Vajdaság
Magyarcsernyén ünnepelték meg a vajdaságiak a Magyar Szórvány Napját

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Magyar Nemzeti Tanács és a magyarcsernyei Ady Endre MME közös szervezésében tartották meg tegnap este a Magyar Szórvány Napjának vajdasági, központi ünnepségét.

A rendezvény a művelődési otthon előcsarnokában egy, a magyarcsernyei fehérhímzést megörökítő kiállítás megnyitójával kezdődött. A kiállításról, a magyarcsernyei kézimunka szakkör vezetője, Kormányos Erzsébet elmondta, hogy nagy örömmel dolgoznak, hiszen meg tudják mutatni értékeinket, ami fontos a nemzetünk számára.

"Szeretnénk tovább gazdagítani szorgalmasan gyűjtéssel Magyarcsernye és Bánát ezen részén fellelhető népi hímzések fennmaradt darabjait. Ezeket újratervezni és hagyományainkat ápolva továbbadni: hogy éljünk benne és vele. Hiszen a tárgyalkotó népművészet ezen ága is születésünktől az elmúlásig elkísér bennünket" - mondta köszöntőjében Kormányos Erzsébet.

A kiállítást Kürtössy Péter, néprajzkutató, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa méltatta, beszélt arról, miről is mesélnek a szép munkák, a hímzések.

"Ezek a hímzések egyben hidat képeznek múlt, jelen és remélhetőleg a jövendő között. A magyarcsernyei asszonyok ugyanazt a technikát és motívumvilágot használják, mint anyáik, akik szintén szüleiktől tanulták el, ki tudja hány és hány generáció óta. Az ősök párnavégekre, lepedő végekre, almáriumba való terítőkre, nota bene kombinékra hímeztek leginkább, ma már ezek mellett különféle lakástextileket is készítenek. Mert a lakás- és a viseletkultúra változik, a motívum, a szépre való igény nem. De ne gondoljuk azt, hogy csak egy egyszerű másolás ez, az örökölt közösségi szépérzék és a tudás adódik így tovább!

Népművészetünk bármely ágában benne vannak ugyanis az ősök rejtett üzenetei, intései. Jó tanácsaik a szálak közé vannak szőve, fonva, faragva, hímezve. Intéseiket, tapasztalataikat, érzéseiket őrzik népdalaink, balladáink, meséink, tánclépéseink és dallamaink"

- mondta a Petőfi-ösztöndíjas.

A kiállítás megnyitóját követően az ünnepi műsor kezdetén Bíró László, ugyancsak Petőfi-ösztöndíjas felvezetésével, közösen elénekelték a jelenlevők a Himnuszt, majd msgr. Bogdán József, magyarcsernyei plébános a közösség megmaradására, a szórvány- és szigetmagyarság szolgálatára adott áldást.

A központi ünnepségen elsőként Hódi Judit, a magyarcsernyei Ady Endre MME elnökasszonya köszöntötte a megjelenteket, aki nagy megtiszteltetésnek nevezte ezt a felkérést, hogy társszervezői lehettek e jelentős eseménynek.

"Itt a szórványban hatalmas jelentősége van az ilyen és az ehhez hasonló ünnepi eseményeknek. Megerősít bennünket, hogy jó úton járunk és elismerést is jelent számunkra, hogy még lelkesebben dolgozzunk. Fogyatkozó nemzeti közösségünk erőt merít a nehézségek leküzdéséhez és a magyarként való megmaradáshoz" - mondta köszöntőjében az elnök asszony.

Ünnepi beszédet mondott Juhász Attila államtitkár, aki kifejtette, az egyik legfontosabb a szórványközösségben, hogy összefogjunk, mert így lehet csak az élet akadályait leküzdeni.

Sutus Áron, a VMMSZ elnöke ünnepi gondolatait megosztotta a közösséggel.

" Szívünk ünneplőbe öltözött, jövőt rajzoló bizonyossággal való hitben és hittel dobban. Annak hitével, hogy sorsunk nem maradék-sors, de megkerülhetetlen állandóság. A mai nap annak bizonyossága és annak ünnepe, hogy a bácskai és bánsági szántások, a szerémségi szőlőtőkék, a síkság, a domboldal és közös folyóink felett képződő köd nem homályosít, mind inkább a belekapaszkodást, a ragaszkodást regéli. Van helyünk a világban, itt, a Kárpát-medencében, itt, a Délvidéken, kicsiny szülőfalunkban: van feladatunk, van kiért és kivel!" - zárta gondolatait Sutus Áron.

A rendezvényen fellépett a helybeli Pitypang néptánccsoport, amely óvodásokat és kisiskolásokat tömörít, Csóti Erika, pedagógus egy szavalattal mutatkozott be, a magyarcsernyei Lánykórus is fellépett, a szentmihályi Flaman István citerajátékával gazdagította a programot, a tamásfalvi Széchenyi István MME Népdalköre is előadott egy népdalcsokrot, továbbá Kiss Roland helybeli szavaló is fellépett, bemutatkoztak a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasai, Mitru Barbara, Szabó Nóra és Bíró László csókai népdalokkal készültek, a műsort pedig a Fokos zenekar kíséretében a magyarcsernyei Tulipán néptánccsoport tagjai zárták.

Kónya-Kovács Otília
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Adventi lelki nap a Domus Pacisban - illusztráció
2019. DECEMBER 8.
[ 18:56 ]
A Topolyai-tavon december elején megkezdték a busák lehalászását. A szükséges engedélyek beszerzését követően a műveletet szakemberek végzik, a halak eladásából származó bevételt pedig a jövőben a tervek szerint halasításra fordítják, elsősorban pontyivadék vásárlására. A topolyai Tó Környezetvédő és...
2019. DECEMBER 8.
[ 18:45 ]
Immár negyedik éve szervezték meg Szentmihályi családi advent elnevezéssel a karácsonyváró programjuk egy részét a szentmihályiak. A rendezvény a falu apraját-nagyját megmozgatja, így igencsak nagy volt a zsivaj a művelődési otthonban, illetve annak udvarán. A József Attila MME karöltve a többi, faluban működő civil...
2019. DECEMBER 7.
[ 22:25 ]
Nagybecskereken hagyományosan az egyházmegye hittanosaival szokták meggyújtani a Nepomuki Szent János székesegyház adventi koszorúján az első gyertyát, erre szervezetten ma került sor. A fiatalok mellett ezúttal a központi esperesi kerület idős személyeit is meghívták, és mindannyian kaptak egy-egy mécsest, így szimbolikusan...
2019. DECEMBER 7.
[ 19:56 ]
Beolvasás folyamatban