Vajdaság
Szabadka: Megtartották a Tantárgyháló verseny döntőjét

A 2000-es évek elején indult, s mára jelentős versennyé nőtte ki magát a Tantárgyháló rendezvény, ami számos tudományágban ad lehetőséget az általános- és középiskolás diákoknak, hogy bemutassák tudásukat. Rendszerint két selejtezőt tartanak, majd a legjobbak versenyeznek a döntőben.

Az idei döntőt pénteken tartották meg Szabadkán, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. A résztvevőket Soós Edit, a szervező Új Kép pedagógiai folyóirat felelős szerkesztője köszöntötte.

A zárórendezvényre meghívott versenyzők önálló ismertetőt tartottak kutatásukról két korosztályos kategóriában. Az általános iskolás tanulóknak legfeljebb 5 perc, a középiskolásoknak pedig legfeljebb 10-12 perc állt rendelkezésükre kutatásuk ismertetésére. A végeredmény a pályázati anyagra, az előadásra, valamint a kérdésekre adott válaszokra kapott pontokból állt össze. Azt, hogy milyen sorrendben mutatják be a csapatok a prezentációt, Luca-pogácsába rejtett számok alapján döntötték el.

A versenyről Szálas Tímeát, a Vajdasági Módszertani Központ elnökét és a Tantárgyháló egyik szervezőjét kérdeztük.

- Versenyünk az Új Kép pedagógiai folyóirat tanulmányi versenye, amely lap már több mint húszéves múltra tekint vissza. A Tantárgyháló maga ilyen formában 7-8 éve létezik. A pályázati kiírásban mindig meghatároz a bizottság jó pár témát, különböző tantárgyakból, különböző témakörökből, amiből a pályamunkát meg lehet írni. A mi pályázatunk arra ösztönzi a tanulókat, hogy több tudományterületet vagy tantárgyat kössenek össze egy-egy fogalom kapcsán. Az idén lehetséges téma volt az elektromos autó, a kerekasztal, az antioxidánsok, a kovász, az édes, továbbá Amazónia, a holdutazás és a Vadnyugat…

- Gondolom, az elmúlt években változtak a témakörök, hiszen olyan új tudományok vannak, amelyekben a gyerekek egyre jobban otthon vannak.

- Igen, a bizottság igyekszik kísérni a modern trendeket és olyan fogalmakat beemelni, amik esetleg eddig még a tankönyvekben sem fordultak elő, viszont a gyerekek érdeklődése rájuk is kiterjed.

- Ebben az informatikai világban, amelyben élünk, a diákok tájékozottabbak, kinyílt jobban a látókörük?

- Az a jó, hogy sokkal több információ áll rendelkezésükre, s igazából ez előny, viszont igyekszünk arra is ösztönözni őket, hogy ne csak az internetes forrásokat olvassák, hanem legalább egy könyvet nézzenek át abban a témában, amit választottak és ez a pályázati kiírás egyik követelménye is.

- Hány prezentáció van az idei versenyen?

- A döntőre általában 10 pályamunka szerzőjét és mentortanárait hívjuk meg, a középiskolásoknál viszont az idén valamennyivel kevesebb pályázatot kaptunk, így az ő csoportjukban csak 7 pályamunkát mutatnak be.

Érdekesség, hogy idén Magyarországról is jelentkezett két résztvevő. Mint egyikük elmondta, az Interneten figyelt fel a versenyre, s egyéni szervezésben utazott el a selejtezőre, s annyira jól sikerült a prezentációja, hogy a szabadkai döntőbe is bekerült.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Versec: Mégsem fojtották meg a kisbabát - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 21.
[ 12:07 ]
Egy egyhónapos kisbaba holttestére bukkantak a Versec községbeli Fürjes faluban. Az első, nem hivatalos információk szerint a babát megfojtották. A gyermek holttestét egy családi házban találták meg, látható sérülések nélkül, de a pancsovai Felső Ügyészség által elrendelt boncolás megállapította, hogy a kisbaba...
2020. SZEPTEMBER 21.
[ 10:08 ]
A begaszentgyörgyi Agroživ valamikor több mint ezer dolgozót foglalkoztatott, és ez volt a község legnagyobb vállalata. Problémáik akkor kezdődtek, amikor gazdasági visszaélések gyanúja miatt letartóztatták a társaság csaknem teljes vezetését, összesen 19 embert. A hosszan elhúzódó bírósági eljárásban azonban nem...
2020. SZEPTEMBER 20.
[ 16:49 ]
A muzslyai Don Bosco Családok Egyesületének tagjai ma vehették át azokat a könyvadományokat, amelyeket az anyaországból kaptak. Hozzájuk a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége által kerültek el a kiadványok, amelyet a magyar kormány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosított a családszervezeteknek, a KCSSZ...
2020. SZEPTEMBER 19.
[ 19:42 ]
Beolvasás folyamatban