Vajdaság
Szabadkai VKT: Marad a posztumusz díszpolgári cím Danilo Kišnek
A többség elutasította az ellenzék javaslatát, hogy vonják vissza a posztumusz díszpolgári cím adományozásáról szóló döntést

A Szabadka Város Képviselő-testülete csütörtöki ülésén elutasította a Mozgalom a Polgári Szabadkáért frakció javaslatát, hogy semmisítsék meg azt a korábbi döntést, hogy posztumusz díszpolgári címet adományoznak Danilo Kiš szabadkai születésű írónak.

Az erről szóló határozatot Bogdan Laban polgármester javaslatára június 18-án hozta meg egyhangúlag a testület, de két napra rá Mirjana Miočinović, az író özvegye nyílt levélben kérte a szabadkai városvezetéstől, hogy a döntést vonják vissza. A kéréshez csakhamar 160 közéleti személyiség is csatlakozott, mert úgy vélik, hogy politikai pontszerzés állt a háttérben.

Július 2-án a Mozgalom a Polgári Szabadkáért indítványozta, hogy a díszpolgári cím odaítéléséről szóló döntést semmisítsék meg. A csütörtöki ülésen Maglai Jenő frakcióvezető indoklásában elmondta, hogy mivel a döntés előtt nem kérték ki a hozzátartozók véleményét, ezért javasolják annak visszavonását, mert úgy vélik, így elkerülhető lehetne a még nagyobb botrány, a város napján ugyanis nem lenne, aki átvegye az elismerést.

A vitában Miroslav Milojević (Mozgalom a Polgári Szabadkáért) reagált Bogdan Laban polgármester korábbi kijelentésére, hogy akkor sem vonják vissza a döntést, ha bíróság elé kerül az ügy. Milojević szerint arra még nem volt példa a világon, hogy a díszpolgári címekről bíróságon döntsenek, s nagy szégyen lenne ez Szabadkára nézve.

Stevan Bakić (SNS) szerint Mirjana Miočinović nem törvényes örököse az elhunyt írónak, mert már korábban elváltak, ezért nem kell figyelembe venni a véleményét.

Nemanja Simović, a városi bizottság tagja szerint az a kérdés, hogy kinek van arra morális joga, hogy posztumusz díszpolgári címre jelölje az írót. Emlékeztetett arra, hogy korábban volt egy javaslat, hogy utcát nevezzenek el az íróról, de az illetékes bizottság egyik tagja azt mondta, hogy plagizátor volt Danilo Kiš, ezért elvetették a javaslatot, ami a polgárok egy csoportjának tiltakozását is kiváltotta. Most a kérdést nem akarják elpolitizálni, csak tisztelegni szeretnének az író emléke előtt, mondta Simović, majd felolvasta az illetékes minisztérium átiratát, amelyben jóváhagyják a posztumusz díszpolgári cím adományozását Danilo Kišnek.

Maglai Jenő a felszólalásokra reagálva elmondta, hogy az özvegy egy hivatalos, 1990-es bírósági döntés alapján jogi örökös. Valószínűleg az író végrendelete alapján nevezték meg örökösnek, s ezért ezt a döntést tiszteletben kell tartani. Emlékeztetett, korábban, a Danilo Kiš Alapítvány létrehozásakor az özvegy írásos engedélyét kérték, hogy az alapítványt az íróról nevezzék el. Most az engedélykérést elmulasztották, s ebből lett a botrány.

Stevan Bakić szerint Maglai csak manipulál, mert nem mutatta fel a szóban forgó bírósági papírokat. Szerinte az özvegy, az állítólagos örökös végigkiabálja Szerbiát, de senki sem látta még azokat a bizonyos papírokat.

Mirko Bajić (független) kifejezte azon véleményét, hogy a képviselő-testületnek jogában van olyan döntéseket hozni, ami a város érdekében áll, s a botrányt azok keltik, akik a korábbi döntést vissza akarják vonatni. Teljesen ellehetetlenítené a jelöléseket, ha mindenkinek ki kellene kérni a véleményét, mondta.

Miroslav Milojević szerint ízléstelen az író magánéletével foglalkozni. Ez egy ideológiai kérdés, mert két világnézet ütközik, ugyanis a Szerb Haladó Párt igyekszik kisajátítani magának Danilo Kiš nevét.

Veljko Vojnić (SNS) szerint a polgármesternek mint egy városi egyszemélyes intézménynek joga van megtenni bizonyos jelöléseket, s ez a jelölés is teljesen törvényes volt, ezért azt nem kell visszavonni.

A szavazáskor 39 tanácsnok elvetette a javaslatot, hogy vonják vissza a posztumusz díszpolgári címet, s csak 7-en szavaztak az ellenzéki kezdeményezésre. Danilo Kiš így szeptember 1-jétől hivatalosan is Szabadka díszpolgára lesz.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Egy nővért és két ápolót fertőzött meg a koronavírus az elmúlt egy hétben a Szabadkai Közkórházban. Mindannyian kórházi ápolásra szorulnak, de az állapotuk stabil. Az egészségügyi intézmény közleménye szerint folyamatosan betartják az előírt megelőző intézkedéseket, hogy a járvány terjedését meggátolják. A...
2020. JÚNIUS 5.
[ 17:27 ]
A Vajdasági Klinikai Központban kezelt betegek között vannak a Szerbiai Kőolajipar Vállalat (NIS) dolgozói is, akik a NIS újvidékiek körében Carrington-palotaként emlegetett limáni székhelyén dolgoznak. Összesen 250 személyt teszteltek, közülük négynek a szervezetében mutatták ki a koronavírus jelenlétét. Egyelőre...
2020. JÚNIUS 5.
[ 15:39 ]
Az idén tizenegy millió dinárral támogatja a kisebbségi hivatalos írás- és nyelvhasználatot a tartományi nemzeti közösségi titkárság. A szerződéseket ma írták alá Újvidéken. Huszonegy vajdasági önkormányzat nyolcvanegy közigazgatási szerve és intézménye részesült támogatásban. Az odaítélt összeget a...
2020. JÚNIUS 5.
[ 15:32 ]
Beolvasás folyamatban