Vajdaság
Topolyai Expo: Organikus termékeket lehetett kóstolni
Bivalyvirsli, tönkölybúza-kenyér, organikus paradicsom

Organikus termelésből származó élelmiszereket állítottak ki a termelők az Expón és a legtöbb ilyen készítményt meg is lehetett kóstolni. Egy különleges főző show-t is rendeztek, így népszerűsítve ezt a világban is egyre inkább népszerű termelési irányzatot, melynek ma már komoly gazdasági jelentősége is van.

Egy öt biotermelőt tömörítő szövetkezet, a Panonija Organika közös standján állította ki portékáját a bácskossuthfalvi Dušan Mrđa, a tóthfalusi Csikós Árpád, a topolyai Truzsinszki Szabocs és a mérgesi Josip Mamužić. Ugyanott Buru László is bemutatkozott, aki a magyarországi Harkányból érkezett és bivalyhúsból készült termékekkel kínálta az érdeklődőket. Bivalyból készült májast, felvágottat és bivalyvirslit is meg lehetett kóstolni. A bivalyhús, kiemelkedően magas fehérje-, alacsony zsírtartalma és a benne lévő sok ásványi anyag miatt a legértékesebb húsok egyike. Régen divat volt ezeknek az igavonásra is használt állatoknak a tartása, majd szinte feledésbe merült, most viszont ismét egyfajta reneszánszát éli Magyarországon. A házi bivaly egykor a legfőbb igavonó állat volt. A 20. század elején is még mintegy 150 ezer példányt tartottak az akkori Magyarország területén, az 1990-es évekre azonban csaknem eltűnt. Jelenleg a teljes magyarországi állomány mintegy 6000 egyedre tehető. Olaszországban bivalytejből készül a mozzarella sajt is. Buru László elmondta, hogy kitűnő a húsa, vadas, de ugyanakkor finom és porhanyós, pörköltnek is kiváló. Nem mellékesen organikus körülmények között tartják a bivalyokat, melyek ellenállóak a különféle betegségekkel szemben is.

Truzsinszki Szabolcs tönkölybúzából készült kenyérrel és szürkemarhából készült konzervvel, májpástétommal kínálta az Expóra látogatókat. Topolya községben, Njegoševo és Gunaras közelében található a Truzsinszki-tanya, ahol már évtizedek óta őshonos állatokat tartanak és biotermeléssel foglalkoznak. Tönkölybúza-lisztből készült kenyerük ma már Vajdaság-szerte kapható a bioboltokban. Gazdaságuk másik nevezetessége a magyar szürke marha. A tanyára először négy tehenet és egy bikát vásároltak, aztán több százra szaporították el az állományt. Ma már több környékbeli gazdaságban van szürkemarha, melyek többsége tőlük származik. A Truzsinszki-tanyán kapható magyar szürke marha húsából készül pástétom és téli szalámi. A szürkemarha húsa kiváló minőségű és egészséges.

A bácskossuthfalvi Dušan Mrđa vegyszermentes termesztésből származó paradicsomait hozta el a kiállításra. Több fajta paradicsomot meg lehetett kóstolni, mindegyiket vegyszerek felhasználása nélkül termeszti. A kártevő rovarok ellen azok természetes ellenségeinek odacsalogatásával veszi fel sikeresen a harcot, a gombabetegségek ellen is természetes szerekkel, pl. vízben oldott tejjel permetezi a paradicsomot. Elmondta, hogy esetenként 20 százalékos terméskiesés jelentkezik, amikor megjelenik valamilyen rovarkártevő, vagy betegség organikus gazdaságában, viszont egy idő után természetes módon és egy kis organikus permetszer hatására helyreáll az egyensúly.

Tóth Péter
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Alfonz
2019. SZEPTEMBER 8. [ 19:36 ]

Jelen voltunk, jó volt, tapasztalatot gyűjtöttünk bőven. A bio-termesztést és a helyi késztermékek előllítását támogatni kell, de van még tennivaló. A tanúsítvány megszerzése bonyolult és költséges. A késztermékek eladása törvényileg nem eléggé világos és nem értelmezhető. Termelői boltok létrehozása szinte elképzelhetetlen. Marad a piac, az otthonról való árusítás és az imádkozás a templomban, hogy majd egyszer megoldódik minden. Aki tehetne valamit, azt nem érdeklik a problémák.


Csütörtökön kezdődik a ZrBizNet, amelyet immár harmadik éve rendeznek meg a Medison Sportcsarnokban, illetve a mellette levő parkban. Ezúttal is háromnapos lesz a rendezvény - számos tartalommal. A hétfőn megtartott sajtótájékoztatón Saša Santovac, alpolgármester kiemelte, hogy az ország egyik legjelentősebb...
2019. SZEPTEMBER 17.
[ 7:13 ]
Kristi Karelsohnnal, Észtország budapesti nagykövetével tárgyalt Újvidéken Pásztor István, a Vajdasági Képviselőház elnöke. A találkozó központi témája az volt, hogy hogyan fűzhetnék szorosabbra az észt régiók és Vajdaság kapcsolatát. Észtországnak nincs nagykövetsége Szerbiában, ezért a magyarországi...
2019. SZEPTEMBER 16.
[ 16:23 ]
Az idén a pacsériak vendégszeretetét élvezhették a Kárpát- medencei testvérgyülekezetek találkozójának résztvevői, amelyen a házigazdák mellett ott voltak a kisújszállási (Magyarország), négyfalusi (Erdély), felsőrási és alsófalusi (Felvidék), valamint a salánki (Kárpátalja) gyülekezetek vezetői és tagjai. A...
2019. SZEPTEMBER 16.
[ 10:38 ]
Beolvasás folyamatban