Vajdaság
Az EU küldöttsége megtekintette a regionális hulladéklerakót

Szabadkára látogatott szerdán az Európai Unió küldöttsége, hogy részt vegyenek az EU-s Zöld nap elnevezésű környezetvédelmi rendezvényen. A szerbiai környezetvédelmi minisztérium munkatársainak a kíséretében érkeztek a városba, majd Sem Fabrizi, az Európai Unió Szerbia küldöttségének vezetője és a delegáció többi tagja megtekintette a Békova és Orom közt kiépített regionális hulladéklerakót, tudósít a Subotica.com portál.

A látogatás alkalmával Fabrizi elmondta, hogy nagy hatással volt rá mindaz, amit látott.

- A hulladéklerakó kapacitása és technológiája hét község negyedmillió lakosának szükségleteit elégíti ki. Ez is bizonyíték arra, hogy Szerbia és az EU képes arra, hogy létrehozzon egy ilyen hulladék-feldolgozó rendszert.

A körzeti hulladéktároló kiépítése az Unió legnagyobb szerbiai beruházása, hisz 20 millió euró vissza nem térítendő eszközt fektettek be. További 4 millió dinárt hét önkormányzat biztosított: Szabadka, Topolya, Kishegyes, Zenta, Magyarkanizsa, Csóka és Törökkanizsa.

- 2015 óta három hulladékgyűjtő központ létesült Kishegyesen, Csókán és Törökkanizsán, ahová a polgárok elszállíthatják a szemetet. Topolyán, Zentán és Magyarkanizsán transzferállomást hoztak létre, ahol hét önkormányzat hulladékát gyűjtik, majd onnan a Körzeti Hulladéktároló Kft. telephelyére szállítják – magyarázta a vendégeknek Góli Csilla, a tároló igazgatója. – A létesítményben található egy vonal a hulladék szétválogatására, de van egy komposztáló részleg a biológiai módon lebomló hulladékok számára is.

A hulladéktároló tesztüzeme a hónap elején indult meg. Kisebb hibákat észleltek, amelyek kiküszöbölésére 60 nap áll rendelkezésre. A Tartományi Környezetvédelmi Titkárság ezt követően adhatja ki a próbaműködésre az engedélyt.

Az illetékesek szerint több szemeteskocsit kellene venni, hogy bevezethessék a háztartások számára a szelektív hulladékgyűjtést. Tisztában vannak azzal, hogy nem lesz könnyű feladat változtatni a szokásokon, de bíznak abban, hogy a környezettudatosság mind több ember számára válik fontossá.

N. E.
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megállapodás született a szerb és a magyar hatóságok között arról, hogy a Királyhalom–Ásotthalom, valamint Horgos 2–Röszke 2 közúti határátkelőhely 2019. július 22-29. között az eredeti 7-19 óra helyett 7-22 óra nyitva tartással üzemel, közölte a Police.hu, a magyar rendőrség hivatalos weboldala. Arról is...
2019. JÚLIUS 20.
[ 16:21 ]
Két jelentős gazdasági fejlesztést adtak át ma Adán, a Termometal és a T-1 Abraziv fémipari vállalatokban, amelyek közül az előbbi korszerű fémmegmunkáló gépeket, berendezések és szoftvert, az utóbbi pedig nagyteljesítményű fúró- és marógépet vásárolt a Prosperitati Alapítvány támogatásával. A fejlesztések...
2019. JÚLIUS 19.
[ 21:57 ]
Ada község önkormányzata idén jelentős összeggel, 15 millió dinárral támogatja a községbeli civil szervezetek székházának felújítását és berendezését. Az erre vonatkozó pályázaton tizennégy szervezet vett részt sikeresen, amelyeknek illetékeseivel Bilicki Zoltán, a község polgármestere ma írta alá a támogatási...
2019. JÚLIUS 19.
[ 21:56 ]
Beolvasás folyamatban