Vajdaság
Topolya: Több mint száz család kapott babacsomagot

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Topolyán járt, ahol a 2019 a külhoni magyar gyerekek éve program keretében babacsomaggal ajándékozta meg azokat a külhoni magyar családokat, akik 2018-ban a Köldökzsinór Program keretében igényelték az anyasági támogatást.

Elmondta, hogy a kormány 2010-ben azt a célt tűzte ki, hogy egyre könnyebb legyen Magyarországon családot alapítani. A magyar fiatalok nemcsak a szülők megtakarításaiból tervezhetik a jövőjüket, hanem állami segítséggel saját erőből is képesek lehetnek rá. Novák Katalin szerint az egyik legfontosabb feladat az, hogy a kedvezőtlen demográfiai helyzetet meg tudjuk változtatni, és ennek értelmében mindenütt minél több gyerek szülessen.

A Köldökzsinór Program keretében kétféle támogatást kaphatnak a külhoni magyarok az anyaországtól. A program egyik eleme a 64.125 forintos egyszeri anyasági támogatás, a másik pedig a babakötvény, amelynek összege 42.500 forint, ennyit biztosít a magyar állam, a későbbiekben pedig évenként kamattámogatást.

Korábban Palicson, illetve Zentán 80-80 csomagot osztottak ki. Kárpát-medence szerte 6600 babacsomagot állítottak össze.

Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője is köszöntötte a családokat. Jelen volt Pásztor István, a VMSZ elnöke, Babity János szabadkai magyar főkonzul, Kislinder Gábor, Topolya község polgármestere és a községi tanács tagjai is. A Himnuszt, valamint a Vág-Garam közi táncokat a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Cirkalom táncegyüttesének előadásában hallhatta és láthatta a közönség. Kísért Juhász Gábor és a Fokos zenekar. Az ünnepi beszédeket követően pedig a Juhász Zenekar muzsikája mellett osztották szét a babacsomagokat a jelenlévő több mint száz Topolya környéki vajdasági magyar családnak.

A szülők közül többen kiemelték, anyagilag és szimbolikusan is sokat számít nekik az anyaország támogatása és ösztönzése. A Köldökzsinór Programon keresztül a magyar családtámogatási rendszer átlépte a trianoni határokat, hiszen azok is igényelhetik, akik nem az anyaország területén élnek.

Tóth Péter
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Hello Kanizsa néven indított idegenforgalmi programot Magyarkanizsa, amely gasztronómiai érdekességekkel és legendákkal várja a szerbiai és magyarországi turistákat. Az MTI-hez eljuttatott pénteki közlemény szerint a kisváros szeretné megismertetni történelmi és természeti kincsekben gazdag vidékét, és a turisztikai...
2020. JÚNIUS 5.
[ 17:36 ]
Egy nővért és két ápolót fertőzött meg a koronavírus az elmúlt egy hétben a Szabadkai Közkórházban. Mindannyian kórházi ápolásra szorulnak, de az állapotuk stabil. Az egészségügyi intézmény közleménye szerint folyamatosan betartják az előírt megelőző intézkedéseket, hogy a járvány terjedését meggátolják. A...
2020. JÚNIUS 5.
[ 17:27 ]
A Vajdasági Klinikai Központban kezelt betegek között vannak a Szerbiai Kőolajipar Vállalat (NIS) dolgozói is, akik a NIS újvidékiek körében Carrington-palotaként emlegetett limáni székhelyén dolgoznak. Összesen 250 személyt teszteltek, közülük négynek a szervezetében mutatták ki a koronavírus jelenlétét. Egyelőre...
2020. JÚNIUS 5.
[ 15:39 ]
Beolvasás folyamatban