Vajdaság
Szabadka: Megtartották a XXIV. Kárpát-medencei Honismereti versenyt

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete szombaton 24. alkalommal szervezte meg hagyományos Kárpát-medencei Honismereti versenyét a szabadkai Széchenyi István Általános Iskolában. Az emlékév kapcsán idén II. Rákóczi Ferenccel és korával voltak kapcsolatosak a kérdések.

Csőke Márta, a zsűri elnöke és a verseny főszervezője elmondta, hogy a rendezvény Kárpát-medencei szintű, a hazai versenyzőkön kívül Magyarországról, Romániából és Horvátországból érkeztek versenyzők. Összesen 20 csapat jelentkezett, ebből 13 csapat általános iskolás, 7 csapat középiskolás diákokból állt.

- Főleg vajdaságból érkeztek csapatok, de vannak a határon túlról is. Szabadkáról, Csantavérről, Bácskertesről, Bácsfeketehegyről, Szenttamásról, Magyarkanizsáról, Törökkanizsáról érkeztek általános iskolás résztvevők, illetve Eszékről, Mórahalomról és Hódmezővásárhelyről. A középiskolások a két szabadkai gimnáziumból, a topolyai gimnáziumból, Magyarkanizsáról és Erdélyből jöttek.

- Hogyan van megelégedve a diákok teljesítményével?

- Nagyon szépen felkészültek a csapatok. Az esszéket átadták már két héttel ezelőtt. Már azokat olvasva az volt az érzésem, hogy nagyon sokat foglalkoztak a korszakkal és itt is nagyon szépen szerepeltek. Ezek megírásához megadtunk lehetséges témákat, az egyik volt például a Rákóczi katonái. Plakátokat is kellett készíteni, ezeknél gyakran találkoztunk a Sárospataki vár bemutatásával, a korabeli divattal és Rákóczi családfájával.

A diákok először villámkérdésekre feleltek, majd pedig be kellett mutatni, hogy az általuk készített plakátok pontosan mit is ábrázolnak.

A mórahalmi diákokat Szécsi Edina pedagógus kísérte Szabadkára, aki szerint nagyon sokat kellett készülni a versenyre.

- Az esszé megírása jócskán elvette a gyerekek idejét, rajzok is készültek, a legkevesebb idő talán a kis kreatív előadásra jutott. Az iskolai tanagyagban ennyi minden nem szerepel Rákócziról, ez a verseny sokkal komolyabb felkészülést igényelt. Utánajárni, könyvtárban olvasgatni, volt feladata bőven a gyerekeknek.

Kiss Luca, Diószegi Alex, Szécsi Ágnes és Bacskó-Tóth Borbála képviselték a mórahalmi színeket. Ők is megerősítették a tanárnő szavait, hogy valóban sokat kellett készülniük a versenyre. Minden jól sikerült, csak volt egy kis izgalom, s néha közbejött egy kis leblokkolás. Ők az ónodi országgyűlésről készítettek plakátot. Mondják, ez arról lett nevezetes, hogy bevezették a kötelező adót. Kétmillió forintot vetettek ki az országra, melynek fizetéséhez a nemességnek is hozzá kellett járulnia. A mórahalmi csapat bizakodó, szerintük jól teljesítettek, s jó lenne egy dobogós hely a versenyen.

Ugyancsak bizakodóak a csantavériek. Vituska Viktor, Faragó Klaudia, Gubis Alex szintén arra számít, hogy a legjobb három között lesznek az eredményhirdetéskor. Voltak villámkérdések, jól válaszoltak. Magyon sokat készültek ők is, ezért érkeztek magabiztosan Szabadkára. Az iskolában nem tanultak Rákócziról, de mivel őket érdekelte ez a korszak, már korábban is olvasgattak róla. Általában tanítás után, a 8. órákon készültek fel a versenyre. Közösen készítették a plakátot is, s közben az esszét is újra átolvasták, hogy azt is mindenki tudja, ha abból kérdez a zsűri valamit.

A Kárpát-medencei Honismereti versenyt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Nemzeti Tanács és a Bácsország folyóirat támogatta.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár reggel kijelentette, hogy Vajdaságban 700 alá csökkent a koronavírussal fertőzöttek száma. Szerinte „ezzel a számmal elégedettek lehetünk, hosszabb idő után”. „Hosszabb idő után elégedettek lehetünk. A Klinikai Központban ma reggel 244 beteget kezeltek, ez kevesebb a...
2020. AUGUSZTUS 7.
[ 11:26 ]
Vajdaságban folyamatosan csökken a kórházi ellátásra szorulók száma, vagyis több személyt engednek ki a kórházból, mint amennyi bekerül, jelentette ki Zoran Gojković, tartományi egészségügyi titkár. „Jelenleg az összes vajdasági kórházban megközelítőleg 720 személyt ápolnak. Azért fogalmaztam úgy, hogy...
2020. AUGUSZTUS 6.
[ 17:38 ]
A Szabadkai Közkórházban ismét halálesetet jegyeztek, elhunyt egy idős személy. A hivatalos közlemény szerint a 87 éves szabadkai férfi halálát a koronavírus okozta. A haláleset ellenére az adatokból az a következtetés vonható le, hogy Szabadkán fokozatosan csökken a járvány terjedése. Az elmúlt 24 órában a kórház...
2020. AUGUSZTUS 6.
[ 17:37 ]
Beolvasás folyamatban