Vajdaság
Megnyílt a pedagógusok 23. Szabadkai Nyári Akadémiája
A mintegy 250 résztvevő között külföldiek is vannak

Hétfőn megkezdődött a pedagógusok 23. Szabadkai Nyári Akadémiája. A mintegy 250 résztvevő között nemcsak délvidékiek vannak, hanem a Kárpát-medence más tájairól is érkeztek tanárok, tanítók. Az idei téma az aktív tanulás módszerei az iskolában. A rendezvény célja, hogy minél felkészültebb pedagógusokkal minél versenyképesebbé tegyék a magyar nyelvű oktatást, s hogy lehetőleg minden magyar diák anyanyelvén tanuljon.

A szabadkai városháza dísztermében megszervezett megnyitón elsőként De Negri Ibolya, a szervező Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy a Nyári Akadémia ahhoz nyújt segítséget a pedagógusoknak, hogy szakmailag szellemiekben és lelkiekben is feltöltődjenek, hogy anyanyelvünk, hagyományaink, kultúránk közös talaján, európaiságunk biztos tudatában erőt és hitet gyűjtsenek a mindennapok embert építő munkájához.

- Az aktív tanulás módszerei az iskolában, e témakör köré fűztük a képzés programját, keresve a választ arra, hogy milyen tartalmi és szemléleti váltásokra van szükség manapság az oktatásban ahhoz, hogy sikeres, boldog generációkat neveljünk fel – mondta De Negri Ibolya.

Dr. Lőrinczi Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára beszéde elején Eötvös Józsefet idézte, miszerint félig sem az a fontos az oktatásban, hogy mit tanítunk, hanem az, hogy hogyan tanítunk. Amit az iskolában tanulunk, annak a legnagyobb részét elfeledjük, de a hatás, amit egy jó oktatási rendszer szellemi tehetségeinkre gyakorol, az megmarad.

- Hiába telt el Eötvös gondolatainak elhangzása óta 150 év, most is időszerűek és helytállóak. Hiába változott ekkorát a világ, mindig lesznek igazságok, amelyek vezetőként kell, hogy szolgáljanak. A pedagógusok és módszereik mindenkor meghatározó szerepet töltenek be tanítványaik személyiségének alakításában függetlenül attól, hogy milyen is a technikai környezet. Fontos, hogy a gyerekek kibontakoztathassák tehetségeiket és rátaláljanak arra a tevékenységre, amiben sikeresek lehetnek.

Mindebben a pedagógusok segítségére van szüksége a diákoknak, mondta a helyettes államtitkár. Hangsúlyozta, hogy Magyarország Kormánya, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és helyettes államtitkárságuk a jövőben is mindent megtesz, hogy segítsék a határon túli magyar oktatást, illetve hogy növeljék a külhoni magyarok képzettségi szintjét.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke arról beszélt, hogy a pedagógusi pálya olyan, amely állandó továbbképzést követel:

- Csak az lehet jó oktató, aki maga is állandóan tanul, kutat, keresi az újat, meg akarja érteni a legújabbat – hangsúlyozta, az MNT elnöke, hozzátéve, hogy azok, akik értékelik a tanári munkát, sokszor csak egy-két óra alapján vonják le következtetéseiket, s nem kapnak teljes képet arról, hogy ki milyen összetett munkát végez. Mint mondta, közösségünkben is sokkal megbecsültebbnek kellene lennie a pedagógusoknak, s talán társadalmunk is felismeri ezt és efelé fog haladni.

Horváth Tímea szabadkai alpolgármester a pedagógusi munkáról beszélt a megnyitón: emberré nevelni, tudásuk legjavát nyújtani, kitárni a világot a gyermekek elé, elindítani őket az élet nehézségekkel, szépségekkel teli útja felé, nehéz feladat, mondta. Emlékeztetett: a tanárt, aki sokat tud, elismerik, viszont azokat szeretik, akik bensőséges kapcsolatot tudnak kialakítani diákjaikkal. Ez a kapcsolat alapozza majd meg a tudomány, a tudás iránti szeretetet is, fogalmazott az alpolgármester.

A Szlovákiai Magyra Pedagógusok Szövetsége nevében Fekete Irén elnök köszöntötte a rendezvényt. Elmondta, kisebbségben nem könnyű a felszínen maradni, különösen most nem, hisz erőteljesen csökken a gyereklétszám, évszázados tanintézményekre kerül lakat, erősödik a kivándorlási kedv és az asszimiláció is megteszi a hatását.

- Pedig nem vagyunk magunkra hagyatva, az anyaország nemzetpolitikai programja mára már sikertörténet. Van miben bíznunk, ezért bátran szőhetünk terveket, építsünk jó, minőségi magyar óvodát és iskolát, hisz a kulcs az Önök, a pedagógusok kezében van – mondta a felvidéki vendég.

A pedagógusok 23. Szabadkai Nyári Akadémiáján nyolc csoportban folyik a munka: mesepedagógia, logopédia, karének, pedagógia, természettudomány, matematika, neveléstudomány és történelem. Az előadások párhuzamosan folynak több szabadkai tanintézmény helyiségeiben, pénteken pedig egy ópusztaszeri tanulmányúttal zárul majd az ötnapos rendezvény.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Nem zárják be a muzslyai iskolát - illusztráció
2019. NOVEMBER 12.
[ 18:20 ]
Négy migráns eltűnt a Dunában Apatinnál, amikor illegálisan akarták átlépni a horvát határt, tudta meg nem hivatalosan az RTV. A polgároktól kapott meg nem erősített információk szerint az eset a Vagoni üdülőhelytől nem messze történt, ahol tíz migráns elvett egy csónakot, s a délutáni órákban azzal próbáltak meg...
2019. NOVEMBER 11.
[ 9:56 ]
Mementó 2019 címmel emlékeztek meg szombaton este az 1944 őszén elkövetett magyarellenes kegyetlenkedések halálos áldozatairól. A szomorú megemlékezés alkalmával a megjelentek először gyászmisén vettek részt a Szent István-templomban, majd mécsesekkel a kezükben sétáltak át a Tisza-hídnál felállított kopjafához. A...
2019. NOVEMBER 10.
[ 8:53 ]
Bor és hagyományai címmel tartottak találkozót a hétvégén a Kinizsi Szövetség tagjai a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület székházában. A Kinizsi Szövetség 2015-ben alakult Nagyvázsonyban, azokat a településeket összefogva, amelyeket Kinizsi Pál életútja érintett. A szövetségnek három vajdasági...
2019. NOVEMBER 10.
[ 8:12 ]
Beolvasás folyamatban