Vajdaság
EDU-EXPO harmadszor Szabadkán

Felsőoktatási kiállítás - a vajdasági magyar felsőoktatási intézményekről, ösztöndíj lehetőségekről, kollégiumi kínálatról, és mindenről, amit a hazai továbbtanulás előnyeiről tudni kell – röviden így fogalmazták meg a szervezők, hogy mi is az EDU-EXPO.

A szabadkai Karrierépítő Központ harmadik alkalommal rendezte meg oktatási kiállítását az idén már két helyszínen: Zentán és Szabadkán. A szabadkai Galleria szálló átriumában ma, pénteken szervezték meg az EDU-EXPO-t, Zentán pedig már a múlt héten megtartották. A rendezvény azon felsőoktatási intézmények bemutatását szolgálja, melyeken teljesen vagy részben magyar nyelvű oktatás zajlik. Az egyetemek és főiskolák mellett helyet kaptak a kollégiumok, diákszövetségek és bemutatták a Magyar Nemzeti Tanács nyújtotta ösztöndíj-lehetőségeket, amelyek a Vajdaságban továbbtanulók boldogulását szolgálják.

Bemutatkozott a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, a Szent István Egyetem Kertészeti Kara, amely Zentán is szervez képzéseket, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola, az újvidéki Művészeti Akadémia, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara, amely Zomborban szervez képzést, illetve az újvidéki Educons.

A középiskolás diákok szervezetten érkeztek az oktatási kiállításra, de voltak olyanok is, akik egyéni szervezésben utaztak Szabadkára. Sokan közülük még tanácstalanok, hogy a középiskola befejezése után milyen egyetemre iratkozzanak, vagy melyik kart válasszák. Kevesebben vannak az olyanok, akik már döntöttek, s a kiszemelt kar képviselőit faggatták arról, hogy hogyan juthatnának be a kívánt szakra.

A fiatalokat dr. Halasi Szabolcs, a Tartományi Felsőoktatási és Tudományos Kutatási Titkárság segédtitkára, De Negri Ibolya, az MNT Végrehajtó Bizottságának a tagja és dr. Námesztovszki Zsolt, a szervező MTTK pénzügyi és fejlesztési dékánhelyettese köszöntötte. Röviden vázolták az expo célját, de beszéltek az MNT ösztöndíj-programjáról is.

Dr. Námesztovszki Zsolt portálunknak nyilatkozva elmondta, hogy az EDU-EXPO-t három évvel ezelőtt a budapesti Edukáció Kiállítás mintájára kezdték szervezni azzal a céllal, hogy népszerűsítsék a vajdasági magyar oktatási teret.

- A végzősök megismerkedhetnek a kínálattal, utána talán könnyebben dönthetnek. Ha néhányukban kialakul majd egy kép arról, hogy merre tovább, akkor ezt az egészet már érdemes volt csinálni. A fiatalok előtt igazából két lehetőség van, vagy elmennek, vagy itthon maradnak. Ha elmennek, az hosszú távon nem fenntartható sem nemzetpolitikailag, sem a vajdasági magyar közösségnek. Ezért mi azon dolgozzuk, hogy azt a kínálatot, ami itt van, azt népszerűsítsük, hogy itthon maradjanak.

- Mennyire bő a kínálat?

- Nyolc kiállítónk van jelenleg. Az MTTK-n mi azon dolgozunk, hogy ez a skála minél színesebb legyen, új szakokat próbálunk indítani, úgy látszik eredménnyel. A célunk az, hogy érdemes legyen itthon maradni, s olyan szakokat nyitni, amelyek piacképesek.

- Vannak-e kimutatások, hogy a végzős vajdasági magyar középiskolások hány százaléka marad itthon, s iratkozik hazai egyetemre?

- A magyarországi oktatási hivatal ezt minden évben kimutatja. Sajnos Vajdaság a többi határon túli magyar régióhoz viszonyítva rosszul áll. Ezért dolgozunk azon, hogy minél nagyobb kínálat legyen, minél több képzési program, ugyanakkor infrastrukturális fejlesztés alatt is vagyunk.

Dr. Halasi Szabolcs, a Tartományi Felsőoktatási és Tudományos Kutatási Titkárság segédtitkára portálunknak nyilatkozva arról beszélt, hogy a vajdasági felsőoktatás nemzetközi szinten is versenyképes, tehát érdemes itthon tanulni.

- Ezt az bizonyítja, hogy a különböző nemzetközi listákon rajta van az Újvidéki Egyetem. Tanárai kutatásokban vesznek részt, nemzetközi kapcsolatokat építenek, s olyan cégekkel is együttműködnek, amelyek globálisan termelnek. Sajnos a vajdasági magyar fiatalok nincsenek tisztában azzal, hogy itthon milyen továbbtanulási lehetőségeik is lennének. Ezt az oktatási kiállítást pont azért szervezzük, hogy több információ eljusson hozzájuk. Az igaz, hogy sokan elmennek Magyarországra, de sokan itthon maradnak. A legutóbbi, 2019-es kimutatásból az derül ki, hogy 22 hallgatóval több fiatal vállalta a tavalyi évhez képest azt, hogy magyar nyelven felvételizik. Úgy érzem, hogy ez komoly előrelépés. Bízom benne, hogy ez a trend folytatódni fog. Persze sok olyan fiatal is volt, aki szerbül felvételizett, de azoknak, akik a középiskolát magyarul fejezték, jogukban áll, hogy magyar nyelven felvételizzenek. Ebben az évben megtört a jég, a Jogtudományi Karon két hallgató kérvényezte, hogy magyar nyelven felvételizzen és az intézmény lehetővé is tette a számukra.

A nap folyamán a Magyar Nemzeti Tanács munkatársai többször is tájékoztatót tartottak az ösztöndíj-programjukról. Kiemelték, hogy igénybe véve az Európa Kollégiumot és az ösztöndíj lehetőségeket úgy lehet egyetemi diplomát szerezni a Vajdaságban, hogy az egyáltalán nem rengeti meg a családi költségvetést.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár reggel kijelentette, hogy Vajdaságban 700 alá csökkent a koronavírussal fertőzöttek száma. Szerinte „ezzel a számmal elégedettek lehetünk, hosszabb idő után”. „Hosszabb idő után elégedettek lehetünk. A Klinikai Központban ma reggel 244 beteget kezeltek, ez kevesebb a...
2020. AUGUSZTUS 7.
[ 11:26 ]
Vajdaságban folyamatosan csökken a kórházi ellátásra szorulók száma, vagyis több személyt engednek ki a kórházból, mint amennyi bekerül, jelentette ki Zoran Gojković, tartományi egészségügyi titkár. „Jelenleg az összes vajdasági kórházban megközelítőleg 720 személyt ápolnak. Azért fogalmaztam úgy, hogy...
2020. AUGUSZTUS 6.
[ 17:38 ]
A Szabadkai Közkórházban ismét halálesetet jegyeztek, elhunyt egy idős személy. A hivatalos közlemény szerint a 87 éves szabadkai férfi halálát a koronavírus okozta. A haláleset ellenére az adatokból az a következtetés vonható le, hogy Szabadkán fokozatosan csökken a járvány terjedése. Az elmúlt 24 órában a kórház...
2020. AUGUSZTUS 6.
[ 17:37 ]
Beolvasás folyamatban