Vajdaság
Magyarcsernyén ünnepelték meg a vajdaságiak a Magyar Szórvány Napját

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Magyar Nemzeti Tanács és a magyarcsernyei Ady Endre MME közös szervezésében tartották meg tegnap este a Magyar Szórvány Napjának vajdasági, központi ünnepségét.

A rendezvény a művelődési otthon előcsarnokában egy, a magyarcsernyei fehérhímzést megörökítő kiállítás megnyitójával kezdődött. A kiállításról, a magyarcsernyei kézimunka szakkör vezetője, Kormányos Erzsébet elmondta, hogy nagy örömmel dolgoznak, hiszen meg tudják mutatni értékeinket, ami fontos a nemzetünk számára.

"Szeretnénk tovább gazdagítani szorgalmasan gyűjtéssel Magyarcsernye és Bánát ezen részén fellelhető népi hímzések fennmaradt darabjait. Ezeket újratervezni és hagyományainkat ápolva továbbadni: hogy éljünk benne és vele. Hiszen a tárgyalkotó népművészet ezen ága is születésünktől az elmúlásig elkísér bennünket" - mondta köszöntőjében Kormányos Erzsébet.

A kiállítást Kürtössy Péter, néprajzkutató, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa méltatta, beszélt arról, miről is mesélnek a szép munkák, a hímzések.

"Ezek a hímzések egyben hidat képeznek múlt, jelen és remélhetőleg a jövendő között. A magyarcsernyei asszonyok ugyanazt a technikát és motívumvilágot használják, mint anyáik, akik szintén szüleiktől tanulták el, ki tudja hány és hány generáció óta. Az ősök párnavégekre, lepedő végekre, almáriumba való terítőkre, nota bene kombinékra hímeztek leginkább, ma már ezek mellett különféle lakástextileket is készítenek. Mert a lakás- és a viseletkultúra változik, a motívum, a szépre való igény nem. De ne gondoljuk azt, hogy csak egy egyszerű másolás ez, az örökölt közösségi szépérzék és a tudás adódik így tovább!

Népművészetünk bármely ágában benne vannak ugyanis az ősök rejtett üzenetei, intései. Jó tanácsaik a szálak közé vannak szőve, fonva, faragva, hímezve. Intéseiket, tapasztalataikat, érzéseiket őrzik népdalaink, balladáink, meséink, tánclépéseink és dallamaink"

- mondta a Petőfi-ösztöndíjas.

A kiállítás megnyitóját követően az ünnepi műsor kezdetén Bíró László, ugyancsak Petőfi-ösztöndíjas felvezetésével, közösen elénekelték a jelenlevők a Himnuszt, majd msgr. Bogdán József, magyarcsernyei plébános a közösség megmaradására, a szórvány- és szigetmagyarság szolgálatára adott áldást.

A központi ünnepségen elsőként Hódi Judit, a magyarcsernyei Ady Endre MME elnökasszonya köszöntötte a megjelenteket, aki nagy megtiszteltetésnek nevezte ezt a felkérést, hogy társszervezői lehettek e jelentős eseménynek.

"Itt a szórványban hatalmas jelentősége van az ilyen és az ehhez hasonló ünnepi eseményeknek. Megerősít bennünket, hogy jó úton járunk és elismerést is jelent számunkra, hogy még lelkesebben dolgozzunk. Fogyatkozó nemzeti közösségünk erőt merít a nehézségek leküzdéséhez és a magyarként való megmaradáshoz" - mondta köszöntőjében az elnök asszony.

Ünnepi beszédet mondott Juhász Attila államtitkár, aki kifejtette, az egyik legfontosabb a szórványközösségben, hogy összefogjunk, mert így lehet csak az élet akadályait leküzdeni.

Sutus Áron, a VMMSZ elnöke ünnepi gondolatait megosztotta a közösséggel.

" Szívünk ünneplőbe öltözött, jövőt rajzoló bizonyossággal való hitben és hittel dobban. Annak hitével, hogy sorsunk nem maradék-sors, de megkerülhetetlen állandóság. A mai nap annak bizonyossága és annak ünnepe, hogy a bácskai és bánsági szántások, a szerémségi szőlőtőkék, a síkság, a domboldal és közös folyóink felett képződő köd nem homályosít, mind inkább a belekapaszkodást, a ragaszkodást regéli. Van helyünk a világban, itt, a Kárpát-medencében, itt, a Délvidéken, kicsiny szülőfalunkban: van feladatunk, van kiért és kivel!" - zárta gondolatait Sutus Áron.

A rendezvényen fellépett a helybeli Pitypang néptánccsoport, amely óvodásokat és kisiskolásokat tömörít, Csóti Erika, pedagógus egy szavalattal mutatkozott be, a magyarcsernyei Lánykórus is fellépett, a szentmihályi Flaman István citerajátékával gazdagította a programot, a tamásfalvi Széchenyi István MME Népdalköre is előadott egy népdalcsokrot, továbbá Kiss Roland helybeli szavaló is fellépett, bemutatkoztak a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasai, Mitru Barbara, Szabó Nóra és Bíró László csókai népdalokkal készültek, a műsort pedig a Fokos zenekar kíséretében a magyarcsernyei Tulipán néptánccsoport tagjai zárták.

Kónya-Kovács Otília
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A tervek szerint a jelenlegi öt százalék helyett három is elég lenne, hogy egy párt bejusson a parlamentbe. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Pannon RTV-nek arról beszélt, hogyan befolyásolhatja ez a törvénymódosítás a kisebbségi pártok képviselőházba való bejutását. Pásztor István elmondta, a VMSZ támogatja a...
2020. JANUÁR 20.
[ 21:45 ]
„Vajdaság Turizmus Summit 2020” elnevezéssel mintegy 100 hazai és külföldi résztvevő jelenlétében turisztikai konferenciát rendezett hétfőn Palicson a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. Olyan magyarországi cégeknek biztosítottak bemutatkozási lehetőséget, amelyek a turisztikai...
2020. JANUÁR 20.
[ 17:55 ]
A Topolya község területén működő polgári egyesületek programjainak és projektjeinek finanszírozására és társfinanszírozására igényelhetnek költségvetési támogatást. A pályázat ebben a hónapban jelent meg és a polgári egyesületek 25,8 millió dináros, míg a sportegyesületek 15 milliós keretből igényelhetnek...
2020. JANUÁR 20.
[ 17:55 ]
Beolvasás folyamatban