Vajdaság
Szabadka: Megtartották a Tantárgyháló verseny döntőjét

A 2000-es évek elején indult, s mára jelentős versennyé nőtte ki magát a Tantárgyháló rendezvény, ami számos tudományágban ad lehetőséget az általános- és középiskolás diákoknak, hogy bemutassák tudásukat. Rendszerint két selejtezőt tartanak, majd a legjobbak versenyeznek a döntőben.

Az idei döntőt pénteken tartották meg Szabadkán, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. A résztvevőket Soós Edit, a szervező Új Kép pedagógiai folyóirat felelős szerkesztője köszöntötte.

A zárórendezvényre meghívott versenyzők önálló ismertetőt tartottak kutatásukról két korosztályos kategóriában. Az általános iskolás tanulóknak legfeljebb 5 perc, a középiskolásoknak pedig legfeljebb 10-12 perc állt rendelkezésükre kutatásuk ismertetésére. A végeredmény a pályázati anyagra, az előadásra, valamint a kérdésekre adott válaszokra kapott pontokból állt össze. Azt, hogy milyen sorrendben mutatják be a csapatok a prezentációt, Luca-pogácsába rejtett számok alapján döntötték el.

A versenyről Szálas Tímeát, a Vajdasági Módszertani Központ elnökét és a Tantárgyháló egyik szervezőjét kérdeztük.

- Versenyünk az Új Kép pedagógiai folyóirat tanulmányi versenye, amely lap már több mint húszéves múltra tekint vissza. A Tantárgyháló maga ilyen formában 7-8 éve létezik. A pályázati kiírásban mindig meghatároz a bizottság jó pár témát, különböző tantárgyakból, különböző témakörökből, amiből a pályamunkát meg lehet írni. A mi pályázatunk arra ösztönzi a tanulókat, hogy több tudományterületet vagy tantárgyat kössenek össze egy-egy fogalom kapcsán. Az idén lehetséges téma volt az elektromos autó, a kerekasztal, az antioxidánsok, a kovász, az édes, továbbá Amazónia, a holdutazás és a Vadnyugat…

- Gondolom, az elmúlt években változtak a témakörök, hiszen olyan új tudományok vannak, amelyekben a gyerekek egyre jobban otthon vannak.

- Igen, a bizottság igyekszik kísérni a modern trendeket és olyan fogalmakat beemelni, amik esetleg eddig még a tankönyvekben sem fordultak elő, viszont a gyerekek érdeklődése rájuk is kiterjed.

- Ebben az informatikai világban, amelyben élünk, a diákok tájékozottabbak, kinyílt jobban a látókörük?

- Az a jó, hogy sokkal több információ áll rendelkezésükre, s igazából ez előny, viszont igyekszünk arra is ösztönözni őket, hogy ne csak az internetes forrásokat olvassák, hanem legalább egy könyvet nézzenek át abban a témában, amit választottak és ez a pályázati kiírás egyik követelménye is.

- Hány prezentáció van az idei versenyen?

- A döntőre általában 10 pályamunka szerzőjét és mentortanárait hívjuk meg, a középiskolásoknál viszont az idén valamennyivel kevesebb pályázatot kaptunk, így az ő csoportjukban csak 7 pályamunkát mutatnak be.

Érdekesség, hogy idén Magyarországról is jelentkezett két résztvevő. Mint egyikük elmondta, az Interneten figyelt fel a versenyre, s egyéni szervezésben utazott el a selejtezőre, s annyira jól sikerült a prezentációja, hogy a szabadkai döntőbe is bekerült.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Fokozott rendőri jelenlét volt tapasztalható a keddi nap folyamán Horgoson, miután hajnalban mintegy 70 fős migráns csoport megpróbálta áttörni a határkaput Röszke 2-n, hogy bejusson az EU területére. A sikertelen akció után a bevándorlók Horgos különböző pontjain kezdtek csoportosulni, ami aggodalommal töltötte el a...
2020. JANUÁR 28.
[ 17:17 ]
Szerbiában népessége már évtizedek óta csökken. A fő ok az elvándorlás és a negatív népszaporulat. Ugyanezek a tényezők játszanak szerepet abban is, hogy Vajdaság tartomány lakossága évente 10 ezer fővel csökken. Szerbia lakossága évente 37 ezer fővel csökken, mára már kevesebb, mint 7 millió fő él...
2020. JANUÁR 28.
[ 15:04 ]
Kedd délelőtt Horgos központi részén, az úgynevezett Lantos kocsma előtt, majd utána a központban a migránsok nagyobb csoportjára lettek figyelmesek a helybeleik. Feltételezik, hogy azokról a bevándorlókról van szó, akik hajnalban megpróbáltak betörni a Horgos 2 határátkelőhelyen Magyarország területére. A helybeleik...
2020. JANUÁR 28.
[ 14:22 ]
Beolvasás folyamatban