Vajdaság
Az állami költségvetésből 76,5 milliárd dinár Vajdaság számára

A 2020. évi szerbiai költségvetésből 76,5 milliárd dinárt kap Vajdaság. A költségvetés javaslatába való betekintés által a Dnevnik napilap megállapította, hogy ebből az összegből 47 milliárd dinár a transzferekre vonatkozik, 29,5 milliárd dinárt pedig a különféle projektek közvetlen kifizetésére szánnak. A 2019. évi költségvetés értelmében az államkasszából közel 69 milliárd dinárt kellett a tartományba irányítani, ami 5,1 százalékkal több volt, mint 2018-ban.

A transzfereket tekintve, ahogy az előző években is, az alapfokú oktatás bérei járnak az élen, amelyre közel 20 milliárd dinárt különítenek el, míg a középiskolai dolgozókra 8,6 milliárdot.

Az államkasszából jövőre a legtöbb pénzt – 918,6 millió dinárt – Újvidék kapja.

A Vajdasági Rádió és Televízió finanszírozására 900 millió dinárt terveztek be.

A Szabadkai Népszínház épületének újjáépítési és felújítási munkálataira 400 millió dinárt folyósítanak.

Vajdaság Autonóm Tartomány költségvetésének 18 százalék jár, a tartomány területén megvalósított, jövedelemadóból befolyó bevételekből, valamint 42,7 százalék a jogi személyek nyereségadójából származó eszközökből.

A magyar-szerb vasút projektje lesz 2020-ban is a legnagyobb tétel, 14,6 milliárd dinár, ami az infrastrukturális fejlesztéseket illeti. A kiadások mértékét illetően a mezőgazdasági támogatások következnek 9 milliárd dinárral, valamint a magánvállalatok szubvenciói a gazdasági minisztériumtól 1,7 milliárd dinárral.

Azokat a projekteket nézve, amelyeket a közlekedési és infrastrukturális minisztériumon keresztül fognak finanszírozni, 200 millió dinárt különítenek el az Újvidék és Ruma közötti gyorsforgalmi útra.

Az E-75-ös autópályán végzendő munkálatokra, a kelebiai határátkelő – Szabadka–Dél csomópont szakaszra 500 millió dinárt irányoznak elő. A büdzsében két vajdasági kikötő is szerepel, így a gombosi kapacitásának bővítésére 62,4 millió dinárt, a szávaszentdemeterire pedig 62 millió dinárt szánnak.

A nagykikindai ivóvíztisztító berendezés második szakasza 60 millió dinárt igényel az államkasszából.

A horgosi határátkelőn végzendő munkálatokra, a Szabadka és Szeged közötti vasúti sínek újjápítésére és korszerűsítésére, valamint az autópálya Belgrád és Nagybecskerek közötti szakaszának építésére egyaránt egy-egy millió dinárt szánnak. A versecváti (Vatin) határátkelő kiépítésére közel 136 millió dinárt irányoznak elő.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Horgos: Három kilogrammos heroinfogás - illusztráció
2020. FEBRUÁR 28.
[ 22:16 ]
A békovai Regionális Hulladéktárolóba naponta 150 tonna hulladék érkezik be, s ennek 5 százalékát válogatják szét. Egyelőre változó, hogy mekkora a kereslet a másodlagos nyersanyagra, de folyamatos az átállás az új hulladékgazdálkodási rendszerre, s az illetékesek remélik, hogy belátható időn belül fel tudják...
2020. FEBRUÁR 28.
[ 12:01 ]
Négy év után ismét kiegyenlítődik a szabadkai állami és magán temetkezési vállalatok piaci versenyhelyzete, az alkotmánybíróság ugyanis törvénytelennek minősítette a városi képviselő-testület korábbi határozatát, amely úgymond monopóliumot biztosított az állami cégnek a temetkezési ceremóniai szolgáltatások...
2020. FEBRUÁR 28.
[ 10:03 ]
Hatékonyabb munkát végezhet a jövőben a Tartományi Képviselőház – hangzott el ma Újvidéken azon a tanácskozáson, amelyen az e-parlament előnyeit ismertették. A konferencián elhangzott, az új rendszer kifejlesztését 2018-ban kezdték meg, és 90 millió dinárt fordítottak e célra. Pásztor István, a Tartományi...
2020. FEBRUÁR 27.
[ 17:16 ]
Beolvasás folyamatban