Vajdaság
Az ivóvíz ügyében tájékozódott Nagybecskereken Ana Brnabić
Szeptemberre várható, hogy a nagybecskereki csapokból egészséges ivóvíz fog folyni

Nagybecskerekre látogatott ma Ana Brnabić kormányfő azzal a céllal, hogy első kézből értesüljön, miért késik a vízgyár hivatalos beindítása, ugyanakkor az illetékesekkel együtt megtekintette a víztisztító berendezést.

A kormányfő megbeszélést tartott Čedomir Janjić polgármesterrel és a beruházó képviselőivel, a Gruppo Zillio cég vezetőivel. Az ún. kerekasztal nyilvános volt, a polgárok képviselői is meghívást kaptak, és a médiaházak újságírói is részt vettek a megbeszélésen.

Mint Ana Brnabić hangsúlyozta, együtt kell megoldaniuk a másfél évtizedes problémát, amely a legfontosabb jelen pillanatban a lakosság szempontjából. Kitért arra is, hogy Vajdaság több városában is hasonló a helyzet, az ivóvíz minősége nem kielégítő, de az állam azon fog fáradozni, hogy az elkövetkező időszakban ezt a gondot megoldja.

A polgármester elmondta, hogy a víz minősége már évtizedek óta nem változott, csak az előírások lettek mások, ezért 2004-ben betiltották a vezetékes víz használatát. Nagybecskerek város 2012-ben írt alá első ízben egy megállapodást a Wassertechnic németországi kompániával, de ezt az ajánlatot nagyon drágának vélték, és megsemmisítették a szerződést. A várost arra kötelezték, hogy 28 millió eurót fizessenek a vízgyár kiépítésére, majd utána a megtisztított vízért is fizessenek. A szerződés megsemmisítését követően az aktuális városvezetés újabb beruházót talált, a Gruppo Zillio gazdasági társaságot, amely saját eszközéből építette ki a víztisztítót.

A polgárok már megbizonyosodtak róla, hogy jól működik a víztisztító, ám a különféle előírások értelmezései miatt, tovább húzódott a vízgyár beindítása.

Nenad Obradović, a beruházó képviselője ismertette, hogyan is került sor a határidő kitolására. Mint elmondta, a berendezésen, a szűrőkön keletkezett meghibásodás, amelyet a lerakódott iszap okozott. Mivel újabb felszerelésre volt szükségük, így támogatást kértek az államtól.. A megfelelő szűrők cseréjéhez szükséges eszközöket külföldről rendelték. A polgárokat még egy kis türelemre kérte.

A megbeszélésen arra is kitértek, hogy július közepéig beindulhat újra a próbaidőszak, amit ugyancsak ellenőrzések követnek majd, ami után hivatalosan is feloldhatnák az ivóvíz használatának tilalmát. Ezek a számítások szerint szeptemberre várható, hogy a nagybecskereki csapokból egészséges ivóvíz fog folyni.

Ana Brnabić kormányfő az összejövetel zárásaként elmondta, július közepén újra ellátogat Nagybecskerekre.

Kónya-Kovács Otília
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Nem zárják be a muzslyai iskolát - illusztráció
2019. NOVEMBER 12.
[ 18:20 ]
A víz legutóbbi elemzése szerint hatásosak a szenttamási csatorna szennyezésének következményeit enyhíteni hivatott intézkedések, tájékoztatott a Vajdaság Vizei (Vode Vojvodine) közvállalat. A jelentések szerint a víz minősége javult a folyás irányában Verbásztól, az Óbecse–Gombos csatornán, mégpedig az áramlás...
2019. NOVEMBER 11.
[ 10:52 ]
Négy migráns eltűnt a Dunában Apatinnál, amikor illegálisan akarták átlépni a horvát határt, tudta meg nem hivatalosan az RTV. A polgároktól kapott meg nem erősített információk szerint az eset a Vagoni üdülőhelytől nem messze történt, ahol tíz migráns elvett egy csónakot, s a délutáni órákban azzal próbáltak meg...
2019. NOVEMBER 11.
[ 9:56 ]
Mementó 2019 címmel emlékeztek meg szombaton este az 1944 őszén elkövetett magyarellenes kegyetlenkedések halálos áldozatairól. A szomorú megemlékezés alkalmával a megjelentek először gyászmisén vettek részt a Szent István-templomban, majd mécsesekkel a kezükben sétáltak át a Tisza-hídnál felállított kopjafához. A...
2019. NOVEMBER 10.
[ 8:53 ]
Beolvasás folyamatban