Vajdaság
Böjte Csaba a Domus Pacisban

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója volt ma a vendége a horgosi Domus Pacis lelkigyakorlatos háznak. Harmath Károly ferences rendi szerzetes, a lelkigyakorlatos és közösségi ház alapítója üdvözölte és vezette fel a rendezvényt.

Csaba testvér látogatása nagy érdeklődést keltett, mintegy négyszázan gyűltek egybe a 15 órától megtartott előadásán. Abból indult ki, hogy az Úristen örömét leli a teremtményében, jó elképzelni a képet, amint gyönyörködik benne. És különben is jó elképzelni, szinte kézzel foghatóan, képszerűen egy-egy bibliai történetet, amint baktatnak az úton, körülülik az asztalt, szemlélődnek, elmélkednek.

Az előadás vezérfonala a gyönyörködő szeretet volt, már ennek hallatán is mosolyognia kell az embernek. Merthogy a gyönyörködő szeretet megszépít, kibontakoztat, amikor a másik szemében látjuk, szeretve, szépnek, jónak érezzük magunkat. Bizalommal, hittel tekintünk egymásra, az életre, szülőföldünkre, a holnapra, a közös jövőre. Merjük hát kimutatni az egymás iránti szeretetünket. S ha azt vesszük, hogy az élet a semmiből a végtelen felé vezető út, állandó növekedést, kibontakozást, újabb feladatokat jelent, ne ijedjünk meg tőlük. Mert Isten nem utópiát kergettet velünk, amikor a Miatyánkban azt mondjuk: Jöjjön el a te országod.

Hetven éve még börtönbe vetették Márton Áron püspököt, az idén a pápa eljött Csíksomlyóra. Tehát változik a világ, szépül, ezt kell látni. Bízni az Istenünkben – ezek köré a gondolatok köré épült Csaba testvér előadása, melyben szokásához híven sok-sok szomorú és/vagy megnevettető esetet elevenített fel az árva gyerekeket felkaroló missziójának kezdeteitől eltelt időszakból. A hallgatóság mondhatni lélegzetvisszafojtva leste szavait.

A Domus Pacis udvarán, a természet templomában 16 órától szentmise következett, majd Csaba testvérrel kötetlen közös és egyéni beszélgetéseket lehetett folytatni. Dedikálta a helyszínen kapható könyveit és nyilatkozott a sajtó képviselőinek.

Pálics Márta
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Búcsú volt Muzslyán - illusztráció
2019. SZEPTEMBER 15.
[ 23:13 ]
Halálos közlekedési baleset Inđiján - illusztráció
2019. SZEPTEMBER 15.
[ 16:48 ]
Az 54 éves Csernyák Ottót az egyik ismerőse, Petar Nikolić gyilkolta meg a rendőrség feltételezése szerint még szeptember 11-én, szerdán. Mivel a szomszédok felfigyeltek arra, hogy napokig nem látják Csernyákot, riasztották a rendőrséget, akik három nap múltán találták meg a holttestet. Sajtóbeszámolók szerint a...
2019. SZEPTEMBER 15.
[ 10:23 ]
Kishegyes és Topolya között legfeljebb 60 kilométeres óránkénti sebességgel lehet közlekedni, illetve ezen belül is vannak szakaszok, ahol a korlátozás még ennél is lassabb haladást ír elő. Korábban nagyobb sebességgel is szabályos volt a közlekedés, ezért sokan a napokban kirakott új közlekedési jeleket figyelmen kívül...
2019. SZEPTEMBER 15.
[ 10:20 ]
Fogyasszuk a mézet táplálék gyanánt, hogy ne kelljen mézet ennünk gyógyszerként – ismételte meg idén is a jelmondatot Mirko Spasojević, a Községi Méhészegyesület elnöke, majd pedig a katolikus és az ortodox egyház képviselői is megszentelték a méhek által gyűjtött finomságot. Mézvásárt és annak keretében...
2019. SZEPTEMBER 14.
[ 15:55 ]
Beolvasás folyamatban