Vajdaság
Palics: Tavaszra várja első vendégeit az egyetemistaüdülő

Tavaszra adják át Palicson az egyetemistaüdülőt, amely akkor fogadhatja majd első 240 vendégét, s utána az év közepéig még ugyanannyi fiatal pihenheti majd ki a tanulás fáradalmait.

A munkálatokat hétfőn megtekintette Mladen Šarčević oktatási miniszter. Kijelentette, hogy a palicsi lesz az ország legnagyobb ilyen jellegű létesítménye, írja a Subotica.com portál. Beszámolt arról, hogy a munkálatok kétharmadával készültek el eddig. Megépült egy nagy konyha és egy étkező, amelyben 500 férőhely van, s talán ez lesz az egyik legnagyobb terem Szabadkán és környékén. Az egyetemistaüdülőben kezdetben 240 ágy lesz, de már jövő nyárra a kapacitás 400 fekhelyre kívánják bővíteni. Ugyanott található egy régi épület, amelyet felújítanak, s ott is szálláshelyeket alakítanak ki, úgyhogy később 700 ágyra bővül a férőhely.

Nem egy hagyományos üdülőről és szállodáról van szó, hisz az egyetemistáknak itt lehetőségük lesz, hogy különféle projekteken dolgozzanak vagy sportoljanak. Ha marad szabad kapacitás, akkor általános- és középiskolás diákokat is fogadnak majd. Tervben van melléképületek, sportpályák, tanácsterem, amfiteátrum, sportcsarnok építése is.

Nenad Borovčanin, a Szerbiai Egyetemistaüdülők igazgatója elmondta, hogy a szerb kormánynak és Bogdan Laban szabadkai polgármesternek köszönhetően folytatódhat ez a beruházás. Az üdülő európai színvonalú lesz, ígérte.

Szabadkán az elmúlt években több millió eurót fordítottak oktatási intézmények fejlesztésébe, de ez a mostani beruházás azért is fontos, mert 50 munkahely létesül, ismertette Bogdan Laban. Szabadkának és Palicsnak jelenleg 2500 fekvőhelye van, ami kevés, s ezért is fontos a kapacitásnövelés, mondta a polgármester.

N. E.
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szentmihályi családi advent - illusztráció
2019. DECEMBER 7.
[ 22:25 ]
Közel 15 millió dináros keretből folyósít vissza nem térítendő támogatásokat a topolyai önkormányzat a mezőgazdasági termelőknek. Családi gazdaságok pályázhattak és idén rekordszámú, 730 igénylés érkezett és kivétel nélkül meg is felelnek a pályázati kiírásnak. Az első 200 termelő már alá is írta a...
2019. DECEMBER 6.
[ 20:37 ]
Az elmúlt napokban nagy felháborodást keltett Szabadkán a Radić fivérek utcában több régi épület lebontása, a zöld Zsolnay szökőkút tervezett lerombolása, illetve sokak szerint a sétálóövezetben a városképet csúfító hirdetőtáblák kihelyezése. A szabadkai Természet és Társadalom polgári kezdeményezés...
2019. DECEMBER 6.
[ 16:22 ]
Tovább fokozódik az elmúlt hetekben is tapasztalt migránsáradat okozta feszültség Magyarkanizsán, Horgoson és Martonoson. Egyre több illegális bevándorló dönt úgy, hogy a Tisza-parti települések környékén próbál meg átjutni Magyarországra. A helyiek félnek, dühösek és türelmetlenek, csakúgy mint a migránsok, ezért a...
2019. DECEMBER 6.
[ 15:23 ]
Beolvasás folyamatban