Vajdaság
Az EU küldöttsége megtekintette a regionális hulladéklerakót

Szabadkára látogatott szerdán az Európai Unió küldöttsége, hogy részt vegyenek az EU-s Zöld nap elnevezésű környezetvédelmi rendezvényen. A szerbiai környezetvédelmi minisztérium munkatársainak a kíséretében érkeztek a városba, majd Sem Fabrizi, az Európai Unió Szerbia küldöttségének vezetője és a delegáció többi tagja megtekintette a Békova és Orom közt kiépített regionális hulladéklerakót, tudósít a Subotica.com portál.

A látogatás alkalmával Fabrizi elmondta, hogy nagy hatással volt rá mindaz, amit látott.

- A hulladéklerakó kapacitása és technológiája hét község negyedmillió lakosának szükségleteit elégíti ki. Ez is bizonyíték arra, hogy Szerbia és az EU képes arra, hogy létrehozzon egy ilyen hulladék-feldolgozó rendszert.

A körzeti hulladéktároló kiépítése az Unió legnagyobb szerbiai beruházása, hisz 20 millió euró vissza nem térítendő eszközt fektettek be. További 4 millió dinárt hét önkormányzat biztosított: Szabadka, Topolya, Kishegyes, Zenta, Magyarkanizsa, Csóka és Törökkanizsa.

- 2015 óta három hulladékgyűjtő központ létesült Kishegyesen, Csókán és Törökkanizsán, ahová a polgárok elszállíthatják a szemetet. Topolyán, Zentán és Magyarkanizsán transzferállomást hoztak létre, ahol hét önkormányzat hulladékát gyűjtik, majd onnan a Körzeti Hulladéktároló Kft. telephelyére szállítják – magyarázta a vendégeknek Góli Csilla, a tároló igazgatója. – A létesítményben található egy vonal a hulladék szétválogatására, de van egy komposztáló részleg a biológiai módon lebomló hulladékok számára is.

A hulladéktároló tesztüzeme a hónap elején indult meg. Kisebb hibákat észleltek, amelyek kiküszöbölésére 60 nap áll rendelkezésre. A Tartományi Környezetvédelmi Titkárság ezt követően adhatja ki a próbaműködésre az engedélyt.

Az illetékesek szerint több szemeteskocsit kellene venni, hogy bevezethessék a háztartások számára a szelektív hulladékgyűjtést. Tisztában vannak azzal, hogy nem lesz könnyű feladat változtatni a szokásokon, de bíznak abban, hogy a környezettudatosság mind több ember számára válik fontossá.

N. E.
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megkezdődött a tanév, megteltek az iskolák élettel, s a hittantermek is már nyitva állnak a diákok előtt. Az óbecsei belvárosi templomban a vasárnapi szentmisén kérte Ft. Fuderer László atya - és vele a hívek - a Szentlélek segítségét ahhoz, hogy az új tanévben a diákok sikeresek legyenek, növekedjenek hitben, szeretetben...
2019. SZEPTEMBER 22.
[ 20:00 ]
A rendőrség négy törökkanizsai fiatalt, köztük két kiskorút, tartóztatott le, mert a gyanú szerint megölték a 17 éves Barna Martint, tájékoztatott a belügyminisztérium. A gyanú szerint olyan súlyosan megverték a 17 éves fiút, hogy belehalt sérüléseibe. Holttestét szeptember 18-án találták meg a törökkanizsai...
2019. SZEPTEMBER 22.
[ 15:31 ]
Még augusztusban porig égett az óbecsei rendőr, a 44 éves Ilija Tančić háza. A tüzet a villanyvezeték meghibásodása okozta. Ilija Tančić egyedül neveli két kiskorú fiát, felesége, a gyerekek édesanyja tíz évvel ezelőtt hunyt el közlekedési balesetben. Házukban a tűz kitörésekor csak a 13 éves fiú tartózkodott....
2019. SZEPTEMBER 22.
[ 8:26 ]
Beolvasás folyamatban