Vajdaság
Palics: Tavaszra várja első vendégeit az egyetemistaüdülő

Tavaszra adják át Palicson az egyetemistaüdülőt, amely akkor fogadhatja majd első 240 vendégét, s utána az év közepéig még ugyanannyi fiatal pihenheti majd ki a tanulás fáradalmait.

A munkálatokat hétfőn megtekintette Mladen Šarčević oktatási miniszter. Kijelentette, hogy a palicsi lesz az ország legnagyobb ilyen jellegű létesítménye, írja a Subotica.com portál. Beszámolt arról, hogy a munkálatok kétharmadával készültek el eddig. Megépült egy nagy konyha és egy étkező, amelyben 500 férőhely van, s talán ez lesz az egyik legnagyobb terem Szabadkán és környékén. Az egyetemistaüdülőben kezdetben 240 ágy lesz, de már jövő nyárra a kapacitás 400 fekhelyre kívánják bővíteni. Ugyanott található egy régi épület, amelyet felújítanak, s ott is szálláshelyeket alakítanak ki, úgyhogy később 700 ágyra bővül a férőhely.

Nem egy hagyományos üdülőről és szállodáról van szó, hisz az egyetemistáknak itt lehetőségük lesz, hogy különféle projekteken dolgozzanak vagy sportoljanak. Ha marad szabad kapacitás, akkor általános- és középiskolás diákokat is fogadnak majd. Tervben van melléképületek, sportpályák, tanácsterem, amfiteátrum, sportcsarnok építése is.

Nenad Borovčanin, a Szerbiai Egyetemistaüdülők igazgatója elmondta, hogy a szerb kormánynak és Bogdan Laban szabadkai polgármesternek köszönhetően folytatódhat ez a beruházás. Az üdülő európai színvonalú lesz, ígérte.

Szabadkán az elmúlt években több millió eurót fordítottak oktatási intézmények fejlesztésébe, de ez a mostani beruházás azért is fontos, mert 50 munkahely létesül, ismertette Bogdan Laban. Szabadkának és Palicsnak jelenleg 2500 fekvőhelye van, ami kevés, s ezért is fontos a kapacitásnövelés, mondta a polgármester.

N. E.
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szigorú biztonsági intézkedések közepette tartotta meg 14. rendes ülését a Magyar Nemzeti Tanács. Szabadkán egy nappal az ülés előtt léptek életbe azok a korlátozó és biztonsági rendelkezések, amelyek szabályozzák, hogy miként lehet rendezvényeket tartani zárt térben. Lulić Emil, az MNT hivatalának vezetője az ülés...
2020. JÚLIUS 10.
[ 13:14 ]
Ülj le, ne ülj fel! mottóval szervezték meg Nagybecskereken tegnap este a tiltakozást a város központjában, így csatlakoztak a belgrádi és az újvidéki tiltakozó polgárokhoz, akik elégedetlenségüket fejezik ki az általános helyzet miatt, különös tekintettel a kijárási tilalom bevezetése ellen, továbbá amiatt, hogy...
2020. JÚLIUS 10.
[ 12:41 ]
A Vajdasági Klinikai Központban (KCV) császármetszéssel megszült két asszony, akiknél kimutatták a koronavírust. Az újszülöttek jól vannak és a KCV szülészeti osztályán állandó felügyelet alatt állnak. Mindkét szülés rendben zajlott le, a kismamák állapota stabil. Tekintettel arra, hogy mindkét asszonynak...
2020. JÚLIUS 10.
[ 11:45 ]
Beolvasás folyamatban