Vajdaság
A tartomány 31 millió dinárt különített el az új újvidéki múzeum projektjére

A tartományi kormány mai ülésén 31 millió dinárt különített el az új újvidéki múzeum, a 20. Század Múzeuma projektdokumentációjának kidolgozására.

Az új múzeum az Újvidéki Rádió, illetve az M Stúdió épületében kap helyet az Ignjat Pavlas utcában, s a Miloš Crnjanski Vajdasági Művelődési Központ lesz az irányítója.

A tervek szerint a zene-, film- és képregényarchívumot digitalizálják, s egy helyen őrzik. A leendő múzeumban őrzik majd a tamburazene, valamint a vajdasági képregény történetét bemutató anyagot is. Egy helyen tárolják és digitalizálják az összes tartalmat, az M Stúdió pedig a mindennapi kulturális tevékenységek tartalmaival is gazdagodik.

Igor Mirović tartományi kormányfő korábban arról beszélt, hogy az egykori Neoplanta 1300 filmet készített, s majdnem a teljes jugoszláv rock színtér keresztülment az M Stúdión, s nagyszámú fényképet és hangfelvételt őriznek abból az időszakból.

„Az Újvidéki Rádió és az M Stúdió meglévő épületében szeretnénk megőrizni ezt az örökséget. Az M Stúdió továbbra is megmarad, s ezek a formák új tartalmakkal gazdagodnak a mindennapi kulturális tevékenységek teréről” – mondta Mirović. (021.rs)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Eltűnt egy topolyai fiatalember - illusztráció
2019. DECEMBER 14.
[ 19:43 ]
A 2000-es évek elején indult, s mára jelentős versennyé nőtte ki magát a Tantárgyháló rendezvény, ami számos tudományágban ad lehetőséget az általános- és középiskolás diákoknak, hogy bemutassák tudásukat. Rendszerint két selejtezőt tartanak, majd a legjobbak versenyeznek a döntőben. Az idei döntőt pénteken...
2019. DECEMBER 13.
[ 17:44 ]
A régészeti örökségvédelem tudatosításának előmozdítása címmel tartott pénteken előadást a szabadkai Raichle palotában a Szerb Archeológiai Társaság és a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet. A projektumot a Szerbiai Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium támogatta. A rendezvénysorozat célja, hogy...
2019. DECEMBER 13.
[ 17:42 ]
Csaknem 80 általános iskolás felsős diák vett részt Oromhegyesen az első Modern Folking műhelymunkán, ahol a gyerekek hangszerbemutatón és énektanításon vettek részt. Az esemény célja az volt, hogy a gyerekekkel ilyen módon szerettesék meg a zenét, a népi kultúrát és a hangszereket. A nem mindennapi zeneórán a gyerekek...
2019. DECEMBER 13.
[ 13:33 ]
Beolvasás folyamatban