Vajdaság
Torda: Háromnapos nyári továbbképzés óvónőknek és tanítóknak

Tegnap kezdődött és holnap zárul Tordán, a szórványban a nyári továbbképzés, amelyet óvónőknek és tanítóknak szervezett a Brunszvik Teréz Magyar Óvodapedagógusok Egyesülete. Az előadók jóvoltából igen sokoldalú képzésben lesz részük a pedagógusoknak.

Ezúttal is túljelentkezéssel szembesültek a szervezők, összesen 36 pedagógust fogadtak, de Torda vállalta az ebből adódó probléma megoldását, hiszen a funkcionális művelődési otthonban megoldották a képzést, a távolabbról érkezőknek pedig a vadászotthonban biztosítottak szállást.

A képzés kezdetén elsőként köszöntötték dr. Szőke Annát, az egyesület elnökét, aki a közelmúltban vehette át a Brunszvik Teréz-díjat, ami az óvodapedagógusok elismerésének legmagasabb szintű díja.

Dobai János, Torda polgármestere is köszöntötte a képzés részvevőit, aki elmondta, hogy a programba iktatták mindazt, amit Tordára látogatóknak mindenképpen fontos, hogy megtekintsék. A pedagógusokat köszöntötte Puskás János is, a Vajdasági Pedagógia Intézet elnöke, aki arról is szólt, hogy az intézet képzőközponttá alakul a közeljövőben.

A képzés három napján az előadó szerepét vállalta a budapesti Körmöci Katalin, aki az Óvodai nevelés főszerkesztője, ő több témát is feldolgoz a képzés során, előadásában a differenciált - személyes bánásmód gyakorlatáról értekezik, továbbá az óvodában történő, matematikai tapasztalatszerzés lehetőségeit is taglalja, majd foglalkozik az iskolába lépés lélektanával, illetve az elismerés varázserejéről is tart előadást.

H. Tóth István kandidátus, nyelvész három előadást tartott, egyik címe a Beszélni: helyesen, pontosan, érthetően, választékosan - csak így érdemes, a másik témája a játék, amely egy vers köré alapozódik, Bodzavirág - boldogságvarázs címmel tartott előadást, míg harmadikként a Tavaszi szél vizet áraszt címmel értekezett.

Molnár Krekity Olga, Radnóti-díjas versmondó előadása során a versmondásban rejlő lehetőségekről beszélt, Mi a gyermekvers? Hogyan mondjunk verset? címmel.

Kovács Hanna néptáncoktató gyakorlattal egybekötött előadása arról szól, hogy a népi gyermekjátékokat hogyan kell oktatni az óvodában.

Dr. Szőke Anna pedig a kompetenciaelvű óvodai oktatásról tájékoztatta az óvónőket, a gyakorlatból vett példák alapján mutatja be a lehetőségeket.

Kónya-Kovás Otília
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megkezdődött a tanév, megteltek az iskolák élettel, s a hittantermek is már nyitva állnak a diákok előtt. Az óbecsei belvárosi templomban a vasárnapi szentmisén kérte Ft. Fuderer László atya - és vele a hívek - a Szentlélek segítségét ahhoz, hogy az új tanévben a diákok sikeresek legyenek, növekedjenek hitben, szeretetben...
2019. SZEPTEMBER 22.
[ 20:00 ]
A rendőrség négy törökkanizsai fiatalt, köztük két kiskorút, tartóztatott le, mert a gyanú szerint megölték a 17 éves Barna Martint, tájékoztatott a belügyminisztérium. A gyanú szerint olyan súlyosan megverték a 17 éves fiút, hogy belehalt sérüléseibe. Holttestét szeptember 18-án találták meg a törökkanizsai...
2019. SZEPTEMBER 22.
[ 15:31 ]
Még augusztusban porig égett az óbecsei rendőr, a 44 éves Ilija Tančić háza. A tüzet a villanyvezeték meghibásodása okozta. Ilija Tančić egyedül neveli két kiskorú fiát, felesége, a gyerekek édesanyja tíz évvel ezelőtt hunyt el közlekedési balesetben. Házukban a tűz kitörésekor csak a 13 éves fiú tartózkodott....
2019. SZEPTEMBER 22.
[ 8:26 ]
Beolvasás folyamatban