Vajdaság
Temerin: Emlékfalat állítottak az első világháborúban elesettek tiszteletére

Felavatták a temerini Tájház udvarában az első világháborúban elesett temeriniek emlékére állított márványfalat. A táblára olyan külföldi és vidéki személyek nevei is felkerültek, akik a temerini hadikórházban váltak áldozataivá a nemzeteket és országokat értelmetlenül egymással szemben állító öldöklésnek.

Az emlékfal létrehozását a helyi Impressum Polgárok Egyesülete kezdeményezte. Guszton András elnök köszöntőbeszédében úgy fogalmazott, évszázados tartozásunkat rójuk le ennek felavatásával. “ A helybeliek tudják, hogy mindig is fokozottan érzékenyek voltunk múltunkra, még a történelmi VMDK időszakában Temerinben szerveztük meg az első megemlékezést az 1944-45 –ös ártatlan magyar áldozatokra. 1994-ben a temerini magyar irtás ötvenedik évfordulóján keresztet emeltünk emlékükre, majd nem sokkal később, amikor helyzetbe kerültünk a helyi közösségben, elkészültek a nyugati temető emléktáblái. Már akkor is tudtuk, hogy valami hasonlóval tartozunk azoknak az őseinknek is, akik az első világháború zivatarában veszítették el azt, ami pótolhatatlan, az életüket. Honfitársaink százezrei haltak meg úgy, hogy óriási többségük azt sem tudta, miért harcol. Az emlékfal a a legkevesebb, amit megtehetünk emlékeik megőrzésére" – mondta beszédében Guszton.

A hétvégi Európai Parlamenti választás kapcsán kiemelte: "Amikor elkezdtünk dolgozni ezen a projektumon, valamikor tavaly ősszel, már akkor is tudtuk, hogy május 26-án európai parlamenti választások lesznek, és hogy az emléktáblát a kampány ideje alatt avatjuk fel. Azért, hogy innen is, még egyszer felkérjük a magyar állampolgársággal rendelkezőket, hogy adják le szavazatukat, mégpedig a Fidesz-Kereszténydemokrata Néppárt listájára, mert Orbán Viktor pártja és kormánya bizonyította, hogy képes összmagyarságban gondolkodni és biztosítani a határmódosítás nélküli nemzeti integrációt. Az, amit a nemzeti magyar kormány produkált 2010 óta, nem kellene senkiben sem, hogy kételyt hagyjon a voksolást illetően” – tette hozzá az elnök.

A hat márványtáblán látható névsor Fúró Dénes fiatal történész nemrégiben kiadott monográfiája alapján készült.

Az egyesület a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága, illetve a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től nyert támogatásból, valamint Tóth György Torontóban élő, Temerinből elszármazott adományából készítette el az emlékfalat.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár a temeriniekhez intézett levelében úgy fogalmazott, a történelmi emlékezet tanít minket élni és harcainkat megküzdeni. “Erre legalább annyira szükségünk van napjainkban, mint dédapáink korában. Jelképes értékű, hogy Temerinben a magyarságához minden körülmények közt körömszakadtáig ragaszkodó településen 2019-ben a közösség fontosnak tartja, hogy emléktáblát állítson az elődök tiszteletére. A szülőföldhöz és annak múltjához fűződő kapcsolatuk erősítésében és a jövőbe tekintő, reményteli cselekvésben mindig számíthatnak a Magyar Kormány támogatására” – írta a levélben Potápi.

Szöllősi Tibor plébános megszentelte az emlékfalat, majd a pártok, a köztestületek és a civil egyesületek képviselői elhelyezték a kegyelet virágait.

A műsorban közreműködött a helyi férfikórus és a tamburazenekar.

Ádám Csilla
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Nagyszabású ünnepség keretében emlékeztek meg pénteken este Adán, a helyi Park szállodában az adai Körkép fennállásának huszadik évfordulójáról. A rendezvénnyel párhuzamosan megtartották a II. Kistérségi Médiumok Találkozóját, valamint átadták a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete és az Integrál Pedagógus...
2019. JÚNIUS 15.
[ 10:56 ]
A pancsovai Rastko Nemanjić kaszárnyában elkezdődött a Szláv testvériség 2019 elnevezésű hadgyakorlat, tájékoztatott a szerbiai védelmi minisztérium. A terrorizmus ellenes hadműveletek témájára szervezett gyakorlaton a Szerb Hadsereg, az Orosz Fegyveres Erők és a Fehérorosz Fegyveres Erők több mint 750 katonája vesz...
2019. JÚNIUS 15.
[ 10:03 ]
Egy 36 éves futaki férfi vesztette életét abban a súlyos közelekdési balesetben, amely pénteken az esti órákban történt Újvidéken a Pirosi úton, Sajlovónál. Egy Golf típusú személygépkocsi ütközött az újvidéki városi tömegközlekedési vállalat egyik autóbuszával. A sofőr a helyszínen életét vesztette,...
2019. JÚNIUS 15.
[ 7:39 ]
Beolvasás folyamatban