Vajdaság
Farkas Örs: Csökkenhet a vajdasági magyar szavazatok száma, de ez nem lesz negatív hatással a magyar érdekképviseletre
Fricskát kapott a Fidesz, az ellenzéki oldalon viszont torzsalkodás várható

Az átalakuló magyarországi belpolitikai viszonyokról tartott előadást csütörtök este Szabadkán Farkas Örs politikai elemző, politológus, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója. A VM4Köz.Klub vendégeként a magyarországi önkormányzati választások eredményeit elemezte bemutatva a változásokat, illetve előre jelezve annak esetleges következményei.

Elmondta, hogy a Budapesten és a megyei jogú városokban született meglepő eredmények nem sarkalhatják ugyan a Fideszt gyökeres politikai fordulatra, de azért el kell gondolkodniuk egyes politikai szereplőknek mindazon, amit az elmúlt években tettek.

A szabadkai látogatást kihasználva az elemzőt a határon túli magyar pártok választási esélyeiről faggattuk, különös tekintettel a jövő év elején esedékes szlovákiai és szerbiai választások kapcsán.

Farkas Örs szerint Magyarországon az elmúlt időszakban megváltozott a centrális erőtér. Ennek tudhatóak be a mostani választási eredmények.

- A Fidesz-KDNP-hez képest az elmúlt 13 évben balra és jobbra is helyezkedtek el politikai közösségek, s kormánypártoknak csak arra kellett törekedniük, hogy középen lavírozni tudjanak. A színtér most megváltozott, az amerikai modell valósult meg, van két egymással szemben álló tömb, mandátumot pedig 50 százalék fölötti eredménnyel lehet. A baloldalon most kizárólag egy érdekközösség jött létre, semmiféle értékközösség nem mutatható ki közöttük. Ezek az ellentétek a települések vezetésekor várhatóan majd a felszínre törnek. Ez a hat párt, amely részt vett az ellenzéki együttműködésben túl sok, hogy egyben tartható legyen, ezért Gyurcsány Ferencnek érdeke, hogy ezek száma 2022-re csökkenjen. Erre vannak jelek, például, hogy az összes szocialista vezetésű város polgármesterét megtámadta a baloldali sajtó.

- A Fidesz-KDNP eredményét hogyan kommentálja?

- Sokan most a Fidesz vereségéről beszélnek, hogy elvesztette Budapesten és a megyei jogú városokban a választást, de azt el kell mondani, hogy 2006-ban, amikor mindenki azt mondta, hogy a Fidesz-KDNP földcsuszamlás-szerű győzelmet aratott, akkor kevesebb polgármestert és önkormányzati képviselőt adott, mint most. Ennek ellenére ez az eredmény egy fricska a kormánypártoknak, egy jelzés arra, hogy azok a politikai szereplők, akik az elmúlt években úgy vettek részt a politikában, hogy nekik mindent lehet, felül kell, hogy vizsgálják ezt a típusú politizálást. Vannak olyan szereplői a kormánypártoknak, akiknek komolyan magukba kell nézniük. Elsősorban az olyan helyi politikusokra gondolok, akik távol az országos politikától egyféle helyi, feudális rendszert hoztak létre.

- Mi várható a határokon túl? Szlovákiában elmaradt a magyar pártok között a megegyezés, külön-külön vesznek rész a választásokon. Sokan előre borítékolják, hogy nem lesz magyar képviselő a szlovák parlamentben.

- Erdélyben, Kárpátalján és a Vajdaságban viszonylag egy egyöntetű, egy irányba gondolkodó politika alakult ki. Ugye, Erdélyben van több magyar párt is, de az a típusú megosztottság, ami a Felvidéken látható, az - hála Istennek - csak ott, és a többi határon túli magyar közösségben nem figyelhető meg. Szlovákiában ez a választási eredményekben rendre azt eredményezi, hogy a magyar pártok, illetve a magyar pártszövetségek választási eredményei elmaradnak a várakozásoktól. Mind a Híd-Most, mind a Magyar Koalíció Pártja azzal találja szembe magát, hogy a parlamentbe való bejutásért kell, hogy küszködjön, s nyilvánvalóan a kettőjük külön-külön való választási részvétele az ottani magyarság számarányának tekintetében lényegében ellehetetleníti a parlamenti magyar politizálást, pontosabban az ottani normális érdekérvényesítést. Miután megállapodás most sem jött létre a két párt között, én arra számítok, hogy a korábbi választásokkal megegyező vagy annál picit rosszabb választási eredmény születhet.

- Talán hasonló a tendencia a Délvidéken is. Megalakult a Magyar Mozgalom, amit a VMSZ-ből kizárt/kilépett tagok hoztak létre. Ez elvezethet-e előbb-utóbb egy a felvidékihez hasonló helyzethez?

- Miután évtizedek óta működnek magyar politikai közösségek a határokon túl, előbb-utóbb mindenhol lesznek sértett emberek. Teszem hozzá, hogy a Felvidéken is pontosan ez történt. Azt gondolom azonban, hogy a vajdasági helyzet annyiban eltér a felvidékitől, hogy Pásztor Istvánnak a politikája és a magyarországi megítélése annyira egyértelmű, hogy habár biztosan vannak olyanok, akik sértettként jelennek meg és ezért egy új közösséget hoznak létre, ez valódi támogatást szerintem a magyarok körében nem fog tudni szerezni, s ezért a Pásztor István-féle gondolkodásmód az, ami a vajdasági magyarok jövőjét a továbbiakban is meghatározhatja.

- Az mennyire határozhatja meg a választások eredményét magyar szempontból, hogy egyes településeken akár 20-30 százalékkal is csökkent a magyarok száma az elvándorlás miatt?

- Ez természetesen hatással van. Ha valaki visszanézi akár a tartományi választás, akár a szerbiai választás korábbi eredményeit, akkor a magyar pártra leadott szavazatok száma tízezres nagyságrenddel is csökkent. Az utóbbi választáson talán 44 ezren szavaztak a VMSZ-re. Nyilvánvalóan ez a tendencia nem fordult meg, ezért arra kell törekedni, hogy a jó szerb-magyar viszonynak köszönhetően az itt élő magyaroknak az érdekei akkor is megfelelően érvényesüljenek, hogyha adott esetben akár a tartományi, akár az országos választásokon a részvétel elmarad a vártnál. Erre szerintem komoly esély van, és én úgy látom, hogy a jó szerb-magyar viszony, ami az elmúlt években tényleg példaértékűvé változott és példátlan mértékben javult, az mind azt eredményezheti, hogy annak ellenére, hogy csökken az itt élő magyaroknak a száma, az érdekérvényesítő képességük viszont növekedhet majd. Éppen ezért nem kell közvetlenül levonni következtetést az itt élő magyarok jogaira vonatkozóan a csökkenő szavazatszámból.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
istván
2019. NOVEMBER 18. [ 21:07 ]

... ilyen is volt ... "Meg kell próbálnunk nyerni, de nemcsak négy évre nyerni, hanem húsz évre nyerni legalább. Nekem is van egy elképzelésem ezzel kapcsolatban. Mert ha négy évre nyerni tudunk, és - Martonyi János professzor úrra nézek - utána mondjuk az ötmillió magyarnak állampolgárságot tudnánk adni, és ők szavazhatnának – húsz évre minden eldőlne ebben az országban." (2006. március 19. Mikola István beszéde a Fidesz kongresszusán)


istván
2019. NOVEMBER 18. [ 19:42 ]

Kedves István! Nem felemelő érzés tudni, hogy az aktivisták segítségére szorul valaki, főleg, ha az tömeges. Ha valaki nem tudja kitölteni az űrlapot, kérjen segítséget a családtól. Az nem tisztességtelen. Egymásnak sugallják, hogy kire szavazzon, azt nem veheti rossz-néven senki. Az aktivistának módjában állt rábeszéléssel hatni a szavazóra. Hogy ez megtörtént-e, nem állítottam. Más részről, mennyire ismeri a magyarországi viszonyokat az, aki nem képes egyedül a nyomtatványok kitöltésére?


Turi István
2019. NOVEMBER 18. [ 18:29 ]

Kedves druszám istván,ahogy írod -"Az több mint tisztességtelen magatartás."-szerintem nem csak éles kritika hanem egyben vád is ami nem állja meg a helyét,lekicsinylően írsz az itteni aktivitásról. A közösségi oldalakon megjelenő hozzászólásokból csak érzékelést kaphat valaki de nem reális képet.Reális képet választások fogunk kapni .......


istván
2019. NOVEMBER 18. [ 9:14 ]

Garai László! Kérem, ne keverje az éles kritika és a súlyos vád fogalmát. Fityfirittyezése egyenlő a tématereléssel, amire a szorongatott helyzetbe kerülő kényszerül. Embereket nem mérek darabszámra. Nem tudom mennyien vannak ellenzékiek, mint ahogy azt sem, mennyien vannak álszenteskedők (és megfélemlítettek ha valóban vannak ilyenek) a másik oldalon. A közösségi oldalakon jól érzékelhető a társadalom arculata.


Garai László
2019. NOVEMBER 17. [ 12:45 ]

Csak azért lenne jobb, ha becses nevén írogatna, mert súlyos vádakat fogalmaz meg, s azok mindenképpen veszítenek súlyukból, ha jeligét, felhasználónevet használ - olyan mintha azt írná alájuk, hogy "fityfiritty". Ez a többi inkognitósra is érvényes.


Pad
2019. NOVEMBER 16. [ 23:36 ]

istván, mégis mit vártak a december 5-ikei népszavazás után az ellenzéki pártok? Azt a gyalázatos gyűlölethadjáratot örökre megjegyeztük és nem fogjuk szó nélkül hagyni. És semmit sem változtak azóta! Más: jó lenne ha előbb tájékoztatnák az olvasókat, ha egy ismert vendég érkezik előadást tartani, mert így csak utólag értesülünk róla. Lehet, hogy valahol bemondták, leírták, de nem mindenki ér rá folyamatosan követni a híreket.


Érett Ifjú
2019. NOVEMBER 16. [ 18:39 ]

Garai László, annak ellenére, hogy nem buszozgatunk rendezvényről rendezvényre, higgye el, jóval többen vagyunk, mint gondolná.


istván
2019. NOVEMBER 16. [ 16:42 ]

Kedves László! Péter István vagyok, és nekem így tetszik felhasználónevem, kisbetűvel írva. Ha nem kifogásolja az oldalon megjelenő hozzászólók felhasználó neveit, akkor miért ütközik az enyémen? Nem volna értelmesebb érdemi kifogást emelni álláspontommal szemben? Ez öntől elvárható lenne, hisz nem tartozik a "csürhe, a lumpen proli meg az összeszerelő rabszolgák " közé, ahogy a kedves "EUmaiosz" nevű fogalmaz tegnapi hozzászólásában. Ez a név ellen nincs kifogása?


Garai László
2019. NOVEMBER 16. [ 15:15 ]

Kedves istván (miért kisbtűvel és mért nem a tisztességes nevén irkál, ha már tiszteségtelenségről muzsikál), kérdezném, hogy darabszámra hány ellenzéki van a szerbiai magyaroknál?


istván
2019. NOVEMBER 16. [ 11:57 ]

olvasó! Az ellenzék érzülete előrelátható volt a szavazati jog megadásával. Amit a Pásztor gépezete művelt az aktivisták kuncsorgásával a magyar parlamenti választásokon való részvételi buzdításával, csak ráerősített. Az több mint tisztességtelen magatartás. A kétoldali haszonlesés árát előbb-utóbb meg kell fizetni. Úgy a magyarországi, mint a vajdasági magyar ellenzék nehezményezi az ilyen összeborulást, és józanul tekintve, igaza van.


olvasó
2019. NOVEMBER 15. [ 20:11 ]

Nem fricska volt ez, hanem pofon. De ezt nem a káröröm, hanem az aggodalom mondatja velem. A magyarországi ellenzékre mi, határon túli magyarok nem számíthatunk, ellenséges érzületüket már szinte minden pártjuk kinyilvánította.


Szabadka: Újabb haláleset - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 3.
[ 16:14 ]
Szerény kenyérszentelő Keviben - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 3.
[ 6:42 ]
A községben fennálló járványügyi helyzet miatt rendkívüli helyzetet hirdettek Temerinben. A község egész területére vonatkozó döntés azonnal életbe lépett. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet adatai szerint jelenleg több mint 200 koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván a községben, tájékoztatott a temerini...
2020. AUGUSZTUS 2.
[ 11:26 ]
Tegnap négy, ma újabb két halálos áldozatról szól a Szabadkai Közkórház szombati közleménye. Egy 58 éves férfi az észak-bánáti körzetből (pontosan nem közölték, hogy melyik településen élt) és egy 84 éves szabadkai asszony halt meg a koronavírusos fertőzöttek közül az elmúlt 24 órában a Szabadkai...
2020. AUGUSZTUS 1.
[ 17:20 ]
"A szerb-magyar barátságnak erre a hétre is jutott egy kifejeződése: Aleksandar Vučić pártjának kényelmes abszolút többsége ellenére ismét magyar elnököt választott magának a Vajdasági Tartományi Parlament, mégpedig a vajdasági magyarok vezetője személyében" - írta Szijjártó Péter külgazdasági és...
2020. AUGUSZTUS 1.
[ 16:28 ]
Beolvasás folyamatban