Vajdaság
Búcsú volt Muzslyán

Lassan elcsendesedik Muzslya, ugyanis ma zárul a háromnapos, búcsúi rendezvénysorozat. A falu "leghangosabb" része a vásártér volt, ahol a körhinták, kisautók, kisvonatok csábították legjobban a gyerekeket. A bazárosok két utca hosszan árulták a portékáikat, szerencsére az igazi búcsúfia is megtalálható volt, a tükrös mézes szív, ami ma már kevésbé kelendő.

A szervezők igencsak gazdag programot készítettek a szombati napra is, amikor a művelődési műsorra is sor került, ahol a helyi, Muzslai Petőfi Sándor MME szakcsoportjai - Harmatcsöpp tánccsoport, Százszorszép tánccsoport, Kisbanda citerazenekar, a vegyes kórus és a citerazenekar - mellett felléptek a szentmihályiak, a kisciterások és az énekcsoport, az adai Vadvirág asszonykórus, a nagybecskereki Petőfi MME néptánccsoportja és a Pionír művelődési egyesület néptáncosai.

A helyi közösség díjait is kiosztották, díjazták a szervezetek, egyesületek kimagasló munkájáért Barta Máriát (Muzslyai Petőfi Sándor MME), Mihajlov Alaksandart (Lehel Labdarúgó Klub), Vastag Krisztiánt (Lehel Női Kézilabda Klub), Papp Tibort (Lehel Sakk Klub), Kapusi Ilonát (Nők Klubja), Lackó Ervint (Önkéntes Tűzoltó Testület), Gabona Ferencet (VMCSSZ), Selymesi Ágnest (Öregségi Nyugdíjasok Egyesülete), Miklós Valériát (Rokkantsági Nyugdíjasok Egyesülete), Takács Zoltánt, (Road Flyers), Budai Rozáliát (Szeretetház), Hofgezáng Rozáliát (Vöröskereszt helyi szervezete), Kukola Ibolyát (Vöröskereszt - sportszakosztály), Juhász Istvánt (MAKK), Lackó Nándort (RÉMUSZ), Tóth Piroskát (polgárok csoportja), Kiss Gáspárt (Szent Márton Borkedvelők Egyesülete) és Zombori Tibort (MuizslyaNet).

A búcsú alkalmával megtartották a IV. Bánát - Bánság Találkozót, amelyet legutóbb 2014-ben tartottak meg Végváron, most újra próbálkoztak, hogy összehívják az önkormányzatok képviselőit, illetve olyan egyéneket, akik valami módon segíteni tudnák a célt, hogy minél szélesebb körben megtörténjen a kapcsolatépítés a régiók között. A Muzslyán megtartott eseményen kevesen voltak, viszont a megbeszélésen arról határoztak, hogy jövőre, szeptember második szombatján ugyancsak találkozót szerveznek, előtte pedig már ez év november végén újra találkoznak, és mindenki a saját régiójából értesíti a polgármesterek, önkormányzatok képviselőit, hogy továbbvigyék az elképzelést, hogy minél szélesebb körben együttműködjenek a bánáti, bánsági emberek, civil szervezetek. A tervek között szerepel mindenképpen a közös pályázási lehetőségek kiaknázása, amit közös erővel valósítanának meg. A romániai, bánsági részről, Temesvárról jelen volt Marossy Zoltán, a Temes megyei RMDSZ elnöke, aki egykoron a kezdeményezők egyikeként szerepelt, ugyancsak Temesvárról képviseltette magát Varga István, Tóth Gábor, Zsombolya alpolgármestere is részt vett az összejövetelen, Kun László Resicabánya képviseletében szerepelt a találkozón. A bánáti régiót a muzslyaiakon kívül Törökkanizsáról képviselte Orosz Urbán Csilla alpolgármester asszony, dr. Tóth László, Magyarcsernye tanácselnöke, Lázár Jenő, Torda tanácselnök-helyettese és Balázs Dezső, Tóba tanácselnöke.

Muzslya testvértelepüléseinek képviselői is részt vettek a búcsún, így Bakonypéterdről, Mátramindszentről és Mindszentről is érkeztek vendégek, de a díszülésen Kovács Elvira parlamenti képviselő, Juhász Attila államtitkár is részt vett, a városatyák közül Duško Radišić, a polgármester segédje is jelen volt az ünnepségen.

A Szűz Mária Szent Neve templomban az ünnepi szentmisét szolgáltattak ma, amelyet Mellár József atya, törökbecsei esperes-plébános celebrált paptestvéreivel együtt. A zenei szolgálatot a helyi fiatalok, illetve vendégeik Budapestről, a szelézi zenetábor részvevői adták.

Kónya-Kovács Otília
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Október 17-én megkezdődött az óbecsei buszmegálló felállítása. Ahogy azt már a médiából tudjuk, az óbecsei buszállomást lebontották, a helyére a Lidl épülete kerül. A szemben lévő Maxi bevásárlóközpont előtt, korszerű, 14 méter hosszú zárt, légkondicionált, és előtte nyitott részből álló buszmegálló...
2019. OKTÓBER 17.
[ 22:05 ]
Óbecsére látogatott Dejan Masliković, a kulturális örökség és a kortárs művészet digitalizálásával megbízott segédminiszter, aki aggasztónak ítélte az óbecsei Városi Múzeum épületét, valamint az intézményben dolgozók munkafeltételeit. Az 1953-ban alapított óbecsei Városi Múzeumnak a 19. század nyolcvanas...
2019. OKTÓBER 17.
[ 20:44 ]
Ismét megváltozott a közlekedési rend a Kishegyes és Topolya közötti útszakaszon. A nemrég kihelyezett tiltótáblák eltűntek, helyükre ajánlott sebességről tájékoztató közlekedési táblák kerültek. Az úton időközben javítási, felújítási munkálatok nem történtek, de most az illetékesek mégis úgy döntöttek,...
2019. OKTÓBER 17.
[ 16:22 ]
Beolvasás folyamatban