Vajdaság
Több ezren indultak Újvidékről Belgrádba a nagygyűlésre

A Szerb Haladó Párt (SNS) és a vele koalícióban lévő pártok tagjai több mint száz busszal indultak el a Szerbia jövője kampány keretében tartandó nagygyűlésre Belgrádba.

A 021.rs hírportál riporterei Újvidék több pontján is látták a haladók és koalíciós partnereik szimpatizánsait szállító buszokat. A legtöbb busz 14 óra körül indult, a Limanon mintegy negyven buszt és több kombit, a Vásárnál pedig 20 buszt láttak. A buszok Szerbia számos városából érkeztek, a 021.rs riporterei pedig magyar, szlovák és bosznia-hercegovinai rendszámú buszokat is láttak. Nem hivatalos információk szerint több mint száz busz indult el a főváros felé.

A gyülekezőhelyeken számos igazgatót, tisztségviselőt láttak, többek között Újvidék város képviselő-testületének elnökét is. Az aktivisták egy része ellenőrizte, hogy kik jöttek el, a 021.rs riporterei pedig arról számoltak be, hogy egyesek telefonon hívták azokat, akik a listán szerepelnek, de még nem jelentek meg. A híresztelések szerint egyes résztvevőknek 1000 dináros napidíjat és ételt kínáltak, ha elmennek Belgrádba. A gyülekezőhelyeken rengeteg szerb zászlót, valamint szendvicsekkel teli dobozokat láttak, és vizet is osztanak a résztvevőknek.

A fővárosban tartandó nagygyűlés célja többek között az, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök megmutassa az ellenzéknek, támogatottsága továbbra is töretlen.

Az ellenzéki pártok, szimpatizánsaik, valamint a kormány és Vučić lemondását követelők december óta minden szombaton utcára vonulnak. Az eddigi legnagyobb tiltakozáson körülbelül 20 ezren vettek részt, míg átlagosan 5-8 ezer ember vonult utcára az utóbbi hónapokban Belgrádban.

Az elnök bejelentette: megmutatja az őt támadóknak, hogy próbálkozásaik hiábavalóak, követeléseiknek pedig nem tesz eleget, hiszen sokkal többen vannak azok, akik támogatják. Mint mondta: az ő rendezvényén 12-15-ször többen lesznek, mint a legtömegesebb ellenzéki megmozduláson. Ennek érdekében pedig mozgósította teljes pártapparátusát, és a Szerb Haladó Párt minden irodája több tucat autóbuszt megtöltő szimpatizánst küld a péntek délutáni rendezvényre.

A rendőrség szerint több mint százezer emberre lehet számítani Belgrádban, ezért a nagygyűlésre kijelölt környéket már csütörtök késő este lezárták, pénteken pedig megbénult a szerb főváros közlekedése. (021.rs, MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Pacsér: Újszülöttek fogadása - illusztráció
2019. MÁJUS 21.
[ 21:29 ]
Aleksandar Vučić államfő ma a Belügyminisztérium új tagjainak tartott ünnepélyes bemutatásán Újvidéken bejelentette, hogy erőteljesen fognak lecsapni a drogkereskedőkre ebben a városban. „Éppen azért tartottuk Újvidéken ezt az ünnepséget, mert ebben a városban is erőteljes csapást fogunk mérni a bűnözőkre, s...
2019. MÁJUS 21.
[ 17:58 ]
A Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével és a Magyar Kormány, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával a magyar identitást erősítő és fejlesztő közoktatási programok keretében könyvcsomagokban részesül az a hét vajdasági gimnázium és két művészeti középiskola, ahol...
2019. MÁJUS 20.
[ 13:32 ]
Faházzal, kisvonattal és fából készült játszótéri elemekkel bővült a Tisza-part, amelyeket a magyarkanizsai Geneza kereskedelmi vállalat ajándékozott a gyerekeknek. Az új, fából készült játszótéri elemeket a magyarkanizsai óvodás kisgyerekek már birtokba is vették hétfő délelőtt. Szecsei Karolina, a Geneza...
2019. MÁJUS 20.
[ 12:52 ]
Beolvasás folyamatban