Vajdaság
Egyre több a migráns Magyarkanizsa községben
Összeült a válságtörzs

Az elmúlt napokban megszaporodott a migránsok száma Magyarkanizsán és a város környékén, Martonoson és Horgoson. Eddig is volt belőlük, viszont mostanában egyre többet látni a települések központjaiban, főként az esti órákban.

Ennek kapcsán ülésezett ma a magyarkanizsai rendkívüli helyzetek törzskara, ugyanis a civil szervezetek, az illetékes szervek és az önkormányzat közösen megpróbálja enyhíteni a problémát.

Magyarkanizsán Lackó Róbert, a helyi közösség elnöke és 2015 óta a migránshelyzettel megbízott felelős személy foglalkozik jelenleg is problémával, aki a ma megtartott sajtótájékoztatón kiemelte, azóta is folyamatosan figyelemmel kísérik a migránsok számát a községben.

- Az az oka annak, hogy jelenleg több migráns tartózkodik a településeinken, hogy a boszniai útvonaluk, amely a Drinán keresztül vezetett eddig, most átjárhatatlan a magas vízállás miatt. A jóslatok szerint, amelyet már tapasztalunk is, a következőkben sajnos egyik útvonaluk ismét Magyarkanizsán át vezet a horgosi határ felé,a másik pedig a Zombor felé vezető folyosó. Ez be is igazolódott, hiszen napok óta egyre több és több migráns érkezett a városunkba. Ennek kapcsán tartottunk ma egy biztonsági tanácsülést, ahol arról volt szó, hogy több lépésben fogjuk szanálni ezt a helyzetet, elsősorban azért, hogy a lakosaink biztonságát tudjuk kellőképpen biztosítani. Arra kérném a polgártársaimat, hogy ne keltsenek pánikot, mert az önkormányzat mélyrehatóan foglalkozik a témával, és én azt hiszem, ha a 2015-ös évet meg tudtuk oldani, akkor ez most sem lesz másként. Ez nem azt jelenti, hogy most rögtön meg tudjuk oldani a problémákat, hiszen ez nem is a mi feladatunk volna, mert ez állami ügy elsősorban, de mindenképpen megtesszük az első lépéseket – nyilatkozta Lackó Róbert, aki hozzátette, a segítséget továbbra is várják a köztársasági szervektől, hiszen szükségük van létszámnövelésre, technikára és anyagi támogatásra egyaránt.

Fejsztámer Róbert, a község polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a ma megtartott ülésen a civil szervezetekkel, a rendőrséggel és a községi intézmények bekapcsolásával igyekeztek egy olyan akciótervet készíteni, amely a 2015-ben, 2016-ban megélt migránsválság tapasztalataiból indul ki, és próbálja megfelelő keretek között tartani ezt a folyamatot.

- Sajnos senki sem tudja megmondani, itt helyi szinten, és köztársasági szinten sem, hogy ez egy hullámnak a kezdete, vagy egyszerűen csak a határokon megváltozott körülményeknek a következménye. Az biztos, hogy nem szeretnénk ugyanazt a hibát elkövetni, amit 2015-ben elkövettünk, és nem szeretnénk teljes mértékben kivárni a köztársasági szervek reagálását, ezért is volt fontos a mai összejövetel, valamint az is, hogy minden intézményünk kellőképpen fel legyen készülve arra, hogy a migránsok száma megsokszorozódhat. Én arra kérnék mindenkit, hogy próbálja meg segíteni a hivatalos szervek munkáját, és főleg a rendőrség munkáját, hiszen ami a migránsokhoz kötődő ügyintézéshez tartozik, az nem az önkormányzat feladatköre – mondta a polgármester.

Szó esett továbbá arról, hogy az önkormányzat megkéri az intézményeket, és a köztársasági szerveket, hogy próbáljanak meg több embert átcsoportosítani a község területére, és az önkormányzat költségvetéséből biztosítani eszközöket arra, hogy a migránsok ne közterületeken, iskolák és intézmények mellett tartózkodjanak, hanem próbáljanak meg olyan az erre kijelölt helyekre menni, mint amilyen a szabadkai és a nagykikindai befogadó központok.

Bartok Zsófia
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
olvasó
2019. NOVEMBER 15. [ 20:02 ]

Kanizsát és a többi települést is Szerbia (és Macedónia) déli határainál kell(ene) megvédeni. A kényelmes állapot, amit a boszniai kitérő tett lehetővé, nem tarthat örökké. Ezt eddig is tudta mindenki, mégis alig történt érdemi változás a határvédelemben.


A tervek szerint a jelenlegi öt százalék helyett három is elég lenne, hogy egy párt bejusson a parlamentbe. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Pannon RTV-nek arról beszélt, hogyan befolyásolhatja ez a törvénymódosítás a kisebbségi pártok képviselőházba való bejutását. Pásztor István elmondta, a VMSZ támogatja a...
2020. JANUÁR 20.
[ 21:45 ]
„Vajdaság Turizmus Summit 2020” elnevezéssel mintegy 100 hazai és külföldi résztvevő jelenlétében turisztikai konferenciát rendezett hétfőn Palicson a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. Olyan magyarországi cégeknek biztosítottak bemutatkozási lehetőséget, amelyek a turisztikai...
2020. JANUÁR 20.
[ 17:55 ]
A Topolya község területén működő polgári egyesületek programjainak és projektjeinek finanszírozására és társfinanszírozására igényelhetnek költségvetési támogatást. A pályázat ebben a hónapban jelent meg és a polgári egyesületek 25,8 millió dináros, míg a sportegyesületek 15 milliós keretből igényelhetnek...
2020. JANUÁR 20.
[ 17:55 ]
Beolvasás folyamatban