Vajdaság
Szabadka: Megtartották a XXIV. Kárpát-medencei Honismereti versenyt

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete szombaton 24. alkalommal szervezte meg hagyományos Kárpát-medencei Honismereti versenyét a szabadkai Széchenyi István Általános Iskolában. Az emlékév kapcsán idén II. Rákóczi Ferenccel és korával voltak kapcsolatosak a kérdések.

Csőke Márta, a zsűri elnöke és a verseny főszervezője elmondta, hogy a rendezvény Kárpát-medencei szintű, a hazai versenyzőkön kívül Magyarországról, Romániából és Horvátországból érkeztek versenyzők. Összesen 20 csapat jelentkezett, ebből 13 csapat általános iskolás, 7 csapat középiskolás diákokból állt.

- Főleg vajdaságból érkeztek csapatok, de vannak a határon túlról is. Szabadkáról, Csantavérről, Bácskertesről, Bácsfeketehegyről, Szenttamásról, Magyarkanizsáról, Törökkanizsáról érkeztek általános iskolás résztvevők, illetve Eszékről, Mórahalomról és Hódmezővásárhelyről. A középiskolások a két szabadkai gimnáziumból, a topolyai gimnáziumból, Magyarkanizsáról és Erdélyből jöttek.

- Hogyan van megelégedve a diákok teljesítményével?

- Nagyon szépen felkészültek a csapatok. Az esszéket átadták már két héttel ezelőtt. Már azokat olvasva az volt az érzésem, hogy nagyon sokat foglalkoztak a korszakkal és itt is nagyon szépen szerepeltek. Ezek megírásához megadtunk lehetséges témákat, az egyik volt például a Rákóczi katonái. Plakátokat is kellett készíteni, ezeknél gyakran találkoztunk a Sárospataki vár bemutatásával, a korabeli divattal és Rákóczi családfájával.

A diákok először villámkérdésekre feleltek, majd pedig be kellett mutatni, hogy az általuk készített plakátok pontosan mit is ábrázolnak.

A mórahalmi diákokat Szécsi Edina pedagógus kísérte Szabadkára, aki szerint nagyon sokat kellett készülni a versenyre.

- Az esszé megírása jócskán elvette a gyerekek idejét, rajzok is készültek, a legkevesebb idő talán a kis kreatív előadásra jutott. Az iskolai tanagyagban ennyi minden nem szerepel Rákócziról, ez a verseny sokkal komolyabb felkészülést igényelt. Utánajárni, könyvtárban olvasgatni, volt feladata bőven a gyerekeknek.

Kiss Luca, Diószegi Alex, Szécsi Ágnes és Bacskó-Tóth Borbála képviselték a mórahalmi színeket. Ők is megerősítették a tanárnő szavait, hogy valóban sokat kellett készülniük a versenyre. Minden jól sikerült, csak volt egy kis izgalom, s néha közbejött egy kis leblokkolás. Ők az ónodi országgyűlésről készítettek plakátot. Mondják, ez arról lett nevezetes, hogy bevezették a kötelező adót. Kétmillió forintot vetettek ki az országra, melynek fizetéséhez a nemességnek is hozzá kellett járulnia. A mórahalmi csapat bizakodó, szerintük jól teljesítettek, s jó lenne egy dobogós hely a versenyen.

Ugyancsak bizakodóak a csantavériek. Vituska Viktor, Faragó Klaudia, Gubis Alex szintén arra számít, hogy a legjobb három között lesznek az eredményhirdetéskor. Voltak villámkérdések, jól válaszoltak. Magyon sokat készültek ők is, ezért érkeztek magabiztosan Szabadkára. Az iskolában nem tanultak Rákócziról, de mivel őket érdekelte ez a korszak, már korábban is olvasgattak róla. Általában tanítás után, a 8. órákon készültek fel a versenyre. Közösen készítették a plakátot is, s közben az esszét is újra átolvasták, hogy azt is mindenki tudja, ha abból kérdez a zsűri valamit.

A Kárpát-medencei Honismereti versenyt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Nemzeti Tanács és a Bácsország folyóirat támogatta.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Adventi lelki nap a Domus Pacisban - illusztráció
2019. DECEMBER 8.
[ 18:56 ]
A Topolyai-tavon december elején megkezdték a busák lehalászását. A szükséges engedélyek beszerzését követően a műveletet szakemberek végzik, a halak eladásából származó bevételt pedig a jövőben a tervek szerint halasításra fordítják, elsősorban pontyivadék vásárlására. A topolyai Tó Környezetvédő és...
2019. DECEMBER 8.
[ 18:45 ]
Immár negyedik éve szervezték meg Szentmihályi családi advent elnevezéssel a karácsonyváró programjuk egy részét a szentmihályiak. A rendezvény a falu apraját-nagyját megmozgatja, így igencsak nagy volt a zsivaj a művelődési otthonban, illetve annak udvarán. A József Attila MME karöltve a többi, faluban működő civil...
2019. DECEMBER 7.
[ 22:25 ]
Nagybecskereken hagyományosan az egyházmegye hittanosaival szokták meggyújtani a Nepomuki Szent János székesegyház adventi koszorúján az első gyertyát, erre szervezetten ma került sor. A fiatalok mellett ezúttal a központi esperesi kerület idős személyeit is meghívták, és mindannyian kaptak egy-egy mécsest, így szimbolikusan...
2019. DECEMBER 7.
[ 19:56 ]
Beolvasás folyamatban