Vajdaság
A Malomfesztivál után is az oromiaké marad a „bekaplak” kemence
Szemét helyett idén is új épületeket hagytak maguk után a szervezők

Elképesztő mennyiségű az a szemét, ami nyaranta egy-egy fesztivál után marad. A korábbi években az oromi Malomfesztivál után is legalább akkora munka volt a takarítás, mint előtte a szervezés. Ezt megelégelve a szervezők úgy döntöttek, hogy idén környezettudatosan rendezik meg Vajdaság egyik legismertebb rendezvényét.

Ugyanakkor a malmosok köszönetet is szerettek volna mondani a falu lakosságának, hogy augusztusban néhány napig elviselik őket, ezért a malom környékén különféle fejlesztésekbe kezdtek. Egy olyan közösségi teret alakítanak ott ki és bővítenek évről-évre, amely a falu javát szolgálja. Elkészült már egy közösségi konyha, épült bele kemence is, padok, asztalok, amelyeknél el lehet fogyasztani a helyben készült ételt.

A malomfesztivál szervezőivel beszélgettem az elképzelésekről, elsőként Oláh Dórival.

- A fesztivál koncepciójához szorosan kötődik az, hogy ilyen természetvédelmi bulit csináljunk, úgyhogy minden évben újrahasznosított anyagokkal dolgozunk. Vannak olyan épületeink, amelyek valahol máshol álltak azelőtt. Lebontásra kerültek, a faanyag pedig egy az egyben átkerült ide és újra épület lett belőle. Az utolsó dekorációs elemtől a legnagyobb épületekig, mindent megpróbálunk már egyszer megvásárolt anyagból újra feldolgozni és újrafelhasználni. Ezzel is csökkentjük az ökológiai lábnyomunkat és feldolgozzuk azt az – úgymond – szemetet, amit más már nem tud hasznosítani.

- Egy-egy fesztivál után hatalmas szeméttömeg marad a helyszínen. Ti itt, Oromon hogyan próbáljátok ennek elejét venni?

- Nagyon sok időt töltünk ennek a problémának a megoldásával. Szelektív hulladékgyűjtőket helyezünk ki, illetve a fesztiválon nem volt kapható sem műanyagpalackos víz, sem üdítő. A vizet szódaként árusítottuk a fesztivál alatt, ezek újratöltött palackok voltak, illetve üvegben volt kapható minden más. Re-poharakat szereztünk be, amit az emberek újra és újra tudtak használni, és nem volt vásárolható semmi olyasmi, ami után hulladék keletkezik és szennyezte volna a környezetet. Idén a pólóinkat is helyben nyomtattunk second hand-árura, úgyhogy még ezzel is csökkentettük a fesztiválra beérkező csomagolóanyagoknak a mennyiségét.

Molnár Anita, aki ugyancsak a fesztivál egyik szervezője, itt veszi át a szót, ugyanis arra is gondoltak az idén, hogy a vendégeik a saját szervezetüket se szennyezzék különféle méreganyagokkal.

- Idén több hulladékmentes előadást is tartottunk, ahol az emberek tudtak maguknak izzadásgátlót kotyvasztani, továbbá fogkrémet, szájvizet, naptejet, sok mindent, ami otthon is elkészíthető. Nem kellett az embereknek a bolti készítményekben található különféle kémiai anyagokkal szennyezi sem önmagukat, sem a szervezetünket.

Szemét tehát nem maradt a fesztiválozók után, viszont megmaradt több olyan építmény is, ami az oromi közösség javát szolgálhatja az elkövetkező években is. Az egyik legcsinosabb az általam csak „bekaplak” kemencének elkeresztelt ötletes építmény, ami egy kitátott szájat formáz. Egymás után nyeli el a cipókat, tepsi húsokat, de csak arra az időre, míg meg nem sülnek, hogy azután azt a fesztiválozó sereg elfogyassza.

- Honnan jött az ötlet, hogy alkossatok valamit, ajándékokat hagyjatok a falunak? – kérdezem ismét Oláh Dórit.

- Mindig szeretnénk adni valamit a falunak azért, hogy hagynak bennünket itt létezni, de még talán jobb kifejezés az, hogy támogatnak bennünket és ezért hatalmas köszönet jár az oromiaknak. Ezért készült itt a malom környékén egy konyha, ami egész évben használható. A fesztivál ideje alatt természetesen a falu használja, de itt falunapok történnek, különböző rendezvények folynak egész évben, úgyhogy tavaly felépült a konyha, illetve a tetőszerkezet, ami alatt elég sok ember, talán 150-200 fő is elfér. Rendezvényeket tudnak itt tartani akár rossz idő esetén is. Ez mind megmarad az oromiaknak. Idén a kiserdőbe kerültek ki olyan asztalok, amik fixen itt maradnak egész évben. Kicsit mindig építgetjük úgy a helyszínt, hogy nekünk is jó legyen és a falunak is hasznára váljon.

Ezeknek az építkezési munkálatoknak az egyik állandó résztvevője Asztalos Kristóf. Különben ő is oszlopos tagja a fesztivál szervezőbrigádjának.

- Még annak idején kitaláltuk, egyrészt mert el kellene látni saját fesztiválunkat, másrészt vannak itt egyéb rendezvények a malom tövében, hogy meg tudjunk sütni-főzni magunknak, vagy akár más társaságok el tudják készíteni az ételeiket. Innen merült fel az ötlet, hogy meg kellene ezt az egészet csinálni, hogy a közösségnek legyen egy saját konyhája. Ez két éve merült fel. Tavaly megépítettük az alapokat és felállt az egész szerkezet, meg lett a tetőrész. Megépítettük a kemencét is, az idei évben pedig az utólagos finom munkálatok kerültek sorra. Emellett asztalok készültek, munkapadok, a pultot elkészítettük, bevezettük a vizet, készült egy rostélyos-sütő. Egyébként a kemence mellett még van három bográcsállvány, három darab 100 literes üstöt lehet odaakasztani. Egy az legalább 2-3 száz embert tud ellátni. Azután ehhez még hozzájön egy takaréktűzhely. Mindent összevetve legalább egy ezres tömeget el tud látni a kis konyhánk, akár egy oromi falunapot is.

- A fesztivál jelképe a malom. Nagyon szép épület, csak nincs vitorlája. Tervben van-e ennek felújítása?

- Terveink között szerepel, hogy magát a malom épületét is egy közösségi térré alakítsuk. Azokat a dolgokat, amik megmaradtak az idő folyamán, tehát a fa részeket, visszahelyezzük az épületbe. Nem tervezünk azonban teljes rekonstruálást. Nem akarunk múzeumot csinálni belőle, a közösségi tér a cél. Felmerült az is, hogy úgy lenne igazán szép, ha a vitorlákat vissza tudnánk rakni, ha nem is forgó üzemben, de legalább fixen, hogy olyan szép legyen, mint régen.

A malomfesztivál véget ért, a „bekaplak” kemencében kihunyt a parázs, de valószínűleg rövid időre, hisz a szabadtéri konyhát a falu biztosan hamarosan birtokába veszi. Magával a malom épületével adminisztrációs problémák merültek fel, amikor ezt sikerül rendezni, biztosan felkerül rá a vitorla is hogy hirdesse, az összefogásban az erő, és együtt csodás dolgokat lehet tenni!

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Leégett egy ház Magyarcsernyén - illusztráció
2020. JANUÁR 24.
[ 17:12 ]
A 78 évvel ezelőtt történtek mélyen beleágyazódtak az emlékezetbe, január 23-a arra tanít bennünket, hogy ezek a szörnyűségek soha sem ismétlődhetnek meg – hangsúlyozta Milos Vučević újvidéki polgármester az 1942-es razzia évfordulója alkalmából ma megtartott megemlékezésen. Az áldozatoknak emléket állító...
2020. JANUÁR 23.
[ 15:19 ]
Pásztor István is aláírta a Bácsfeketehegy és Szeged között közlekedő autóbuszjárat visszaállítására vonatkozó petíciót. A tartományi házelnök azt mondta, fontosnak érezte, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez, mert abban vagyunk érdekeltek, hogy normális életkörülmények között élhessünk. Pásztor István, a...
2020. JANUÁR 23.
[ 13:13 ]
Harmadszor osztották ki Magyarkanizsa községben a Turisztikai Tiszavirág-díjat. Az elismerét olyan intézmények, egyesületek és vállalkozók kapták, akik az elmúlt évben nagyban hozzájárultak Magyarkanizsa község turizmusának fellendítéséhez. A Turisztikai Desztináció Menedzsment 16 díjazottat tüntetett ki az eddigi...
2020. JANUÁR 22.
[ 14:48 ]
Beolvasás folyamatban