Vajdaság
Torda: Háromnapos nyári továbbképzés óvónőknek és tanítóknak

Tegnap kezdődött és holnap zárul Tordán, a szórványban a nyári továbbképzés, amelyet óvónőknek és tanítóknak szervezett a Brunszvik Teréz Magyar Óvodapedagógusok Egyesülete. Az előadók jóvoltából igen sokoldalú képzésben lesz részük a pedagógusoknak.

Ezúttal is túljelentkezéssel szembesültek a szervezők, összesen 36 pedagógust fogadtak, de Torda vállalta az ebből adódó probléma megoldását, hiszen a funkcionális művelődési otthonban megoldották a képzést, a távolabbról érkezőknek pedig a vadászotthonban biztosítottak szállást.

A képzés kezdetén elsőként köszöntötték dr. Szőke Annát, az egyesület elnökét, aki a közelmúltban vehette át a Brunszvik Teréz-díjat, ami az óvodapedagógusok elismerésének legmagasabb szintű díja.

Dobai János, Torda polgármestere is köszöntötte a képzés részvevőit, aki elmondta, hogy a programba iktatták mindazt, amit Tordára látogatóknak mindenképpen fontos, hogy megtekintsék. A pedagógusokat köszöntötte Puskás János is, a Vajdasági Pedagógia Intézet elnöke, aki arról is szólt, hogy az intézet képzőközponttá alakul a közeljövőben.

A képzés három napján az előadó szerepét vállalta a budapesti Körmöci Katalin, aki az Óvodai nevelés főszerkesztője, ő több témát is feldolgoz a képzés során, előadásában a differenciált - személyes bánásmód gyakorlatáról értekezik, továbbá az óvodában történő, matematikai tapasztalatszerzés lehetőségeit is taglalja, majd foglalkozik az iskolába lépés lélektanával, illetve az elismerés varázserejéről is tart előadást.

H. Tóth István kandidátus, nyelvész három előadást tartott, egyik címe a Beszélni: helyesen, pontosan, érthetően, választékosan - csak így érdemes, a másik témája a játék, amely egy vers köré alapozódik, Bodzavirág - boldogságvarázs címmel tartott előadást, míg harmadikként a Tavaszi szél vizet áraszt címmel értekezett.

Molnár Krekity Olga, Radnóti-díjas versmondó előadása során a versmondásban rejlő lehetőségekről beszélt, Mi a gyermekvers? Hogyan mondjunk verset? címmel.

Kovács Hanna néptáncoktató gyakorlattal egybekötött előadása arról szól, hogy a népi gyermekjátékokat hogyan kell oktatni az óvodában.

Dr. Szőke Anna pedig a kompetenciaelvű óvodai oktatásról tájékoztatta az óvónőket, a gyakorlatból vett példák alapján mutatja be a lehetőségeket.

Kónya-Kovás Otília
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megállapodás született a szerb és a magyar hatóságok között arról, hogy a Királyhalom–Ásotthalom, valamint Horgos 2–Röszke 2 közúti határátkelőhely 2019. július 22-29. között az eredeti 7-19 óra helyett 7-22 óra nyitva tartással üzemel, közölte a Police.hu, a magyar rendőrség hivatalos weboldala. Arról is...
2019. JÚLIUS 20.
[ 16:21 ]
Két jelentős gazdasági fejlesztést adtak át ma Adán, a Termometal és a T-1 Abraziv fémipari vállalatokban, amelyek közül az előbbi korszerű fémmegmunkáló gépeket, berendezések és szoftvert, az utóbbi pedig nagyteljesítményű fúró- és marógépet vásárolt a Prosperitati Alapítvány támogatásával. A fejlesztések...
2019. JÚLIUS 19.
[ 21:57 ]
Ada község önkormányzata idén jelentős összeggel, 15 millió dinárral támogatja a községbeli civil szervezetek székházának felújítását és berendezését. Az erre vonatkozó pályázaton tizennégy szervezet vett részt sikeresen, amelyeknek illetékeseivel Bilicki Zoltán, a község polgármestere ma írta alá a támogatási...
2019. JÚLIUS 19.
[ 21:56 ]
Beolvasás folyamatban