Vajdaság
Topolya: Több mint száz család kapott babacsomagot

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Topolyán járt, ahol a 2019 a külhoni magyar gyerekek éve program keretében babacsomaggal ajándékozta meg azokat a külhoni magyar családokat, akik 2018-ban a Köldökzsinór Program keretében igényelték az anyasági támogatást.

Elmondta, hogy a kormány 2010-ben azt a célt tűzte ki, hogy egyre könnyebb legyen Magyarországon családot alapítani. A magyar fiatalok nemcsak a szülők megtakarításaiból tervezhetik a jövőjüket, hanem állami segítséggel saját erőből is képesek lehetnek rá. Novák Katalin szerint az egyik legfontosabb feladat az, hogy a kedvezőtlen demográfiai helyzetet meg tudjuk változtatni, és ennek értelmében mindenütt minél több gyerek szülessen.

A Köldökzsinór Program keretében kétféle támogatást kaphatnak a külhoni magyarok az anyaországtól. A program egyik eleme a 64.125 forintos egyszeri anyasági támogatás, a másik pedig a babakötvény, amelynek összege 42.500 forint, ennyit biztosít a magyar állam, a későbbiekben pedig évenként kamattámogatást.

Korábban Palicson, illetve Zentán 80-80 csomagot osztottak ki. Kárpát-medence szerte 6600 babacsomagot állítottak össze.

Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője is köszöntötte a családokat. Jelen volt Pásztor István, a VMSZ elnöke, Babity János szabadkai magyar főkonzul, Kislinder Gábor, Topolya község polgármestere és a községi tanács tagjai is. A Himnuszt, valamint a Vág-Garam közi táncokat a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Cirkalom táncegyüttesének előadásában hallhatta és láthatta a közönség. Kísért Juhász Gábor és a Fokos zenekar. Az ünnepi beszédeket követően pedig a Juhász Zenekar muzsikája mellett osztották szét a babacsomagokat a jelenlévő több mint száz Topolya környéki vajdasági magyar családnak.

A szülők közül többen kiemelték, anyagilag és szimbolikusan is sokat számít nekik az anyaország támogatása és ösztönzése. A Köldökzsinór Programon keresztül a magyar családtámogatási rendszer átlépte a trianoni határokat, hiszen azok is igényelhetik, akik nem az anyaország területén élnek.

Tóth Péter
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Madármérgezés Zentagunarason - illusztráció
2019. MÁJUS 24.
[ 12:24 ]
Ma reggel hármas gyilkosság történt Újvidéken. Házukban holtan találtak egy házaspárt, valamint lányukat, akinek a férjét gyanúsítják a gyilkossággal. A házban Branislav Pajićot (57), feleségét, Nada Pajićot (57) és lányukat, Mirjana Jankovićot (32) találták holtan, írja a Telegraf. A rendőrség jelenleg is...
2019. MÁJUS 24.
[ 10:11 ]
Ünnepélyes keretek között adták át ma délután a Zentai Gimnáziumban azt a kétszázezer dinár összértékű könyvcsomagot, amelyet a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével ajándékozott az intézménynek. A...
2019. MÁJUS 23.
[ 21:32 ]
Csütörtökön átadták a muzslyai Császárkert Kft. új üzemét, amelyben helyet kapott az a nagy kapacitású sárgarépavonal, amely egyedülálló vállalkozás a környéken, hiszen ekkora feldolgozást kielégítő vonalat a környező országok egyikében sem mertek felállítani, óránként 10 tonna sárgarépát tudnak általa...
2019. MÁJUS 23.
[ 19:39 ]
Beolvasás folyamatban