Vajdaság
A tartomány 31 millió dinárt különített el az új újvidéki múzeum projektjére

A tartományi kormány mai ülésén 31 millió dinárt különített el az új újvidéki múzeum, a 20. Század Múzeuma projektdokumentációjának kidolgozására.

Az új múzeum az Újvidéki Rádió, illetve az M Stúdió épületében kap helyet az Ignjat Pavlas utcában, s a Miloš Crnjanski Vajdasági Művelődési Központ lesz az irányítója.

A tervek szerint a zene-, film- és képregényarchívumot digitalizálják, s egy helyen őrzik. A leendő múzeumban őrzik majd a tamburazene, valamint a vajdasági képregény történetét bemutató anyagot is. Egy helyen tárolják és digitalizálják az összes tartalmat, az M Stúdió pedig a mindennapi kulturális tevékenységek tartalmaival is gazdagodik.

Igor Mirović tartományi kormányfő korábban arról beszélt, hogy az egykori Neoplanta 1300 filmet készített, s majdnem a teljes jugoszláv rock színtér keresztülment az M Stúdión, s nagyszámú fényképet és hangfelvételt őriznek abból az időszakból.

„Az Újvidéki Rádió és az M Stúdió meglévő épületében szeretnénk megőrizni ezt az örökséget. Az M Stúdió továbbra is megmarad, s ezek a formák új tartalmakkal gazdagodnak a mindennapi kulturális tevékenységek teréről” – mondta Mirović. (021.rs)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerény kenyérszentelő Keviben - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 3.
[ 6:42 ]
Tegnap négy, ma újabb két halálos áldozatról szól a Szabadkai Közkórház szombati közleménye. Egy 58 éves férfi az észak-bánáti körzetből (pontosan nem közölték, hogy melyik településen élt) és egy 84 éves szabadkai asszony halt meg a koronavírusos fertőzöttek közül az elmúlt 24 órában a Szabadkai...
2020. AUGUSZTUS 1.
[ 17:20 ]
"A szerb-magyar barátságnak erre a hétre is jutott egy kifejeződése: Aleksandar Vučić pártjának kényelmes abszolút többsége ellenére ismét magyar elnököt választott magának a Vajdasági Tartományi Parlament, mégpedig a vajdasági magyarok vezetője személyében" - írta Szijjártó Péter külgazdasági és...
2020. AUGUSZTUS 1.
[ 16:28 ]
Egyre több áldozata van Szabadkán a koronavírusnak. Csütörtökön négy személy halt meg a járvány szövődményei következtében: egy 94 és egy 87 éves idős asszony, illetve egy 71 és 66 éves férfi. A Szabadkai Közkórház jelentése szerint az elmúlt 24 órában 28 személyt vizsgáltak meg, közülük 11-en maradnak bent...
2020. JÚLIUS 31.
[ 15:37 ]
Beolvasás folyamatban