Vajdaság
Szabadka: Vasárnap rendezik a 109. Dužijanca központi ünnepségét

Immár 109. alkalommal rendezik meg Szabadkán az ottani horvátok, bunyevácok aratóünnepségét, a Dužijancat. A rendezvénysorozat több hétig tart, júliusban az aratóversenyt tartják, majd alkalmi kiállításokat, művelődési rendezvényeket szerveznek, s végül augusztus közepén a központi ünnepséggel zárul az eseménysorozat.

A Szabadka környéki horvátság körében az aratóünnepségnek valószínűleg több évszázados hagyománya van. Így köszönték meg Istennek a sikeres aratást és az új kenyeret. A Dužijancat 1911-ben Blaško Rajić plébános tette egyházi ünneppé, majd 1968-tól a templomokból Szabadka főterére költözött az ünnep, ami azóta idegenforgalmi eseménnyé vált.

Péntek este a városháza előcsarnokában a tavankúti szalmakép-készítő tábor legszebb munkáit mutatták be, majd a főtéren megtartották a hagyományos tamburaestet. Itt mutatták be az aratóünnepség idei bandagazdáját és gazdasszonyát, Pavle Horvatskit és Snežana Skenderovićot, illetve az ifjú bandagazdapárt, Matija Matkovićot és Petra Ivković Ivandekićet.

Ma, szombaton este fél 8-kor a városháza előtti parkban megkoszorúzzák az arató szobrát és Blaško Rajić emlékművét, majd a főtéren megkezdődik az aratók gyűlése. A rendezvényen számos művelődési egyesület vesz részt Szerbiából és Magyarországról.

Vasárnap 10 órakor szentmise lesz a Szent Teréz székesegyházban, majd délben a templomtól elindul a díszfelvonulás Szabadka főterére. A legszebb aratópár fiákeron megy majd a menet elején, a főtéren pedig alkalmi műsor keretében átadják a polgármesternek az új búzából sütött kenyeret. Este 7 órakor ugyancsak a főtéren rendezik meg a bandagazda-kólót, amivel véget ér az idei aratóünnepség.

A rendezvény miatt vasárnap délelőtt 9.30-tól a mise végéig lezárják a forgalom elől a székesegyház körüli utcákat, majd 11.30 és 13.30 között a városközpontban lévő utcákat.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mementó 2019 címmel emlékeztek meg szombaton este az 1944 őszén elkövetett magyarellenes kegyetlenkedések halálos áldozatairól. A szomorú megemlékezés alkalmával a megjelentek először gyászmisén vettek részt a Szent István-templomban, majd mécsesekkel a kezükben sétáltak át a Tisza-hídnál felállított kopjafához. A...
2019. NOVEMBER 10.
[ 8:53 ]
Bor és hagyományai címmel tartottak találkozót a hétvégén a Kinizsi Szövetség tagjai a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület székházában. A Kinizsi Szövetség 2015-ben alakult Nagyvázsonyban, azokat a településeket összefogva, amelyeket Kinizsi Pál életútja érintett. A szövetségnek három vajdasági...
2019. NOVEMBER 10.
[ 8:12 ]
A Keresztény Értelmiségi Kör (KÉK) szervezésében a szabadkai Diákotthon nagytermében november 9-én Bibliai napot tartottak. Az előadó DDr. Msgr. Rokay Zoltán, a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának nyugalmazott professzora volt, aki Jób könyvéről értkezett. Mint mondta, pontosan nem tudhatjuk ki...
2019. NOVEMBER 9.
[ 22:38 ]
Beolvasás folyamatban