Vajdaság
MNT: Könyvcsomagok hét gimnázium és két művészeti iskola részére
Betűméret:             

A Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével és a Magyar Kormány, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával a magyar identitást erősítő és fejlesztő közoktatási programok keretében könyvcsomagokban részesül az a hét vajdasági gimnázium és két művészeti középiskola, ahol magyar tannyelven is folyik tanítás. Hétfő délelőtt Szabadkán a Svetozar Marković Gimnáziumban, majd a Zeneiskolában adta át az ajándékot Hajnal Jenő, az MNT elnöke, illetve Jerasz Anikó, az MNT VB elnöke.

A Magyar Nemzeti Tanács egyik kiemelten jelentős feladata a magyar nyelvű oktatás megőrzése, színvonalának emelése és a minőségi oktatási hátterének megteremtése, emelte ki Jerasz Anikó a Zeneiskolában.

- A program alappillére az iskolák könyvtárának a bővítése. Maguk a tanintézmények állították össze a listát, hogy pontosan milyen kiadványokra is lenne a legnagyobb szükségük. Hét gimnázium kap könyvcsomagot, a két érintett művészeti iskola pedig a szabadkai Zenede és az újvidéki Bogdan Šoput Képző- és Iparművészeti Középiskola. A könyvcsomagok összértéke mintegy 1 millió 200 ezer dinár. A kisebb intézmények 100 ezer dináros csomagot kapnak, a nagyobbak, ahol több a diák ott 200 ezer dinár értékű könyvcsomagokat osztunk. Mint mondtam, az iskolákkal egyeztettünk, hogy hol milyen címszavakra lenne szükség. Házi olvasmányokat, helyesírási szótárakat, szakkönyveket, enciklopédiákat vásároltunk, a művészeti iskolák pedig célirányosan szakkönyveket, kottákat kaptak.

Jerasz Anikó elmondta, bíznak abban, hogy a szakkönyveknek köszönhetően a diákok még jobban megszeretik saját területüket, s még közelebb viszik hozzájuk az olvasást, illetve az anyanyelvet. Abban is biztosak, hogy a könyvek használatával a tanárok érdekesebbé tudják tenni az órákat.

Dragana Nikolić, a szabadkai Zeneiskola igazgatója megköszönte az ajándékot kiemelve, hogy folyamatosan együttműködnek a Magyar Nemzeti Tanáccsal és nem ez az első alkalom, hogy az MNT támogatja az intézményt.

- Most lehetőséget kaptunk arra, hogy ezeket a kottákat a határon túlról megrendeljük. Ez óriási segítség, ugyanis évek óta nehézségekkel küzdöttünk, hogy a hangszeroktatásra tankönyveket biztosítsunk. Vonós-, fúvós hangszerre, illetve zongorára is érkeztek most gyakorlófüzetek, illetve kotta is. Ugyanakkor gondoltunk azokra a diákokra is, akik felsős tagozatra járnak elméleti szakra. Nekik beszereztünk kötelező irodalmat, illetve szabadon választható műveket. Megemlíteném, hogy szakmunkatársainknak is kedveztünk. Ők gyermekpszichológiával kapcsolatos magyar nyelvű könyveket kaptak, amiket felhasználhatnak munkájuk során. Bátran kijelenhetjük, hogy iskolánk könyvtára szerbiai szinten is kimagasló szakállománnyal rendelkezik.

A diákok az ünnepélyes könyvátadás után azonnal kézbe vették az ajándékot. A másodikos Molnár Aliz legjobban a kottáknak örült.

- Eddig igazán kevés kotta volt a diákok számához képest. Gyorsan ki kellett kölcsönözni ezeket, mert gyorsan elfogytak. Muszáj volt lemásoltatni őket.

Zsiga Szilvia könyvtáros elmondta, hogy magyarországi kiadású kottákról van szó, s ezeknek azért is örülnek, mert itthon nem tudják megvásárolni ezeket.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban