. JÚLIUS 14.
[ 9:19 ]
Ada község rendkívüli helyzeteinek törzskara a napokban megtartott ülésén ismét a korlátozó intézkedések bevezetéséről döntött. Elrendelték, hogy a polgároknak a közintézmények zárt helyiségeiben kötelező a védőmaszk, a kézfertőtlenítő használata és a legalább egyméteres fizikai távolságtartás. A...
2020. JÚLIUS 14.
[ 6:10 ]
Szabadka területén a járványügyi helyzet, annak ellenére, hogy nagy számban fertőződnek meg a polgárok, ellenőrzés alatt van – olvasható a válságkezelő városi törzskar hétfői közleményében. A Szabadkai Közegészségügyi Intézet jelentése alapján, a járvány kezdete óta a tegnapi nappal bezárólag Szabadka...
2020. JÚLIUS 13.
[ 20:25 ]
Beolvasás folyamatban