Vajdaság
Az ivóvíz ügyében tájékozódott Nagybecskereken Ana Brnabić
Szeptemberre várható, hogy a nagybecskereki csapokból egészséges ivóvíz fog folyni

Nagybecskerekre látogatott ma Ana Brnabić kormányfő azzal a céllal, hogy első kézből értesüljön, miért késik a vízgyár hivatalos beindítása, ugyanakkor az illetékesekkel együtt megtekintette a víztisztító berendezést.

A kormányfő megbeszélést tartott Čedomir Janjić polgármesterrel és a beruházó képviselőivel, a Gruppo Zillio cég vezetőivel. Az ún. kerekasztal nyilvános volt, a polgárok képviselői is meghívást kaptak, és a médiaházak újságírói is részt vettek a megbeszélésen.

Mint Ana Brnabić hangsúlyozta, együtt kell megoldaniuk a másfél évtizedes problémát, amely a legfontosabb jelen pillanatban a lakosság szempontjából. Kitért arra is, hogy Vajdaság több városában is hasonló a helyzet, az ivóvíz minősége nem kielégítő, de az állam azon fog fáradozni, hogy az elkövetkező időszakban ezt a gondot megoldja.

A polgármester elmondta, hogy a víz minősége már évtizedek óta nem változott, csak az előírások lettek mások, ezért 2004-ben betiltották a vezetékes víz használatát. Nagybecskerek város 2012-ben írt alá első ízben egy megállapodást a Wassertechnic németországi kompániával, de ezt az ajánlatot nagyon drágának vélték, és megsemmisítették a szerződést. A várost arra kötelezték, hogy 28 millió eurót fizessenek a vízgyár kiépítésére, majd utána a megtisztított vízért is fizessenek. A szerződés megsemmisítését követően az aktuális városvezetés újabb beruházót talált, a Gruppo Zillio gazdasági társaságot, amely saját eszközéből építette ki a víztisztítót.

A polgárok már megbizonyosodtak róla, hogy jól működik a víztisztító, ám a különféle előírások értelmezései miatt, tovább húzódott a vízgyár beindítása.

Nenad Obradović, a beruházó képviselője ismertette, hogyan is került sor a határidő kitolására. Mint elmondta, a berendezésen, a szűrőkön keletkezett meghibásodás, amelyet a lerakódott iszap okozott. Mivel újabb felszerelésre volt szükségük, így támogatást kértek az államtól.. A megfelelő szűrők cseréjéhez szükséges eszközöket külföldről rendelték. A polgárokat még egy kis türelemre kérte.

A megbeszélésen arra is kitértek, hogy július közepéig beindulhat újra a próbaidőszak, amit ugyancsak ellenőrzések követnek majd, ami után hivatalosan is feloldhatnák az ivóvíz használatának tilalmát. Ezek a számítások szerint szeptemberre várható, hogy a nagybecskereki csapokból egészséges ivóvíz fog folyni.

Ana Brnabić kormányfő az összejövetel zárásaként elmondta, július közepén újra ellátogat Nagybecskerekre.

Kónya-Kovács Otília
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megállapodás született a szerb és a magyar hatóságok között arról, hogy a Királyhalom–Ásotthalom, valamint Horgos 2–Röszke 2 közúti határátkelőhely 2019. július 22-29. között az eredeti 7-19 óra helyett 7-22 óra nyitva tartással üzemel, közölte a Police.hu, a magyar rendőrség hivatalos weboldala. Arról is...
2019. JÚLIUS 20.
[ 16:21 ]
Két jelentős gazdasági fejlesztést adtak át ma Adán, a Termometal és a T-1 Abraziv fémipari vállalatokban, amelyek közül az előbbi korszerű fémmegmunkáló gépeket, berendezések és szoftvert, az utóbbi pedig nagyteljesítményű fúró- és marógépet vásárolt a Prosperitati Alapítvány támogatásával. A fejlesztések...
2019. JÚLIUS 19.
[ 21:57 ]
Ada község önkormányzata idén jelentős összeggel, 15 millió dinárral támogatja a községbeli civil szervezetek székházának felújítását és berendezését. Az erre vonatkozó pályázaton tizennégy szervezet vett részt sikeresen, amelyeknek illetékeseivel Bilicki Zoltán, a község polgármestere ma írta alá a támogatási...
2019. JÚLIUS 19.
[ 21:56 ]
Beolvasás folyamatban