Vajdaság
Kishegyes: Kezdődik az Anna Napok és az újratelepítés 250. évfordulóját ünnepelik

Hamarosan megkezdődik Kishegyesen az Anna Napok rendezvénysorozata, mely változatos és tartalmas időtöltést, jó szórakozást, kikapcsolódást ígér a helyieknek és az ilyenkor nagy számban idelátogatóknak egyaránt. A faluban idén ünneplik az újratelepítés 250. évfordulóját is.

Azt szokták mondani, hogy búcsúkor megduplázódik a falu lakosainak száma és valójában ez nincs is távol az igazságtól. Kishegyesen évről évre a falu legnépesebb eseményének számít a templombúcsú, amit a templom névadója, Szent Anna napjához (július 26-a) legközelebb eső vasárnapon tartanak. Ha tehetik, ilyenkor hazatérnek a faluba azok is, akik itt születtek, de már nem itt élnek. A vidéki és külföldi rokonok, barátok és ismerősök is általában ilyenkor látogatják meg a kishegyesi rokonokat ismerősöket. A búcsút megelőző időszakban a 90-es évektől megszervezik az Anna Napokat, melynek keretében a hagyományos vallási szokások mellett különféle rendezvényekre invitálják az embereket.

Az idei Anna Napok pedig a falu újratelepülésének 250. évfordulója jegyében kiemelkedően tartalmasnak ígérkezik. A falu északi bejáratánál július 23-án, kedden a Dália kézimunkacsoport a tervek szerint már a délelőtti órákban szalmabábú díszítésbe fog, így ékesítve a település bejáratát. Aznap 19 órától a Tűzoltóotthonban Dr. Szőke Anna néprajzi előadása a Szent Anna-napi búcsú a Kárpát-medencében címet viseli. Anna napja ebben az évben péntekre esik, az ünnepi szentmisét ezen a napon 18 órától celebrálják a Szent Anna templomban.

Kishegyes a törökdúlás idején elnéptelenedett, újratelepítése 1769.ben kezdődött, 250 évvel ezelőtt. A Szent Anna tiszteletére emelt templomot 1788-ban szentelték fel, addig csak imaháza volt a falunak. A római katolikus templom 35 m hosszú, szélessége 13 m, a tornya 35 m magas, egész területe 526 négyzetméter. Ma is működő orgonáját Kovács István szegedi orgonakészítő építette.

Az Anna Napok keretében július 26-án a kézilabdapályán 18.30-kor kezdődik a már hagyományosnak tekinthető Kishegyes–Topolya öregfiúk kézilabda mérkőzés. A Dombos Wine Clubban este a Karaván Família szórakoztatja a közönséget. A Story kávézóban az est folyamán Dj Dominik zenéje mellett szórakozhat a közönség.

Július 27-én, szombaton a focipályán a Kecsketenyésztők Községi Egyesületének szervezésében bográcsosfőző versenyt rendeznek. Nevezni még lehet személyesen Talpai Andrásnál, vagy a 064/47-40-117 mobilszámon. A nyugdíjas otthonban nyugdíjas bál veszi kezdetét 14 órakor. A Női Fórum közösségi házában 16 órától Kincskereső néven játékos programot szerveznek elsősorban kisgyermekek részére. A színházkedvelők sem maradnak élmény nélkül. Az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpad 19 órától a színházteremben mutatja be Rejtő Jenő Az ellopott futár című művének színpadi adaptációját. A Story kávézóban Anna Day’s Open Air Party, DJ Elektro közreműködésével.

Vasárnap 8, majd 10 órai kezdettel is szentmisét celebrálnak a Szent Anna templomban. Az iskola galériájában 10-17 óráig tart a Kishegyes–Békésszentandrás kézműves termékek kiállítása és vására, ekkor tartják a templom környékén a búcsúnapi sokadalmat is körhintásokkal, cukrászokkal, egyéb árusokkal. Az Anna-napi sokadalom keretében pedig a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szakosztályainak fellépésére a kopjafánál kerítenek sort. Az Anna-napi lovasfelvonulás és a látványos hagyományőrző tűzoltószemle sem marad el az idén sem.

Az Anna-napi hangverseny a templomban 16 órakor kezdődik, 17.30-kor pedig a színház előtti téren a szabadkai fúvós zenekar koncertjére kerül sor. A focipályán 18 órakor kezdődik a Rápóti-emléktorna az Egység Labdarúgó Klub szervezésében. 19 órától a színház előtti téren búcsúnapi mulatság veszi kezdetét, fellép a Szóljon hát a nóta együttes. 21 órától a Night Crusiers Band koncertje következik, ugyanott. Kishegyes újratelepítésének 250. évfordulója alkalmából a színház előtti téren 22 órakor tűzijátékkal ünnepelnek. A Story kávézóban az Ex-Yu Bend szórakoztatja a közönséget.
A rendezvények támogatói a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti, Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság, a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és Kishegyes község önkormányzata.

Tóth Péter
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Eltűnt egy topolyai fiatalember - illusztráció
2019. DECEMBER 14.
[ 19:43 ]
A 2000-es évek elején indult, s mára jelentős versennyé nőtte ki magát a Tantárgyháló rendezvény, ami számos tudományágban ad lehetőséget az általános- és középiskolás diákoknak, hogy bemutassák tudásukat. Rendszerint két selejtezőt tartanak, majd a legjobbak versenyeznek a döntőben. Az idei döntőt pénteken...
2019. DECEMBER 13.
[ 17:44 ]
A régészeti örökségvédelem tudatosításának előmozdítása címmel tartott pénteken előadást a szabadkai Raichle palotában a Szerb Archeológiai Társaság és a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet. A projektumot a Szerbiai Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium támogatta. A rendezvénysorozat célja, hogy...
2019. DECEMBER 13.
[ 17:42 ]
Csaknem 80 általános iskolás felsős diák vett részt Oromhegyesen az első Modern Folking műhelymunkán, ahol a gyerekek hangszerbemutatón és énektanításon vettek részt. Az esemény célja az volt, hogy a gyerekekkel ilyen módon szerettesék meg a zenét, a népi kultúrát és a hangszereket. A nem mindennapi zeneórán a gyerekek...
2019. DECEMBER 13.
[ 13:33 ]
Beolvasás folyamatban