Vajdaság
Kishegyes: Kezdődik az Anna Napok és az újratelepítés 250. évfordulóját ünnepelik

Hamarosan megkezdődik Kishegyesen az Anna Napok rendezvénysorozata, mely változatos és tartalmas időtöltést, jó szórakozást, kikapcsolódást ígér a helyieknek és az ilyenkor nagy számban idelátogatóknak egyaránt. A faluban idén ünneplik az újratelepítés 250. évfordulóját is.

Azt szokták mondani, hogy búcsúkor megduplázódik a falu lakosainak száma és valójában ez nincs is távol az igazságtól. Kishegyesen évről évre a falu legnépesebb eseményének számít a templombúcsú, amit a templom névadója, Szent Anna napjához (július 26-a) legközelebb eső vasárnapon tartanak. Ha tehetik, ilyenkor hazatérnek a faluba azok is, akik itt születtek, de már nem itt élnek. A vidéki és külföldi rokonok, barátok és ismerősök is általában ilyenkor látogatják meg a kishegyesi rokonokat ismerősöket. A búcsút megelőző időszakban a 90-es évektől megszervezik az Anna Napokat, melynek keretében a hagyományos vallási szokások mellett különféle rendezvényekre invitálják az embereket.

Az idei Anna Napok pedig a falu újratelepülésének 250. évfordulója jegyében kiemelkedően tartalmasnak ígérkezik. A falu északi bejáratánál július 23-án, kedden a Dália kézimunkacsoport a tervek szerint már a délelőtti órákban szalmabábú díszítésbe fog, így ékesítve a település bejáratát. Aznap 19 órától a Tűzoltóotthonban Dr. Szőke Anna néprajzi előadása a Szent Anna-napi búcsú a Kárpát-medencében címet viseli. Anna napja ebben az évben péntekre esik, az ünnepi szentmisét ezen a napon 18 órától celebrálják a Szent Anna templomban.

Kishegyes a törökdúlás idején elnéptelenedett, újratelepítése 1769.ben kezdődött, 250 évvel ezelőtt. A Szent Anna tiszteletére emelt templomot 1788-ban szentelték fel, addig csak imaháza volt a falunak. A római katolikus templom 35 m hosszú, szélessége 13 m, a tornya 35 m magas, egész területe 526 négyzetméter. Ma is működő orgonáját Kovács István szegedi orgonakészítő építette.

Az Anna Napok keretében július 26-án a kézilabdapályán 18.30-kor kezdődik a már hagyományosnak tekinthető Kishegyes–Topolya öregfiúk kézilabda mérkőzés. A Dombos Wine Clubban este a Karaván Família szórakoztatja a közönséget. A Story kávézóban az est folyamán Dj Dominik zenéje mellett szórakozhat a közönség.

Július 27-én, szombaton a focipályán a Kecsketenyésztők Községi Egyesületének szervezésében bográcsosfőző versenyt rendeznek. Nevezni még lehet személyesen Talpai Andrásnál, vagy a 064/47-40-117 mobilszámon. A nyugdíjas otthonban nyugdíjas bál veszi kezdetét 14 órakor. A Női Fórum közösségi házában 16 órától Kincskereső néven játékos programot szerveznek elsősorban kisgyermekek részére. A színházkedvelők sem maradnak élmény nélkül. Az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpad 19 órától a színházteremben mutatja be Rejtő Jenő Az ellopott futár című művének színpadi adaptációját. A Story kávézóban Anna Day’s Open Air Party, DJ Elektro közreműködésével.

Vasárnap 8, majd 10 órai kezdettel is szentmisét celebrálnak a Szent Anna templomban. Az iskola galériájában 10-17 óráig tart a Kishegyes–Békésszentandrás kézműves termékek kiállítása és vására, ekkor tartják a templom környékén a búcsúnapi sokadalmat is körhintásokkal, cukrászokkal, egyéb árusokkal. Az Anna-napi sokadalom keretében pedig a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szakosztályainak fellépésére a kopjafánál kerítenek sort. Az Anna-napi lovasfelvonulás és a látványos hagyományőrző tűzoltószemle sem marad el az idén sem.

Az Anna-napi hangverseny a templomban 16 órakor kezdődik, 17.30-kor pedig a színház előtti téren a szabadkai fúvós zenekar koncertjére kerül sor. A focipályán 18 órakor kezdődik a Rápóti-emléktorna az Egység Labdarúgó Klub szervezésében. 19 órától a színház előtti téren búcsúnapi mulatság veszi kezdetét, fellép a Szóljon hát a nóta együttes. 21 órától a Night Crusiers Band koncertje következik, ugyanott. Kishegyes újratelepítésének 250. évfordulója alkalmából a színház előtti téren 22 órakor tűzijátékkal ünnepelnek. A Story kávézóban az Ex-Yu Bend szórakoztatja a közönséget.
A rendezvények támogatói a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti, Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság, a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és Kishegyes község önkormányzata.

Tóth Péter
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Temerin: Szent Istvánra emlékeztek - illusztráció
2019. AUGUSZTUS 21.
[ 2:17 ]
Szent István-napi ünnepség Muzslyán - illusztráció
2019. AUGUSZTUS 20.
[ 22:07 ]
A Magyar Nemzeti Tanács Újvidéken, az M Stúdióban szervezett ünnepségen emlékezett a magyar államalapítás ünnepére, Szent István királyra, az államalapítóra. Ünnepi beszédet Igor Mirović a Tartományi Kormány elnöke, valamint Hajnal Jenő a Magyar Nemzeti Tanács elnöke mondott. Az ökumenikus kenyérszentelést ünnepi...
2019. AUGUSZTUS 20.
[ 21:35 ]
Augusztus 20-án, Szent István napján a zentai Kertek Helyi Közösség épületében hagyományápoló csoportok adtak alkalmi műsort, majd a Lisieux-i Kis Szent Teréz millenniumi emléktemplomban megszentelték a Kárpát-medence kenyerét. Nemzeti ünnepünk alkalmából Ceglédi Rudolf, Zenta polgármestere köszöntőbeszédében...
2019. AUGUSZTUS 20.
[ 19:54 ]
A rendőrség a közlekedés veszélyeztetése miatt állított elő három verbászi fiatalt, a 21 éves M. R.-t és M. D.-t, illetve a 20 éves L. N.-t. A gyanú szerint a fiatalok hajnali két óra körül a Belgrád-Szabadka autópálya Verbásznál lévő vasúti felüljárójáról kukoricaszárat és betonblokkokat dobáltak az útra,...
2019. AUGUSZTUS 20.
[ 19:51 ]
Beolvasás folyamatban