Vajdaság
Szent István-nap és Újkenyér-ünnep a hétvégén Magyarkanizsán
Betűméret:             

A hétvégén, augusztus 17-én és 18-án szervezik meg Magyarkanizsán a hagyományos Szent István-napot és Újkenyér-ünnepet a városháza előtti téren. Az önkormányzat szervezésében megvalósuló rendezvényre színes programokkal, koncertekkel és gyermekprogramokkal is várják a látogatókat.

A kétnapos esemény 17-én 19.00-kor, kiállításmegnyitóval veszi kezdetét a Dobó Tihamér Képtárban. Itt az érdeklődők Puskás Károly magyarkanizsai építészmérnök Régi korok képei címmel összeválogatott fotógyűjteményét tekinthetik meg. A rendezvény este 21.00-kor folytatódik a főtéren, ahol a fiatalokat is megszólító pécsi The Minds együttes lép fel.

Vasárnap, 18-án 8.30-kor hagyományosan a katolikus Szent Őrangyalok-templomban kenyérszentelő szentmisét tartanak, majd a pravoszláv Szent Mihály arkangyal-templomban szentelik meg az újkenyeret.

A rendezvény a szentmisék után délután a városháza előtti kisparkban folytatódik, ahol 16.00-tól már a gyerekeknek szervezett programok indulnak. A kézműves foglalkozások mellett az Iszkiri zenekar koncertezik majd a legkisebbeknek, valamint a meghirdetett, A játék, az gyönyörű című képzőművészeti verseny díjazottjait is kihirdetik. 17.00-tól Varga Imola kerekítő foglalkozást tart a gyerekeknek, emellett pedig művelődési műsorral is készülnek a szervezők.

18.00-tól Gájer Bálint jazz és musical stílusú dalokkal lép színpadra, majd 18.30-tól megejtik az ünnepélyes kenyérszegést és a polgármesteri ünnepi beszédet.

A legszebb kenyér verseny nyerteseinek kihirdetésére 18.50-kor kerül sor. A versenyezni vágyóknak az otthon kisütött kenyeret a helyszínen kell leadniuk, s bárki benevezhet 15.00 és 18.00 között. Három kategóriában lehet nevezni: versenyezhetnek magánszemélyek, civil szervezetek és művelődési egyesületek, valamint pékek az általuk sütött kenyerekkel.

A tavalyi év nagy sikerére való tekintettel az idei évben is a Brass on the road zenekar biztosítja a jókedvet este 19.00-tól, majd 20.00-kor sztárvendégként fellép Szulák Andrea, Kedvenc dolgaim című koncertjével.

Az est záróakkordjaként hagyományosan ünnepi tűzijátékkal ér véget a Szent István-nap és Újkenyér-ünnep Magyarkanizsán.

A kétnapos rendezvény alkalmával útlezárásokra számíthatnak a közlekedők, vagyis 17-én reggel 9.00-tól várhatóan hétfő hajnali 5.00-ig le lesz zárva a városháza előtti útszakasz, valamint a Testvériség Egység utca a Zmaj Jovina utca csatlakozásáig.

A szervezők a programokra minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Bartok Zsófia
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A rendőrség ma fokozottan ellenőrzi a forgalmat. Az ellenőrzés célja, hogy felfedjék az autóbusz- és teherautó-vezetők által elkövetett szabálysértéseket és bűncselekményeket, közölte a szabadkai rendőrigazgatóság. Mint fogalmaztak, az akció során a közlekedési rendőrök ellenőrzik a veszélyes árukat...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 12:29 ]
Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Beolvasás folyamatban