Vajdaság
Kókai Roland a Vajdaság Erdői új igazgatója
Takács Márta 14 évig vezette a vállalatot

A nyilvános pályázat után a tartományi kormány Kókai Roland közgazdászt nevezte ki a Vajdaság Erdői (Vojvodinašume) közvállalat új igazgatójává, ezzel pedig távozott az intézmény éléről Takács Márta, aki 14 évig vezette a vállalatot.

A jelölésről szóló egyetlen mondaton kívül a tartományi kormány közleménye nem tér ki az új igazgatóra, így az életrajzából és munkatapasztalatáról semmi más nem ismert.

Takács Márta eddigi igazgató távozásával véget ér az egyik leghosszabb időszak, amit közvállalati igazgatói tisztségben töltött be egy személy, de valószínű, hogy pártpolitikai szempontból nem lesz változás, mivel a feltételezések szerint Takács utódja is közel áll a Vajdasági Magyar Szövetséghez, ahhoz a párthoz, amely még a Demokrata Párttal kötött koalíciós megállapodás értelmében jelölte Takács Mártát a Vajdaság Erdői élére 2005-ben.

A 14 év alatt az igazgatónő nem túl gyakran szerepelt a nyilvánosság előtt, főként az idegenforgalmi kiállításokon és néhány nemzetközi projekt népszerűsítésén vett részt.

Takács irányítását néhány megoldatlan kellemetlen eset jellemezte, mint amilyen a vezetőségnek és a foglalkoztatottak egy részének folyósított magas bérek, illetve a magas reprezentációs költségek kérdések.

2011-ben az ellenzékből politizáló Szerb Haladó Párt azzal vádolta meg Takács Mártát, hogy gyanús körülmények között vásárolt lakást, de szó volt arról is, hogy a szerb kormány engedélye nélkül sajátítottak ki erdőt. A legnagyobb port a 2014 végén és 2015 elején történt eset kavarta, amikor Takácsot leváltották, mert a bíróság megállapította, hogy nem tett eleget a törvény által előírt feltételeknek, amikor 2013-ban ismét pályázott az igazgatói posztra. Akkor vita alakult ki a koalíciós partnerek között, vagyis a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV), a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a Demokrata Párt (DS) között azzal, hogy főként a Liga szorgalmazta a leváltását. Rövid ideig megbízott igazgatóként tevékenykedett, de miután a tartományban is hatalomra került a Szerb Haladó Párt (SNS), ismét őt nevezték ki. Ezt a közvállalatot meghagyták a Vajdasági Magyar Szövetségnek, de most a pályázat lejárta után mégis leváltották Takácsot. (021.rs)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A vonatokhoz hasonlóan a járványhelyzet miatt bevezetett határátlépési szigorítások miatt a menetrend szerinti autóbusz-közlekedés is leáll Szerbia és Magyarország között. Szerdától a Subotica-trans megszünteti szegedi járatát. A Válságkezelő Városi Törzskar rendelete alapján a szabadkai utasforgalmi közvállalat...
2020. JÚLIUS 14.
[ 9:19 ]
Ada község rendkívüli helyzeteinek törzskara a napokban megtartott ülésén ismét a korlátozó intézkedések bevezetéséről döntött. Elrendelték, hogy a polgároknak a közintézmények zárt helyiségeiben kötelező a védőmaszk, a kézfertőtlenítő használata és a legalább egyméteres fizikai távolságtartás. A...
2020. JÚLIUS 14.
[ 6:10 ]
Szabadka területén a járványügyi helyzet, annak ellenére, hogy nagy számban fertőződnek meg a polgárok, ellenőrzés alatt van – olvasható a válságkezelő városi törzskar hétfői közleményében. A Szabadkai Közegészségügyi Intézet jelentése alapján, a járvány kezdete óta a tegnapi nappal bezárólag Szabadka...
2020. JÚLIUS 13.
[ 20:25 ]
Beolvasás folyamatban