Vajdaság
Ahol játék a matematika: Tanévnyitó volt a Cofman Iskolában

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében az idei tanévben 24. alkalommal nyitotta meg kapuját a Cofman Judit Matematikai Tehetségfejlesztő Iskola, amely ingyenes hétvégi foglalkozásokat nyújt matematikából, fizikából, sakk-játékból általános és középiskolás diákok számára. Az óráknak az Ivan Sarić Műszaki Iskola ad idén is otthont.

Két váltás között beszélgetek a tehetségfejlesztő iskola céljairól annak megálmodójával, Szabó Magda tanárnővel, illetve az utódokkal, akik továbbviszik a képzést, és persze a diákokkal.

Elsőként az egyik tanulót szólítom meg. Nagy Simonnak most ért véget a matematikaórája. Azt mondja, nagyon tetszett neki a foglalkozás, mert izgalmas játékok voltak és be is mutatkoztak egymásnak a gyerekekkel. A kérdésemre, hogy hogyan lehet matekórán játszani, azt feleli, hogy vannak számolós játékfeladatok. Tavaly is szolid eredményeket ért el a versenyeken, idén viszont a dobogós hely a cél.

Bazsó Ákos, Živanac Lena és Živanac Beren viszont most érkezik az órára. Mindannyian a matematikát választották. A kérdésemre, hogy miért, egyöntetű a válasz: mert a matematika nagyon érdekes is tud lenni.

Ákos azt mondja, változóak a jegyei ebből a tantárgyból, mert néha elront egy-két szorzást, s akkor csak négyes lesz az ellenőrző, de tavaly a körzeti versenyen második lett. A matematika számára érdekes, s aki szereti, annak minden tetszik benne.

Lena az érdekes feladatokat szereti, főleg a logikai példákat, például, amikor golyókat húznak ki a dobozból. Beren is jó matekos, az osztálytársak is gyakran kérik a segítségét, hogy magyarázzon el egy-egy példát. Ő leginkább azt próbálja megértetni társaival, hogy a könyv végén ott vannak az eredmények.

A pedagógusok is éppen olyan lelkesek, mint a diákjaik. Tóth Gabriella az 5. és 8. osztályos csoportot vezeti a Cofman iskolában.

- Az idei évtől újítottunk, mert eddig a 2. osztálytól fogadtuk a gyerekeket, bár volt egy-két elsős is, aki bekeveredett a másodikosok közé, mert már tudtak írni és olvasni. A szülők kérésére most már elsősök is jöhetnek. Kezdetben főleg játékok lesznek, de amikor jobban belemelegednek már az írás-olvasásba, akkor náluk is megjelennek majd a feladatok.

A gyerekek azt mondják, hogy a matematikát is lehet úgy tanulni, hogy közben játszanak. Hogyan?

- Az a legjobb, amikor a gyerek innen hazamegy, és azt mondja, nem is tanultunk, csak játszottunk. Akkor tanulnak a legtöbbet. A játék mellett tehetséggondozással és versenyfelkészítéssel is foglalkozunk. Nagyon sok magyarországi verseny van, amelyek tematikája nagyban különbözik a hazai versenyektől, és itt mi tudunk segíteni a tanárokkal, akik az iskolában foglakoznak ezekkel a gyerekekkel. A Bonifert Domonkos Nemzetközi Matematikaversenyen is rendszeresen részt veszünk, s mindig van, aki bejut a döntőbe. A többi versenyen is hasonló a helyzet – mondja Gabriella.

Szabó Szabolcs az alsósokat oktatja. Már nincs a pedagógiai pályán, de a Cofman Iskola kedvéért kiáll a tábla elé, hogy kedvtelésből régi hivatását űzze.

- Szívem csücske azért még a tanítás, szeretem ezt csinálni, ezért vállaltam el az elsősökkel való foglalkozást. Izgatott vagyok, és sok játékkal készülök a mai munkára. A játék az, ami a gyerekekhez a legközelebb áll, a matematikát is így lehet velük megszerettetni. Vannak éneklős játékok, ügyességi játékok. Mindezt igyekeztem összekötni a matematikával. Egy részét ezeknek én találtam ki, más játékokat annak idején én is játszottam már.

Szabó Magda a Cofman Iskola megálmodója a két váltás közti szünetben is még szervezi a dolgokat, pedig, ahogy mondja, kevesebb már a feladata, mert itt vannak a fiatalok, akik viszik tovább a tehetséggondozást.

- Huszonnégy éve indítottam az iskolát, amikor szükség volt arra, hogy egy csoportba gyűjtsük a tehetséges gyerekeket. Reméltem már akkor is, hogy hosszú életű lesz ez az intézmény, hisz erre engedett következtetni a magyar matematikai tehetséggondozó iskolák hagyománya. Azok már világhírű tudósokat neveltek ki. Szerb nyelven magániskolák foglalkoznak tehetségképzéssel, de szerintem az nem olyan hatásos, mint ez, mert itt csoportba szerveződve, egymással versengve, külön-külön érdekes megoldásokat találnak a gyerekek, s ez az igazi.

A matematika szeretete pedig öröklődik. Egykori diákok gyermekei térnek most be a Cofman Iskolába, mondja a tanárnő. Egy-egy csoportban tizenegynéhány diák van már most, pedig sokan jelezték, hogy egyéb elfoglaltság miatt majd csak a második foglalkozásra tudnak eljönni.

Aki szereti a matematikát, a fizikát vagy a sakkot, még jelentkezhet a 024/557-596-es telefonszámon vagy az empe@mts.rs e-mail címen. Itt teljesen más élmény lesz a tanulás, mint a hagyományos iskolában, ígérik a szervezők.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A dél-bánáti Sándoregyházán október 20-án ünnepelték a templombúcsút. A templom védőszentje Szent Vendel Apát, a jószágtartó gazdák és a pásztorok patrónusa, akinek életéről hallhattunk a prédikációban a szentmisén. Sándoregyháza, ez az aprócska falu, csendes szigetként helyezkedik el a Duna bal partján. A...
2019. OKTÓBER 21.
[ 12:28 ]
Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára emlékeznek október 22-én, kedden Zentán, ahol a Városháza oszlopcsarnokában 17.30-tól In memoriam dr. Rajki Márton címmel tartanak koszorúzást és alkalmi megemlékezést dr. Rajki Márton zentai mártír emléktáblájánál az 1956-os forradalom és szabadságharc 63....
2019. OKTÓBER 21.
[ 8:52 ]
Az idén is Nagy Arnold, Temerin lovasa nyerte a Nemzeti Vágta döntőjét Fantázia nevű lován, akárcsak tavaly. A 12. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap este a budapesti Hősök terén rendezték, ahol Nagy Arnold Baja, Kaposvár, Kecskemét és Zirc lovasát győzte le a Millenniumi emlékmű körül kialakított különleges...
2019. OKTÓBER 20.
[ 18:04 ]
Beolvasás folyamatban