Vajdaság
Topolya: Több mint száz család kapott babacsomagot

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Topolyán járt, ahol a 2019 a külhoni magyar gyerekek éve program keretében babacsomaggal ajándékozta meg azokat a külhoni magyar családokat, akik 2018-ban a Köldökzsinór Program keretében igényelték az anyasági támogatást.

Elmondta, hogy a kormány 2010-ben azt a célt tűzte ki, hogy egyre könnyebb legyen Magyarországon családot alapítani. A magyar fiatalok nemcsak a szülők megtakarításaiból tervezhetik a jövőjüket, hanem állami segítséggel saját erőből is képesek lehetnek rá. Novák Katalin szerint az egyik legfontosabb feladat az, hogy a kedvezőtlen demográfiai helyzetet meg tudjuk változtatni, és ennek értelmében mindenütt minél több gyerek szülessen.

A Köldökzsinór Program keretében kétféle támogatást kaphatnak a külhoni magyarok az anyaországtól. A program egyik eleme a 64.125 forintos egyszeri anyasági támogatás, a másik pedig a babakötvény, amelynek összege 42.500 forint, ennyit biztosít a magyar állam, a későbbiekben pedig évenként kamattámogatást.

Korábban Palicson, illetve Zentán 80-80 csomagot osztottak ki. Kárpát-medence szerte 6600 babacsomagot állítottak össze.

Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője is köszöntötte a családokat. Jelen volt Pásztor István, a VMSZ elnöke, Babity János szabadkai magyar főkonzul, Kislinder Gábor, Topolya község polgármestere és a községi tanács tagjai is. A Himnuszt, valamint a Vág-Garam közi táncokat a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Cirkalom táncegyüttesének előadásában hallhatta és láthatta a közönség. Kísért Juhász Gábor és a Fokos zenekar. Az ünnepi beszédeket követően pedig a Juhász Zenekar muzsikája mellett osztották szét a babacsomagokat a jelenlévő több mint száz Topolya környéki vajdasági magyar családnak.

A szülők közül többen kiemelték, anyagilag és szimbolikusan is sokat számít nekik az anyaország támogatása és ösztönzése. A Köldökzsinór Programon keresztül a magyar családtámogatási rendszer átlépte a trianoni határokat, hiszen azok is igényelhetik, akik nem az anyaország területén élnek.

Tóth Péter
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A húsüzem pirosi úti részlegében egy személy életét vesztette, egy másik pedig súlyosan megsérült ma délelőtt. Újvidéken felrobbant egy kazán a Matijević húsüzemben. A nem hivatalos verzió szerint a baleset pillanatában egy 57 és egy 45 éves férfi tartózkodott a robbanás helyszínén. A gyorsan kiérkező mentősök...
2019. JÚLIUS 22.
[ 17:04 ]
Ünnepi szentmisére hívták ma a magyarcsernyei Szent Ágota templom harangjai a hívőket, a közösség tagjait, hiszen a templom felszentelésének 175. évfordulóját tartották meg. Ez a jubileumi ünnepség egyben a falunapi rendezvénysorozat részét képezte. Msgr. dr. Német László nagybecskereki megyéspüspök szentbeszédében...
2019. JÚLIUS 21.
[ 17:02 ]
A szlovéniai Ruše községből, Smolnik település önkéntes tűzoltói ma egy adománycsomaggal érkeztek Muzslyára, ahol a helyi Önkéntes Tűzoltó Testület részére hoztak több hasznos kelléket, öltözéket. Az adomány öt csákóból, hat csizmából és tűzoltóruhából áll, ami nagyon jól jön a tűzoltóknak, hiszen ha...
2019. JÚLIUS 20.
[ 22:30 ]
Beolvasás folyamatban