Vajdaság
Energiatakarékosság a közintézményekben, tartományi segítséggel
Betűméret:             

Hetvenmillió dinárral támogatja 14 önkormányzat közmegvilágítását a tartományi kormány. A szerződéseket ma írták alá Újvidéken.

A tartományi költségvetésből huszonhárom közintézményben takarékos LED lámpákra cserélik le az égőket.

Az ópazovai közgazdasági és kereskedelmi iskola egy korábbi projektum keretében már megkezdte a közvilágítás felújítását, Dragoslava Mišić igazgatónő elmondása szerint ezzel a lépéssel még inkább csökkenteni tudják majd a kiadásokat: - Most várhatóan a belső világítás problémáját is sikerül megoldanunk, a több mint kétmillió dináros támogatással minden bizonnyal jelentősen csökkenteni tudjuk a kiadásokat – emelte ki.

A kamenicai Onkológiai Intézet is egyike a nyertes pályázóknak. Tihomir Dugandžija igazgatóhelyettes kiemelte: - Az izzók cseréje több célt szolgál. Elsősorban környezetkímélő hatása miatt kedvező, de nem elhanyagolható az sem, hogy ezzel a lépéssel jelentősen javul az egészségügyi ellátás is – tette hozzá.

A tartományi kormány az elmúlt két és fél évben több mint kétszáz millió dinárt különített el e célra, a tartományi Nagyberuházási Igazgatóság pedig újabb 330 millió dinárt osztott ki pályázatok révén, mondja Đorđe Milićević, a tartományi kormány alelnöke: - Az energiatakarékosság nélkülözhetetlen eleme a hatékony gazdasági fellendülésnek. A környezetkímélő takarékos égők beszerelésével jelentős összeg takarítható meg. Évi egy millió kilowatt óra megtakarítást remélünk az aláírt szerződések nyomán, ez csaknem nyolc és fél millió dinárt jelent – hangsúlyozta.

Az alelnök hozzátette, a jövőben is támogatják a hagyományos izzók LED égőkre való cseréjét, az önkormányzatokat pedig arra kérte, kísérjék figyelemmel a pályázatokat, és minden adandó alkalmat ragadjanak meg.

Ádám Csilla
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban