Vajdaság
Muzslya: Pásztornap - tizenötödször
Betűméret:             

A muzslyai RÉMUSZ hagyományápolók egyesületének tagjai ma rendezték meg a XV. Pásztornapot, amely igen gazdag programmal várta a részvevőket, látogatókat egyaránt.

A Pásztornap megnyitóján jelen volt Juhász Attila államtitkár is, aki a hagyományápolók rendezvényét nagyon nagyra értékeli, de ugyanakkor az állattenyésztésről is szólt beszédében, hiszen a mezőgazdasági minisztérium legújabb irányelve, hogy különösen odafigyelnek ezen ág fejlesztésére, serkentésére, támogatására.

A megnyitó után gazdag művelődési műsort adtak a helyi, valamint környékbeli műkedvelők.

A szép időnek köszönhetően sokan ellátogattak az eseményre, amely két helyszínen zajlott, a Muzslai Petőfi Sándor MME udvarán és a Magyar Házban. Ez utóbbi helyszínre főleg a legfiatalabbakat várták, ahol volt nemezelés, körszövés és korongozás, agyagozás. Emellett egy kiállítás keretében mutatták be a pásztorok, és más jószágterelők munkáját, a hozzájuk fűződő hagyományokat.

A művelődési egyesület kerthelyisége adott otthont a főzőversenynek, amely keretében elsősorban birkapaprikást főztek a benevezettek, illetve különféle pásztorételekkel is próbálkozhattak. Mintegy harminc bográcsban rotyogott a finom étel, amely ugyancsak a sokszínűségről tanúskodott, hiszen Vajdaság minden tájáról voltak részvevők, de Magyarországról és Szlovéniából is érkeztek vendégek. A birkapaprikások közül a legízletesebbet a tordai Orbán Zoltán főzte, a pásztorételek mezőnyében pedig a gyöngyösi Baranyi József lett az első díjas.

A Pásztornap keretében a hagyományos sütemények versenyét is megejtették, külön értékelték a sós, illetve az édes kalácsokat, a sós süteményekből 11, az édesekből 39 mintát értékelt a zsűri. A sós sütemények kategóriájában Fodor Erzsébetnek adományozták a serleget, aki több kalácsot is készített erre az alkalomra. Az édes kalácsoknál a legjobbaknak kijáró serleget az erzsébetlaki Simon Annus vehette át.

Még egy kísérőrendezvénye volt a Pásztornapnak, a kisüstiket is versenyeztették, a mintegy 30 fajta házi pálinkából a legjobbakat díjazták több kategóriában. A zsűrizést a Szent Márton Borkedvelők Egyesületének tagjai vállalták, akik értékelése szerint az idén egytől egyik csak jó minőségű nedűket versenyeztettek, ami jól megnehezítette a kóstolgatók dolgát.

A cserkészek is részvevői voltak a rendezvénynek, hiszen pásztorjátékokkal szórakoztatták az érdeklődőket, illetve a kíváncsi gyerekeknek bemutatták, hogyan "kézműveskedtek" régen a pásztorok, milyen mintákat lehet a botokra faragni.

A Pásztornap estére, egy Juhászbállal zárul.

Kónya-Kovács Otília
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban