Vajdaság
Magyarcsernyén ünnepelték meg a vajdaságiak a Magyar Szórvány Napját

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Magyar Nemzeti Tanács és a magyarcsernyei Ady Endre MME közös szervezésében tartották meg tegnap este a Magyar Szórvány Napjának vajdasági, központi ünnepségét.

A rendezvény a művelődési otthon előcsarnokában egy, a magyarcsernyei fehérhímzést megörökítő kiállítás megnyitójával kezdődött. A kiállításról, a magyarcsernyei kézimunka szakkör vezetője, Kormányos Erzsébet elmondta, hogy nagy örömmel dolgoznak, hiszen meg tudják mutatni értékeinket, ami fontos a nemzetünk számára.

"Szeretnénk tovább gazdagítani szorgalmasan gyűjtéssel Magyarcsernye és Bánát ezen részén fellelhető népi hímzések fennmaradt darabjait. Ezeket újratervezni és hagyományainkat ápolva továbbadni: hogy éljünk benne és vele. Hiszen a tárgyalkotó népművészet ezen ága is születésünktől az elmúlásig elkísér bennünket" - mondta köszöntőjében Kormányos Erzsébet.

A kiállítást Kürtössy Péter, néprajzkutató, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa méltatta, beszélt arról, miről is mesélnek a szép munkák, a hímzések.

"Ezek a hímzések egyben hidat képeznek múlt, jelen és remélhetőleg a jövendő között. A magyarcsernyei asszonyok ugyanazt a technikát és motívumvilágot használják, mint anyáik, akik szintén szüleiktől tanulták el, ki tudja hány és hány generáció óta. Az ősök párnavégekre, lepedő végekre, almáriumba való terítőkre, nota bene kombinékra hímeztek leginkább, ma már ezek mellett különféle lakástextileket is készítenek. Mert a lakás- és a viseletkultúra változik, a motívum, a szépre való igény nem. De ne gondoljuk azt, hogy csak egy egyszerű másolás ez, az örökölt közösségi szépérzék és a tudás adódik így tovább!

Népművészetünk bármely ágában benne vannak ugyanis az ősök rejtett üzenetei, intései. Jó tanácsaik a szálak közé vannak szőve, fonva, faragva, hímezve. Intéseiket, tapasztalataikat, érzéseiket őrzik népdalaink, balladáink, meséink, tánclépéseink és dallamaink"

- mondta a Petőfi-ösztöndíjas.

A kiállítás megnyitóját követően az ünnepi műsor kezdetén Bíró László, ugyancsak Petőfi-ösztöndíjas felvezetésével, közösen elénekelték a jelenlevők a Himnuszt, majd msgr. Bogdán József, magyarcsernyei plébános a közösség megmaradására, a szórvány- és szigetmagyarság szolgálatára adott áldást.

A központi ünnepségen elsőként Hódi Judit, a magyarcsernyei Ady Endre MME elnökasszonya köszöntötte a megjelenteket, aki nagy megtiszteltetésnek nevezte ezt a felkérést, hogy társszervezői lehettek e jelentős eseménynek.

"Itt a szórványban hatalmas jelentősége van az ilyen és az ehhez hasonló ünnepi eseményeknek. Megerősít bennünket, hogy jó úton járunk és elismerést is jelent számunkra, hogy még lelkesebben dolgozzunk. Fogyatkozó nemzeti közösségünk erőt merít a nehézségek leküzdéséhez és a magyarként való megmaradáshoz" - mondta köszöntőjében az elnök asszony.

Ünnepi beszédet mondott Juhász Attila államtitkár, aki kifejtette, az egyik legfontosabb a szórványközösségben, hogy összefogjunk, mert így lehet csak az élet akadályait leküzdeni.

Sutus Áron, a VMMSZ elnöke ünnepi gondolatait megosztotta a közösséggel.

" Szívünk ünneplőbe öltözött, jövőt rajzoló bizonyossággal való hitben és hittel dobban. Annak hitével, hogy sorsunk nem maradék-sors, de megkerülhetetlen állandóság. A mai nap annak bizonyossága és annak ünnepe, hogy a bácskai és bánsági szántások, a szerémségi szőlőtőkék, a síkság, a domboldal és közös folyóink felett képződő köd nem homályosít, mind inkább a belekapaszkodást, a ragaszkodást regéli. Van helyünk a világban, itt, a Kárpát-medencében, itt, a Délvidéken, kicsiny szülőfalunkban: van feladatunk, van kiért és kivel!" - zárta gondolatait Sutus Áron.

A rendezvényen fellépett a helybeli Pitypang néptánccsoport, amely óvodásokat és kisiskolásokat tömörít, Csóti Erika, pedagógus egy szavalattal mutatkozott be, a magyarcsernyei Lánykórus is fellépett, a szentmihályi Flaman István citerajátékával gazdagította a programot, a tamásfalvi Széchenyi István MME Népdalköre is előadott egy népdalcsokrot, továbbá Kiss Roland helybeli szavaló is fellépett, bemutatkoztak a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasai, Mitru Barbara, Szabó Nóra és Bíró László csókai népdalokkal készültek, a műsort pedig a Fokos zenekar kíséretében a magyarcsernyei Tulipán néptánccsoport tagjai zárták.

Kónya-Kovács Otília
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár reggel kijelentette, hogy Vajdaságban 700 alá csökkent a koronavírussal fertőzöttek száma. Szerinte „ezzel a számmal elégedettek lehetünk, hosszabb idő után”. „Hosszabb idő után elégedettek lehetünk. A Klinikai Központban ma reggel 244 beteget kezeltek, ez kevesebb a...
2020. AUGUSZTUS 7.
[ 11:26 ]
Vajdaságban folyamatosan csökken a kórházi ellátásra szorulók száma, vagyis több személyt engednek ki a kórházból, mint amennyi bekerül, jelentette ki Zoran Gojković, tartományi egészségügyi titkár. „Jelenleg az összes vajdasági kórházban megközelítőleg 720 személyt ápolnak. Azért fogalmaztam úgy, hogy...
2020. AUGUSZTUS 6.
[ 17:38 ]
A Szabadkai Közkórházban ismét halálesetet jegyeztek, elhunyt egy idős személy. A hivatalos közlemény szerint a 87 éves szabadkai férfi halálát a koronavírus okozta. A haláleset ellenére az adatokból az a következtetés vonható le, hogy Szabadkán fokozatosan csökken a járvány terjedése. Az elmúlt 24 órában a kórház...
2020. AUGUSZTUS 6.
[ 17:37 ]
Beolvasás folyamatban