Vajdaság
Belgrádban bemutatták Tóth Tibor A mi sporthőseink című könyvét

Belgrádi tudósítónktól

Tegnap este a belgrádi Collegium Hungaricumban bemutatták Tóth Tibor sportújságíró A mi sporthőseink című könyvét, amely idén januárban látott napvilágot a Hét Nap Könyvkiadó gondozásában. A vajdasági sportélet kiemelkedő magyar egyéniségeivel készült interjúkötetet Szalai Attila karikaturista rajzai illusztrálják.

A könyvbemutató vendégei a könyv szerzője és illusztrátora mellett László Edit, a Hét Nap Lapkiadó Kft. igazgatónője és Bencsik István újságíró, az est moderátora volt. Arról, hogy miként került sor a könyv kiadására, Tóth Tibort, a kötet szerzőjét kérdeztük.

„A könyv írásának ötlete Szalai Attila karikaturista kollégám fejéből pattant ki. Tizenöt éve dolgozom a Hét Nap hetilapban és ez alatt az idő alatt rengeteg vajdasági magyar sportolóval készítettem beszélgetést, riportot. Attila egyszer felvetette, hogy mi lenne, ha kiadnánk egy könyvet, összegyűjtenénk az írásokat, amelyeket a legismertebb vajdasági magyar sportolókkal, sportolókról készítettem. Először úgy voltam vele, hogy én nem vagyok sem író, sem költő, idegenkedtem az egésztől. Utána Attila mégis meggyőzött, hogy foglaljuk csokorba az interjúkat és jelentessük meg könyv formájában. 38 írást ki is választottunk, sajnos kiderült, hogy csak 29 riportalany fért a könyvbe, zömmel sportolók, de vannak köztük edzők és sportmunkások is. 2004-től vagyok a hetilapnál, a kötetben megjelent legrégebbi interjút Jánosi Elvira Spartak-életműdíjas ultramaraton-futóval készítettem 2006-ban, de az írások kilencven százaléka az utóbbi három-négy évből tevődik össze”, nyilatkozta portálunknak Tóth Tibor.

Mint mondta, eddig már több helyen tartottak könyvbemutatót, s úgy gondolták, hogy a fővárosban is megszerveznek egy bemutatót, hiszen ezek a sportolók több sikert jegyeztek Szerbiát képviselve az olimpián, világbajnokságon, Európa-bajnokságon is.

„A legismertebb riportalanyom a kötetben Mester Gyula, aki 2000-ben, Sydneyben a Szerbia és Montenegró-i röplabda-válogatottal nyert aranyérmet, de benne van Nemes Viktor világbajnok birkózóval készített interjúm, és próbáltam olyan sportágakat is bevinni a könyvbe, amelyek nem túl ismertek: ez a siklóernyőzés, a kick-box, a teke és van benne egy igazi kuriózum, egy labdarúgó játékvezető, aki hölgy”, tette hozzá a szerző.

A könyv idén január derekán jelent meg 500 példányban s eddig nyolc könyvbemutatót tartottak. A csapat jövő pénteken Kishegyesen és Bácsfeketehegyen lesz, június 1-jén Budapesten, de a könyvbemutató tervben van Topolyán és Hajdújáráson is, ahol egyúttal megvásárolható lesz a kiadvány. Tegyük hozzá, a könyv a 2018. évi Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázaton a Művészeti könyvek és albumok kategóriájában dicsérő oklevelet érdemelt ki.

Tóth Elvira
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Madármérgezés Zentagunarason - illusztráció
2019. MÁJUS 24.
[ 12:24 ]
Ma reggel hármas gyilkosság történt Újvidéken. Házukban holtan találtak egy házaspárt, valamint lányukat, akinek a férjét gyanúsítják a gyilkossággal. A házban Branislav Pajićot (57), feleségét, Nada Pajićot (57) és lányukat, Mirjana Jankovićot (32) találták holtan, írja a Telegraf. A rendőrség jelenleg is...
2019. MÁJUS 24.
[ 10:11 ]
Ünnepélyes keretek között adták át ma délután a Zentai Gimnáziumban azt a kétszázezer dinár összértékű könyvcsomagot, amelyet a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével ajándékozott az intézménynek. A...
2019. MÁJUS 23.
[ 21:32 ]
Csütörtökön átadták a muzslyai Császárkert Kft. új üzemét, amelyben helyet kapott az a nagy kapacitású sárgarépavonal, amely egyedülálló vállalkozás a környéken, hiszen ekkora feldolgozást kielégítő vonalat a környező országok egyikében sem mertek felállítani, óránként 10 tonna sárgarépát tudnak általa...
2019. MÁJUS 23.
[ 19:39 ]
Beolvasás folyamatban