Vajdaság
Több ezren indultak Újvidékről Belgrádba a nagygyűlésre

A Szerb Haladó Párt (SNS) és a vele koalícióban lévő pártok tagjai több mint száz busszal indultak el a Szerbia jövője kampány keretében tartandó nagygyűlésre Belgrádba.

A 021.rs hírportál riporterei Újvidék több pontján is látták a haladók és koalíciós partnereik szimpatizánsait szállító buszokat. A legtöbb busz 14 óra körül indult, a Limanon mintegy negyven buszt és több kombit, a Vásárnál pedig 20 buszt láttak. A buszok Szerbia számos városából érkeztek, a 021.rs riporterei pedig magyar, szlovák és bosznia-hercegovinai rendszámú buszokat is láttak. Nem hivatalos információk szerint több mint száz busz indult el a főváros felé.

A gyülekezőhelyeken számos igazgatót, tisztségviselőt láttak, többek között Újvidék város képviselő-testületének elnökét is. Az aktivisták egy része ellenőrizte, hogy kik jöttek el, a 021.rs riporterei pedig arról számoltak be, hogy egyesek telefonon hívták azokat, akik a listán szerepelnek, de még nem jelentek meg. A híresztelések szerint egyes résztvevőknek 1000 dináros napidíjat és ételt kínáltak, ha elmennek Belgrádba. A gyülekezőhelyeken rengeteg szerb zászlót, valamint szendvicsekkel teli dobozokat láttak, és vizet is osztanak a résztvevőknek.

A fővárosban tartandó nagygyűlés célja többek között az, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök megmutassa az ellenzéknek, támogatottsága továbbra is töretlen.

Az ellenzéki pártok, szimpatizánsaik, valamint a kormány és Vučić lemondását követelők december óta minden szombaton utcára vonulnak. Az eddigi legnagyobb tiltakozáson körülbelül 20 ezren vettek részt, míg átlagosan 5-8 ezer ember vonult utcára az utóbbi hónapokban Belgrádban.

Az elnök bejelentette: megmutatja az őt támadóknak, hogy próbálkozásaik hiábavalóak, követeléseiknek pedig nem tesz eleget, hiszen sokkal többen vannak azok, akik támogatják. Mint mondta: az ő rendezvényén 12-15-ször többen lesznek, mint a legtömegesebb ellenzéki megmozduláson. Ennek érdekében pedig mozgósította teljes pártapparátusát, és a Szerb Haladó Párt minden irodája több tucat autóbuszt megtöltő szimpatizánst küld a péntek délutáni rendezvényre.

A rendőrség szerint több mint százezer emberre lehet számítani Belgrádban, ezért a nagygyűlésre kijelölt környéket már csütörtök késő este lezárták, pénteken pedig megbénult a szerb főváros közlekedése. (021.rs, MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az államalapító Szent István tiszteletére tartott ma este ünnepi megemlékezést Temerinben a TAKT és a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület. Köszöntőt Csorba Béla, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke mondott. Beszédében felidézte a történelmi eseményeket, majd a jelenkori társadalmi és politikai...
2019. AUGUSZTUS 21.
[ 2:17 ]
A Muzslai Petőfi Sándor MME karöltve a helyi plébániával mintegy másfél évtizede közösen rendezi meg Szent István napját, és egyben az új kenyér ünnepét. Immár ötödik éve a rendezvény koszorúzással kezdődik a templom melletti parkban, ugyanis ennyi ideje áll Szent István szobra, ahol az emlékezés virágait...
2019. AUGUSZTUS 20.
[ 22:07 ]
Mintegy 250 termelő vett részt a Horgosi Termelők Klubjának Szent István-napi rendezvényén. A Családi- és Sportnapra, amit a helybeli Túrú tanyán rendeztek, nemcsak Vajdaságból, hanem Magyarország több településéről és Szlovákiából is érkeztek vendégek. Az idő egy kicsit megtréfálta a szervezőket. Jóval melegebb...
2019. AUGUSZTUS 20.
[ 22:04 ]
Beolvasás folyamatban