Vajdaság
Szent István-nap és Újkenyér-ünnep a hétvégén Magyarkanizsán

A hétvégén, augusztus 17-én és 18-án szervezik meg Magyarkanizsán a hagyományos Szent István-napot és Újkenyér-ünnepet a városháza előtti téren. Az önkormányzat szervezésében megvalósuló rendezvényre színes programokkal, koncertekkel és gyermekprogramokkal is várják a látogatókat.

A kétnapos esemény 17-én 19.00-kor, kiállításmegnyitóval veszi kezdetét a Dobó Tihamér Képtárban. Itt az érdeklődők Puskás Károly magyarkanizsai építészmérnök Régi korok képei címmel összeválogatott fotógyűjteményét tekinthetik meg. A rendezvény este 21.00-kor folytatódik a főtéren, ahol a fiatalokat is megszólító pécsi The Minds együttes lép fel.

Vasárnap, 18-án 8.30-kor hagyományosan a katolikus Szent Őrangyalok-templomban kenyérszentelő szentmisét tartanak, majd a pravoszláv Szent Mihály arkangyal-templomban szentelik meg az újkenyeret.

A rendezvény a szentmisék után délután a városháza előtti kisparkban folytatódik, ahol 16.00-tól már a gyerekeknek szervezett programok indulnak. A kézműves foglalkozások mellett az Iszkiri zenekar koncertezik majd a legkisebbeknek, valamint a meghirdetett, A játék, az gyönyörű című képzőművészeti verseny díjazottjait is kihirdetik. 17.00-tól Varga Imola kerekítő foglalkozást tart a gyerekeknek, emellett pedig művelődési műsorral is készülnek a szervezők.

18.00-tól Gájer Bálint jazz és musical stílusú dalokkal lép színpadra, majd 18.30-tól megejtik az ünnepélyes kenyérszegést és a polgármesteri ünnepi beszédet.

A legszebb kenyér verseny nyerteseinek kihirdetésére 18.50-kor kerül sor. A versenyezni vágyóknak az otthon kisütött kenyeret a helyszínen kell leadniuk, s bárki benevezhet 15.00 és 18.00 között. Három kategóriában lehet nevezni: versenyezhetnek magánszemélyek, civil szervezetek és művelődési egyesületek, valamint pékek az általuk sütött kenyerekkel.

A tavalyi év nagy sikerére való tekintettel az idei évben is a Brass on the road zenekar biztosítja a jókedvet este 19.00-tól, majd 20.00-kor sztárvendégként fellép Szulák Andrea, Kedvenc dolgaim című koncertjével.

Az est záróakkordjaként hagyományosan ünnepi tűzijátékkal ér véget a Szent István-nap és Újkenyér-ünnep Magyarkanizsán.

A kétnapos rendezvény alkalmával útlezárásokra számíthatnak a közlekedők, vagyis 17-én reggel 9.00-tól várhatóan hétfő hajnali 5.00-ig le lesz zárva a városháza előtti útszakasz, valamint a Testvériség Egység utca a Zmaj Jovina utca csatlakozásáig.

A szervezők a programokra minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Bartok Zsófia
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Temerin: Szent Istvánra emlékeztek - illusztráció
2019. AUGUSZTUS 21.
[ 2:17 ]
Szent István-napi ünnepség Muzslyán - illusztráció
2019. AUGUSZTUS 20.
[ 22:07 ]
A Magyar Nemzeti Tanács Újvidéken, az M Stúdióban szervezett ünnepségen emlékezett a magyar államalapítás ünnepére, Szent István királyra, az államalapítóra. Ünnepi beszédet Igor Mirović a Tartományi Kormány elnöke, valamint Hajnal Jenő a Magyar Nemzeti Tanács elnöke mondott. Az ökumenikus kenyérszentelést ünnepi...
2019. AUGUSZTUS 20.
[ 21:35 ]
Augusztus 20-án, Szent István napján a zentai Kertek Helyi Közösség épületében hagyományápoló csoportok adtak alkalmi műsort, majd a Lisieux-i Kis Szent Teréz millenniumi emléktemplomban megszentelték a Kárpát-medence kenyerét. Nemzeti ünnepünk alkalmából Ceglédi Rudolf, Zenta polgármestere köszöntőbeszédében...
2019. AUGUSZTUS 20.
[ 19:54 ]
A rendőrség a közlekedés veszélyeztetése miatt állított elő három verbászi fiatalt, a 21 éves M. R.-t és M. D.-t, illetve a 20 éves L. N.-t. A gyanú szerint a fiatalok hajnali két óra körül a Belgrád-Szabadka autópálya Verbásznál lévő vasúti felüljárójáról kukoricaszárat és betonblokkokat dobáltak az útra,...
2019. AUGUSZTUS 20.
[ 19:51 ]
Beolvasás folyamatban