Vajdaság
Kukoricafesztivál volt Tordán

Tordán lezajlott a XI. Kukoricafesztivál, amely több hagyományápoló rendezvényből, megmérettetésből állt össze, és amelyet Vajdaság minden területéről érkező vendégek is meglátogattak, Tordának szinte minden testvértelepülése képviseltette magát, de egy felvidéki kapcsolat is kialakulóban van, Lég községből is érkeztek résztvevők.

A tordai sportpályán volt a gyülekező, majd a hivatalos megnyitót is ott ejtették meg, ahol az egybegyűlteket, a versenyzőket elsőként Dobai János polgármester köszöntötte, majd a rendezvényt Juhász Attila, a Mezőgazdasági Minisztérium államtitkára nyitotta meg. Mindketten kidomborították, hogy mekkora jelentőséggel bír ez a rendezvény, amelyen komoly témák is felvetődnek, amikor az emberek a termelési év végéhez közeledve összegeznek, közben a pályázatokról, a lehetőségekről is eszmecserét folytatnak a jelenlevő gazdák, illetve a résztvevők pedig jót szórakoznak, a hagyományokat átmentik az utókornak.

A Kukoricafesztivál a megnyitót követően a kukoricaparcellán folytatódott, ahova fiákerekkel, lovas fogatokkal vagy traktoros utánfutóval lehetett kijutni. A helyszínt már előkészítették a 12 versenyző csapat részére, ahol szétterítették a lópokrócokat, terítőket, amelyre kirakták a hagyományos reggelinek valót, amit jóízűen elfogyasztottak a nézelődőkkel egyetemben, majd megkezdődött a munka. A Szarka Edit, Ments István és Dvorák Ede összetételű zsűri arra figyelt, hogy milyen a versenyzők öltözete, mit vittek reggelire, meg hogyan végezték el a munkát, a kukoricatörést, a szárvágást, hogyan alakították ki a kúpokat. A 12 csapatból végül kikerült a három legjobb, az első helyen végeztek a balástyaiak, második díjat érdemelt ki a zentai Öreg Kakasok nevű csapat, illetve a harmadik helyezett lettek az orompartiak kukoricatörői.

Az idén is megszervezték a hagyományos ízek főzőversenyét, amely keretében kizárólag régi ételeket vártak a versenyzőktől. Ebben a megmérettetésben 44 csapat versenyzett, és a balástyaiak főztje lett a legjobb, a második helyre került a házigazdákból álló főzőcsapat, a harmadikak pedig a magyarországi, Bihartorda településről érkezett amatőr szakácsok lettek.

A Kukoricafesztiválon ezúttal is versenyeztették a házi pálinkákat, a rendezvény pálinkájának címét igazolta a tavalyi győztes, Torma Attila, aki most a barackpálinkájával jeleskedett.

A gyerekek részére is voltak foglalkozások, őszi termésekből készítettek alkotásokat, volt arcfestés, az íjászatban is kipróbálhatták magukat. A sportpályán ugyanakkor a gazdák is felsorakoztatták gépeiket, amelyeket a Prosperitati Alapítvány támogatásának köszönhetően vásároltak meg.

A Kukoricafesztivál előestéjén a helybeli Angels Egyesület első ízben szervezte meg a Fiatal Énekesek és Zenészek Fesztiválját, amelyen az egyesületbe tömörült fiatal tehetségek léptek fel, név szerint Restás Edina, Csíkos Annamária, Fodor Marianna, Kószó Csenge, Goda Krisztina, Nagy Teréza, Csíkos Antónia, Fehér Barnabás és Vukojević Aleksandar, továbbá bemutatkozott a muzslyai fiatal fiúkat tömörítő Bullet Kiss együttes, a muzslyai és tordai tagokból álló Music Club Band, valamint a szintén muzslyai Objection együttes.

Kónya-Kovács Otília
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Három új szobrot kap Szabadka - illusztráció
2020. MÁJUS 28.
[ 15:57 ]
Az oktatás korszerűsítését és digitalizációját szolgáló interaktív táblák beszerzésére 70,4 millió dinárt különített el a tartományi kormány. Az Okostábla minden iskolába! akciónak az a célja, hogy minden vajdasági iskolának, kihelyezett tagozatnak és diákotthonnak legyen egy-egy, vetítővel ellátott táblája –...
2020. MÁJUS 28.
[ 13:25 ]
A városi közlekedési vállalat elárusító helyein mától, május 27-étől kezdik a kedvezményes éves bérletek kiadását az arra jogosultak számára. A bérlet ára változatlanul 1650 dinár, míg a kártya kidolgozása 375 dinárba kerül. Arról, hogy kik jogosultak a kedvezményes bérletre, ITT olvasható bővebb...
2020. MÁJUS 27.
[ 10:15 ]
Az online zárókonferenciát követő sajtótájékoztatóval ért véget Pacséron a Helyi ízek – helyi értékek elnevezésű Iterreg – IPA CBC projektum, melynek kedvezményezettjei a magyarországi, Bácsalmási Önkormányzati Közszolgáltatási Közhasznú Nonprofit Kft., és a szerbiai, helybeli Mezőgazdasági Termelők Egyesülete....
2020. MÁJUS 26.
[ 17:37 ]
Beolvasás folyamatban