Vajdaság
A tartomány 31 millió dinárt különített el az új újvidéki múzeum projektjére

A tartományi kormány mai ülésén 31 millió dinárt különített el az új újvidéki múzeum, a 20. Század Múzeuma projektdokumentációjának kidolgozására.

Az új múzeum az Újvidéki Rádió, illetve az M Stúdió épületében kap helyet az Ignjat Pavlas utcában, s a Miloš Crnjanski Vajdasági Művelődési Központ lesz az irányítója.

A tervek szerint a zene-, film- és képregényarchívumot digitalizálják, s egy helyen őrzik. A leendő múzeumban őrzik majd a tamburazene, valamint a vajdasági képregény történetét bemutató anyagot is. Egy helyen tárolják és digitalizálják az összes tartalmat, az M Stúdió pedig a mindennapi kulturális tevékenységek tartalmaival is gazdagodik.

Igor Mirović tartományi kormányfő korábban arról beszélt, hogy az egykori Neoplanta 1300 filmet készített, s majdnem a teljes jugoszláv rock színtér keresztülment az M Stúdión, s nagyszámú fényképet és hangfelvételt őriznek abból az időszakból.

„Az Újvidéki Rádió és az M Stúdió meglévő épületében szeretnénk megőrizni ezt az örökséget. Az M Stúdió továbbra is megmarad, s ezek a formák új tartalmakkal gazdagodnak a mindennapi kulturális tevékenységek teréről” – mondta Mirović. (021.rs)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Vajdaság Turizmus Summit 2020” elnevezéssel mintegy 100 hazai és külföldi résztvevő jelenlétében turisztikai konferenciát rendezett hétfőn Palicson a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. Olyan magyarországi cégeknek biztosítottak bemutatkozási lehetőséget, amelyek a turisztikai...
2020. JANUÁR 20.
[ 17:55 ]
A Topolya község területén működő polgári egyesületek programjainak és projektjeinek finanszírozására és társfinanszírozására igényelhetnek költségvetési támogatást. A pályázat ebben a hónapban jelent meg és a polgári egyesületek 25,8 millió dináros, míg a sportegyesületek 15 milliós keretből igényelhetnek...
2020. JANUÁR 20.
[ 17:55 ]
Példás összefogás alakult ki a 17 éves horgosi Szalma Márk megsegítése érdekében. A leukémiás fiút Újvidéken gyógykezelik, s a család pénteken kért segítséget, mert a gyógyszerek megvásárlása, s az utazás költségei kimerítették a tartalékaikat. Nagyon sokan próbálnak segíteni lehetőségeik szerint. Szerveztek...
2020. JANUÁR 20.
[ 13:18 ]
Beolvasás folyamatban