Vajdaság
Szentmihályi családi advent

Immár negyedik éve szervezték meg Szentmihályi családi advent elnevezéssel a karácsonyváró programjuk egy részét a szentmihályiak. A rendezvény a falu apraját-nagyját megmozgatja, így igencsak nagy volt a zsivaj a művelődési otthonban, illetve annak udvarán.

A József Attila MME karöltve a többi, faluban működő civil szervezetekkel, egyesületekkel közösen szervezték meg a mai napon a családi programjukat, amelyben közösen főzőcskéztek, illetve különféle műhelymunkákban vettek részt, kicsik, nagyok egyaránt. A bográcsok körül főleg az apukák sürgölődtek, az idén csirkepaprikás főztek, az anyukák pedig a gyerekekkel együtt, a már kisütött mézeskalácsokat díszítették, de ugyanakkor különféle alapanyagokból karácsonyfadíszeket kreáltak. A gyöngyfűzők hóember-díszt alkottak, de asztaldíszt, vagy gyertyatartót is kialakítottak, méghozzá makarónival díszítve, amit aranyozott festékkel festettek be, és igencsak mutatós munkák születtek.

Az ilyen nagyméretű eseményt mindenképpen segítséggel tudják csak megvalósítani, az idén is a támogatók között volt a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, valamit a Bethlen Gábor Alapítvány, és nem csak a mai rendezvényhez biztosítottak anyagiakat, hanem az összes adventi rendezvényükhöz, már tegnap lezajlott a motorosok egyesülete által megrendezett Mikulás-járás, amely során a falu összes kisgyermekéhez csomagot juttattak el, de betérnek az óvodába és az iskolába is. A mai kézművesnap, illetve családi főzőcskézést követően, ugyancsak a támogatásnak köszönhetően sikerül minden évben a központban, a falu parkjának fenyőfáit kidíszíteni, azután a rendezvénysorozat egy karácsonyi műsorral zárul, amelyen ugyancsak a település apraja-nagyja részt vesz.

A családias hangulatú rendezvényre vendégek is érkeztek, az anyaországból, Szeged-Szentmihályról és Erdélyből, Csíkszentmihályról. Egy tizenöt éves elképzelést próbálnak megvalósítani, hogy a Kárpát-medence összes Szentmihály nevű települését egybefonják. Az első lépéseket már régebb megtették, de talán az utóbbi négy évben van hozzá "erő" is, hogy ezt a kezdeményezést ápolják, továbbéltessék.

A Szeged-Szentmihály képviselői már jó néhány településsel (újra) felvették a kapcsolatot, így a vajdasági Szentmihállyal, Tordaszentmihállyal, Csíkszentmihállyal, Rábaszentmihállyal, Székelyszentmihállyal és Rákosszentmihállyal is. A jövő héten egy felvidéki kapcsolat megvalósulására is sor kerül, ugyanis Szentmihályfán várják a szeged-szentmihályiakat és a szentmihályiakat. Ferenczi Ildikó, Szeged-Szentmihály művelődési házának munkatársa, több civil szervezet képviselője elmondta, hogy a két fő támogató a kapcsolatépítésben a Nemzeti Együttműködési Alap és Nemzeti Kulturális Alap.

Izsák Székely Lóránt, Csíkszentmihály polgármestere nem burkolt szándékáról is beszámolt, hiszen az a vágya, hogy a Kárpát-medence minden Szentmihály nevű településének képviselői egyszer együtt menjenek, egy keresztaljban a csíksomlyói búcsúba.

A családias nap a műhelymunkák után, az ebéd elfogyasztását követően, kötetlen beszélgetéssel, társalgással folytatódott.

Kónya-Kovács Otília
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Versec: Mégsem fojtották meg a kisbabát - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 21.
[ 12:07 ]
Egy egyhónapos kisbaba holttestére bukkantak a Versec községbeli Fürjes faluban. Az első, nem hivatalos információk szerint a babát megfojtották. A gyermek holttestét egy családi házban találták meg, látható sérülések nélkül, de a pancsovai Felső Ügyészség által elrendelt boncolás megállapította, hogy a kisbaba...
2020. SZEPTEMBER 21.
[ 10:08 ]
A begaszentgyörgyi Agroživ valamikor több mint ezer dolgozót foglalkoztatott, és ez volt a község legnagyobb vállalata. Problémáik akkor kezdődtek, amikor gazdasági visszaélések gyanúja miatt letartóztatták a társaság csaknem teljes vezetését, összesen 19 embert. A hosszan elhúzódó bírósági eljárásban azonban nem...
2020. SZEPTEMBER 20.
[ 16:49 ]
A muzslyai Don Bosco Családok Egyesületének tagjai ma vehették át azokat a könyvadományokat, amelyeket az anyaországból kaptak. Hozzájuk a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége által kerültek el a kiadványok, amelyet a magyar kormány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosított a családszervezeteknek, a KCSSZ...
2020. SZEPTEMBER 19.
[ 19:42 ]
Beolvasás folyamatban