Vajdaság
Az EU küldöttsége megtekintette a regionális hulladéklerakót

Szabadkára látogatott szerdán az Európai Unió küldöttsége, hogy részt vegyenek az EU-s Zöld nap elnevezésű környezetvédelmi rendezvényen. A szerbiai környezetvédelmi minisztérium munkatársainak a kíséretében érkeztek a városba, majd Sem Fabrizi, az Európai Unió Szerbia küldöttségének vezetője és a delegáció többi tagja megtekintette a Békova és Orom közt kiépített regionális hulladéklerakót, tudósít a Subotica.com portál.

A látogatás alkalmával Fabrizi elmondta, hogy nagy hatással volt rá mindaz, amit látott.

- A hulladéklerakó kapacitása és technológiája hét község negyedmillió lakosának szükségleteit elégíti ki. Ez is bizonyíték arra, hogy Szerbia és az EU képes arra, hogy létrehozzon egy ilyen hulladék-feldolgozó rendszert.

A körzeti hulladéktároló kiépítése az Unió legnagyobb szerbiai beruházása, hisz 20 millió euró vissza nem térítendő eszközt fektettek be. További 4 millió dinárt hét önkormányzat biztosított: Szabadka, Topolya, Kishegyes, Zenta, Magyarkanizsa, Csóka és Törökkanizsa.

- 2015 óta három hulladékgyűjtő központ létesült Kishegyesen, Csókán és Törökkanizsán, ahová a polgárok elszállíthatják a szemetet. Topolyán, Zentán és Magyarkanizsán transzferállomást hoztak létre, ahol hét önkormányzat hulladékát gyűjtik, majd onnan a Körzeti Hulladéktároló Kft. telephelyére szállítják – magyarázta a vendégeknek Góli Csilla, a tároló igazgatója. – A létesítményben található egy vonal a hulladék szétválogatására, de van egy komposztáló részleg a biológiai módon lebomló hulladékok számára is.

A hulladéktároló tesztüzeme a hónap elején indult meg. Kisebb hibákat észleltek, amelyek kiküszöbölésére 60 nap áll rendelkezésre. A Tartományi Környezetvédelmi Titkárság ezt követően adhatja ki a próbaműködésre az engedélyt.

Az illetékesek szerint több szemeteskocsit kellene venni, hogy bevezethessék a háztartások számára a szelektív hulladékgyűjtést. Tisztában vannak azzal, hogy nem lesz könnyű feladat változtatni a szokásokon, de bíznak abban, hogy a környezettudatosság mind több ember számára válik fontossá.

N. E.
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A vonatokhoz hasonlóan a járványhelyzet miatt bevezetett határátlépési szigorítások miatt a menetrend szerinti autóbusz-közlekedés is leáll Szerbia és Magyarország között. Szerdától a Subotica-trans megszünteti szegedi járatát. A Válságkezelő Városi Törzskar rendelete alapján a szabadkai utasforgalmi közvállalat...
2020. JÚLIUS 14.
[ 9:19 ]
Ada község rendkívüli helyzeteinek törzskara a napokban megtartott ülésén ismét a korlátozó intézkedések bevezetéséről döntött. Elrendelték, hogy a polgároknak a közintézmények zárt helyiségeiben kötelező a védőmaszk, a kézfertőtlenítő használata és a legalább egyméteres fizikai távolságtartás. A...
2020. JÚLIUS 14.
[ 6:10 ]
Szabadka területén a járványügyi helyzet, annak ellenére, hogy nagy számban fertőződnek meg a polgárok, ellenőrzés alatt van – olvasható a válságkezelő városi törzskar hétfői közleményében. A Szabadkai Közegészségügyi Intézet jelentése alapján, a járvány kezdete óta a tegnapi nappal bezárólag Szabadka...
2020. JÚLIUS 13.
[ 20:25 ]
Beolvasás folyamatban