Vajdaság
Mézvásár és mézkarnevál Topolyán

Fogyasszuk a mézet táplálék gyanánt, hogy ne kelljen mézet ennünk gyógyszerként – ismételte meg idén is a jelmondatot Mirko Spasojević, a Községi Méhészegyesület elnöke, majd pedig a katolikus és az ortodox egyház képviselői is megszentelték a méhek által gyűjtött finomságot.

Mézvásárt és annak keretében mézszentelőt tartottak Topolyán, a Topolyai Napok rendezvénysorozata keretében. A méhészek nehéz helyzete ellenére viszonylag kedvező árakon lehetett mézet vásárolni. Elmondták, hogy idén bár befejeződött az idény, jelenleg már etetni kell a méheket. Egykor, mikor még a gabonatarlókat nem kezelték gyomirtóval, ezek a hasznos kis rovarok még ilyenkor is gyűjtögettek. Most viszont, aki jó téli szaporulatot szeretne, mesterségesen kell táplálnia a rajokat, hogy jó kondícióban legyenek a tél folyamán.

Idén már tizenhetedik alkalommal tartottak mézvásárt és mézszentelőt Topolyán. Hivatalosan Saša Srdić, a képviselő-testület elnöke nyitott meg a rendezvényt, aki szerint a méz egészségre gyakorolt pozitív hatásairól napokig lehetne beszélni. Kiemelte, hogy az önkormányzat most és a jövőben is azon dolgozik, hogy a méhészeket támogassa.

A Felvonulási téren helyi és környékbeli kiállítók kínálták portékájukat, mézen kívül méhészeti felszerelést, valamint kézműves termékeket is vásárolhattak az érdeklődők. A hagyományos mézeken kívül a különféle ízesítésű, pl. csokoládés, mentás, földimogyorós, ánizsos, bodzás mézeket valamint mézes pogácsákat, likőrt, pálinkát, bort is kóstolhattak az érdeklődők.

A termelőknek jó alkalom volt ez a fogyasztókkal, a vásárlókkal való személyes találkozásra. Ki is használták a szép időben zajló rendezvényt, termékeik bemutatására és népszerűsítésére. Örvendetesnek nevezték, hogy egyre inkább tapasztalható, hogy a vásárlók megbízható helyen, ismert termelőtől szerzik be a mézet és a méhészek által kínált egyéb termékeket.

Sorrendben ez volt a tizenhetedik ilyen rendezvény, de Topolyán korábban is szerveztek mézvásárokat. Egy 1939-ből ránk maradt feljegyzés tanúsítja, hogy a környék méhészei fogatos járműveken érkeztek a városba és részt vettek a mézszentelő szentmisén.

Magyar Zsolt káplán és az ortodox Darko atya szentelték meg az idei mézet. Egy rövid zenés-táncos művelődési műsort is láthattak a jelenlévők. A Bambi óvoda növendékei, majd a Vuk Stefanović Karadžić Szerb Művelődési Egyesület tagjai mutatkoztak be egy-egy alkalmi műsorral.

Délután a város központjában vonul fel a hagyományos karneváli menet, a Mézkarnevál, amikor a jelmezekbe öltözött résztvevők szintén a Felvonulás térre vonulnak.

Tóth Péter
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Három új szobrot kap Szabadka - illusztráció
2020. MÁJUS 28.
[ 15:57 ]
Az oktatás korszerűsítését és digitalizációját szolgáló interaktív táblák beszerzésére 70,4 millió dinárt különített el a tartományi kormány. Az Okostábla minden iskolába! akciónak az a célja, hogy minden vajdasági iskolának, kihelyezett tagozatnak és diákotthonnak legyen egy-egy, vetítővel ellátott táblája –...
2020. MÁJUS 28.
[ 13:25 ]
A városi közlekedési vállalat elárusító helyein mától, május 27-étől kezdik a kedvezményes éves bérletek kiadását az arra jogosultak számára. A bérlet ára változatlanul 1650 dinár, míg a kártya kidolgozása 375 dinárba kerül. Arról, hogy kik jogosultak a kedvezményes bérletre, ITT olvasható bővebb...
2020. MÁJUS 27.
[ 10:15 ]
Az online zárókonferenciát követő sajtótájékoztatóval ért véget Pacséron a Helyi ízek – helyi értékek elnevezésű Iterreg – IPA CBC projektum, melynek kedvezményezettjei a magyarországi, Bácsalmási Önkormányzati Közszolgáltatási Közhasznú Nonprofit Kft., és a szerbiai, helybeli Mezőgazdasági Termelők Egyesülete....
2020. MÁJUS 26.
[ 17:37 ]
Beolvasás folyamatban