Vajdaság
Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díj a Pannónia Alapítványnak és a Magyar Tanszéknek
Semjén Zsolt: Mindannyian az egyetemes magyarság örökösei és hordozói vagyunk

A Magyarország rovatból átvett hír

Mindannyian az egyetemes magyarság örökösei és hordozói vagyunk – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjak átadóján hétfőn, az Országházban. Elismerésben részesült Pannónia Alapítvány és az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke.

Semjén Zsolt kiemelte: az elismerés azt fejezi ki, hogy „egyetlen nemzet, egyetlen magyarság tagjai vagyunk”, amely akkor tud megmaradni, ha minden nemzetrésze megmarad. Ezért minden nemzetrész felelős önmagáért, a többi nemzetrészért és az egyetemes magyarságért is – tette hozzá.

A Kallós Zoltán Kossuth-díjas erdélyi néprajzkutatóról elnevezett díj reprezentálja az egyetemes magyarságot, minden nemzetrész megjelenik a díjazottak körében – mondta Semjén Zsolt.

Kallós Zoltán legalább több szempontból „iránymutató csillag az egyetemes magyarság egén” – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes. Egyrészt, mert hivatását professzionálisan művelte, másrészt megvolt benne „az isteni szikra”, amely a művészet világába emelte életművét – hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes.

Kiemelte: Kallós Zoltán nemcsak szerette a magyarságot, hanem „szerelmes volt a magyarságba”, élete minden pillanatát áthatotta a nemzet iránti szerelem. Semjén Zsolt szerint azért is fontos Kallós Zoltán munkásságra, mert nem a „világ végére” ment el, hanem itt, a „mi világunkban” gyűjtött olyan értékeket, amelyekről eszünkbe sem jutott volna, hogy azok.

Kallós Zoltán munkásságának legfontosabb üzenete a miniszterelnök-helyettes szerint az, hogy azok az értékek, „amelyeket meg kell őriznünk, ki kell munkálnunk és fel kell mutatnunk”, itt vannak közöttünk, csak meg kell látni őket. Kallós Zoltán összegyűjtötte, megőrizte, kimunkálta és az egész világ számára a legmagasabb szinten elérhetővé tette a magyarság értékeit – fogalmazott Semjén Zsolt.

Idén Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere; az ötven éve alakult Kassai Thália Színház; Katona Mihály, Korond polgármestere; a huszonöt éves Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház; a 2010 óta működő Kincses Kolozsvár Egyesület; a Kossuth Rádió Kárpát-medencei tudósítóinak az elszakított nemzetrészek és a diaszpóra magyarsága életéről szóló Határok nélkül című műsora; a Pannon Televíziót, a Pannon Rádiót, a Szabadkai Magyar Rádiót és a pannonrtv.com honlapot működtető Pannónia Alapítvány; Puricelliné Szabó Éva, az Argentínai Magyar Intézmények Szövetsége volt elnöke; Tóth László felvidéki író, költő, műfordító, irodalomtörténész, szerkesztő és kiadó; valamint az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke részesült az elismerésben.

A díjakat Semjén Zsolt és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára adta át.

Az elismerés alapításáról egy 2011-es miniszterelnöki rendelet döntött, amelynek értelmében a külhoni magyar közösségek érdekében a közéletben, az oktatásban, a kultúrában, a nemzet örökségének megőrzésében, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, a gazdasági önszerveződésben kiemelkedő tevékenységet végző magyarországi és külhoni személyeknek és szervezeteknek évente legfeljebb tíz díjat adományoz a miniszterelnök a nemzetpolitikáért felelős miniszter előterjesztésére.

A díjakat minden évben Szent István király ünnepe, augusztus 20. alkalmával adják át, az elismeréssel oklevél, emlékplakett, valamint egymillió forint jutalom jár.

A Szent István-i mű az a küldetés, hogy építsük az országot

Semjén Zsolt hangsúlyozta: akkor folytatjuk Szent István országépítő nagy művét, ha mindenki megteszi a saját helyén azt, ami az ő speciális küldetése.

„Ha mindenki a saját helyén kis Szent Istvánként országépítővé válik, akkor tudjuk folytatni Szent István király országépítő művét” – fogalmazott. A politikus hozzátette: egy kis létszámú nemzet számára csak akkor van megmaradás, ha minden tagjában benne él a tudat, hogy érdemes és büszkeség ehhez a nemzethez tartozni.

Nincs még egy nemzet, amelynek uralkodóháza annyi szentet adott volna a katolikus egyháznak, mint az Árpád-ház, vagy arányait tekintve annyi Nobel-díjas tudósa lenne, mint a magyarságnak – mondta Semjén Zsolt. (MTI)

Kapcsolódó hír:

A vajdaságiak is átvették a magyar állami kitüntetéseket

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Új üdvözlő táblákat kap Szabadka - illusztráció
2019. SZEPTEMBER 18.
[ 12:19 ]
Javában folynak a munkálatok Nagybecskereken a Szentmihályi úttól a Temesvári útig, ugyanis itt alakítják ki a városban a kerülőutat. Most az utak megalapozását végzik, de intenzíven dolgoznak a Begán feletti új hídon is. Mintegy tonnányi homokot már elsimítottak az épülő, 3,7 kilométeres útszakaszon, most a...
2019. SZEPTEMBER 17.
[ 19:17 ]
A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének Tanácsa, 2019. szeptember 16-án Óbecsén megtartott ülésén áttekintette az aktuális politikai helyzetet és a következő álláspontokat fogadta el: A politikai szervezetek közül elsőként a VMDK állapította meg, még 2018. október 10-én, az MNT- választások alkalmával, hogy...
2019. SZEPTEMBER 17.
[ 14:42 ]
Magyarkanizsa község területén a turizmus mindig meghatározó gazdasági ág volt. Az elmúlt években számos új és minőségi szolgáltatást nyújtó idegenforgalmi szereplővel bővült a turisztikai kínálat. A magyarkanizsai önkormányzat eltökélt szándéka, hogy támogassa őket annak érdekében, hogy a piaci igényeknek...
2019. SZEPTEMBER 17.
[ 13:23 ]
Beolvasás folyamatban