Vajdaság
Belgrádban bemutatták Tóth Tibor A mi sporthőseink című könyvét

Belgrádi tudósítónktól

Tegnap este a belgrádi Collegium Hungaricumban bemutatták Tóth Tibor sportújságíró A mi sporthőseink című könyvét, amely idén januárban látott napvilágot a Hét Nap Könyvkiadó gondozásában. A vajdasági sportélet kiemelkedő magyar egyéniségeivel készült interjúkötetet Szalai Attila karikaturista rajzai illusztrálják.

A könyvbemutató vendégei a könyv szerzője és illusztrátora mellett László Edit, a Hét Nap Lapkiadó Kft. igazgatónője és Bencsik István újságíró, az est moderátora volt. Arról, hogy miként került sor a könyv kiadására, Tóth Tibort, a kötet szerzőjét kérdeztük.

„A könyv írásának ötlete Szalai Attila karikaturista kollégám fejéből pattant ki. Tizenöt éve dolgozom a Hét Nap hetilapban és ez alatt az idő alatt rengeteg vajdasági magyar sportolóval készítettem beszélgetést, riportot. Attila egyszer felvetette, hogy mi lenne, ha kiadnánk egy könyvet, összegyűjtenénk az írásokat, amelyeket a legismertebb vajdasági magyar sportolókkal, sportolókról készítettem. Először úgy voltam vele, hogy én nem vagyok sem író, sem költő, idegenkedtem az egésztől. Utána Attila mégis meggyőzött, hogy foglaljuk csokorba az interjúkat és jelentessük meg könyv formájában. 38 írást ki is választottunk, sajnos kiderült, hogy csak 29 riportalany fért a könyvbe, zömmel sportolók, de vannak köztük edzők és sportmunkások is. 2004-től vagyok a hetilapnál, a kötetben megjelent legrégebbi interjút Jánosi Elvira Spartak-életműdíjas ultramaraton-futóval készítettem 2006-ban, de az írások kilencven százaléka az utóbbi három-négy évből tevődik össze”, nyilatkozta portálunknak Tóth Tibor.

Mint mondta, eddig már több helyen tartottak könyvbemutatót, s úgy gondolták, hogy a fővárosban is megszerveznek egy bemutatót, hiszen ezek a sportolók több sikert jegyeztek Szerbiát képviselve az olimpián, világbajnokságon, Európa-bajnokságon is.

„A legismertebb riportalanyom a kötetben Mester Gyula, aki 2000-ben, Sydneyben a Szerbia és Montenegró-i röplabda-válogatottal nyert aranyérmet, de benne van Nemes Viktor világbajnok birkózóval készített interjúm, és próbáltam olyan sportágakat is bevinni a könyvbe, amelyek nem túl ismertek: ez a siklóernyőzés, a kick-box, a teke és van benne egy igazi kuriózum, egy labdarúgó játékvezető, aki hölgy”, tette hozzá a szerző.

A könyv idén január derekán jelent meg 500 példányban s eddig nyolc könyvbemutatót tartottak. A csapat jövő pénteken Kishegyesen és Bácsfeketehegyen lesz, június 1-jén Budapesten, de a könyvbemutató tervben van Topolyán és Hajdújáráson is, ahol egyúttal megvásárolható lesz a kiadvány. Tegyük hozzá, a könyv a 2018. évi Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázaton a Művészeti könyvek és albumok kategóriájában dicsérő oklevelet érdemelt ki.

Tóth Elvira
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Horgos központjában 2010. óta áll Szent István szobra, Simor Márton szegedi művész alkotása. A helybeliek azóta, minden évben itt hajtanak fejet a nagy király előtt, alkalmi ünnepséget pedig hetedik alkalommal szerveztek. Elsőként Gutási Ákos atya megáldotta az új búzából sütött kenyeret, majd helyi műkedvelők...
2019. AUGUSZTUS 24.
[ 0:07 ]
Hivatalosan is véget ért az Oasis elnevezésű, középiskolásokat megszólító nyolc napos ifjúsági tábor a magyarkanizsai Tisza-parton. A 16 vajdasági középiskolából érkező gyerekek a több mint egy hét alatt különböző sport- és ügyességi játékokban mérhették össze tudásukat, emellett bővíthették ismereteiket...
2019. AUGUSZTUS 23.
[ 10:48 ]
Pásztor István a Tartományi Képviselőház elnöke és Igor Mirović tartományi kormányelnök Topolyán járt. Megtekintették a folyamatban lévő beruházásokat és a jövőbeni tervekről is informálódtak. A házelnök és a kormányfő először az EM Commerce bútorgyárat tekintették meg, ahol a közelmúltban tartományi...
2019. AUGUSZTUS 22.
[ 20:38 ]
Beolvasás folyamatban