Vajdaság
A tartomány 31 millió dinárt különített el az új újvidéki múzeum projektjére

A tartományi kormány mai ülésén 31 millió dinárt különített el az új újvidéki múzeum, a 20. Század Múzeuma projektdokumentációjának kidolgozására.

Az új múzeum az Újvidéki Rádió, illetve az M Stúdió épületében kap helyet az Ignjat Pavlas utcában, s a Miloš Crnjanski Vajdasági Művelődési Központ lesz az irányítója.

A tervek szerint a zene-, film- és képregényarchívumot digitalizálják, s egy helyen őrzik. A leendő múzeumban őrzik majd a tamburazene, valamint a vajdasági képregény történetét bemutató anyagot is. Egy helyen tárolják és digitalizálják az összes tartalmat, az M Stúdió pedig a mindennapi kulturális tevékenységek tartalmaival is gazdagodik.

Igor Mirović tartományi kormányfő korábban arról beszélt, hogy az egykori Neoplanta 1300 filmet készített, s majdnem a teljes jugoszláv rock színtér keresztülment az M Stúdión, s nagyszámú fényképet és hangfelvételt őriznek abból az időszakból.

„Az Újvidéki Rádió és az M Stúdió meglévő épületében szeretnénk megőrizni ezt az örökséget. Az M Stúdió továbbra is megmarad, s ezek a formák új tartalmakkal gazdagodnak a mindennapi kulturális tevékenységek teréről” – mondta Mirović. (021.rs)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A gunarasi Oroszi János nyerte meg Topolyán a sorrendben kilencedik Vajdasági Parasztolimpiát. Második lett a topolyai Kelemen Lajos, harmadik a kishegyesi Puhalák Zsolt. A hölgyek mezőnyében első lett a szintén gunarasi Kocsis Krisztina, második a szenttamási Kolenák Gyöngyi, harmadik Csillag Anita. A fiatal legények...
2019. AUGUSZTUS 18.
[ 22:47 ]
Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója volt ma a vendége a horgosi Domus Pacis lelkigyakorlatos háznak. Harmath Károly ferences rendi szerzetes, a lelkigyakorlatos és közösségi ház alapítója üdvözölte és vezette fel a rendezvényt. Csaba testvér látogatása nagy érdeklődést...
2019. AUGUSZTUS 18.
[ 22:25 ]
Fokozott forgalom várható ma szerbiai utakon és határátkelőkön, a legtöbbet azonban a horgosi határátkelőn kell várni, ahol a kilépő oldalon ötórás a várakozási idő a személyautók számára. A preševói határátkelőn egy órát kell várni, míg Batrovcinál három órát. Kelebiánál és Gostunnál egyaránt mintegy...
2019. AUGUSZTUS 18.
[ 10:46 ]
Beolvasás folyamatban