Vajdaság
Pásztor István: Egyre kisebb az elvándorlás

A család és a boldogulást a szülőföldjén kereső vajdasági magyarság fontosságát emelte ki karácsony előestéjén adott interjújában a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Pásztor István kiemelte: az elvándorlás még mindig jelen van, de egyre kisebb mértékű, sőt egyre többen döntenek úgy, hogy hazatérnek. Ehhez jelentősen hozzájárul az anyaországból érkező sokrétű támogatás, a gazdaságfejlesztési programtól kezdve az óvoda- és iskolafelújításokon át a legkülönbözőbb egyéb befektetésekig.

Pásztor István kijelentette, sokan döntenek úgy, hogy kihasználva a gazdaságfejlesztési program adta lehetőségeket várakozó álláspontra helyezkednek, inkább abban gondolkodva, hogy itt boldoguljanak. Meggyőződésem, tette hozzá, hogy az elkövetkező években ez a folyamat erősödni fog és lelassul az elvándorlás sőt, fel fog gyorsulni a visszaáramlás, erre készülünk. (Pannon RTV)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
szabadkai
2020. JANUÁR 24. [ 23:32 ]

meddig beszel meg .....ez mar siralmas


Pontosító
2020. JANUÁR 24. [ 0:01 ]

Amikor az utolsó is elmegy, akkor nyugodtan ki lehet jelenteni: itt annyira jó, hogy innen nincs kivándorlás! Addig lehet vitatkozni, szidni egymást, cukkolni, átverni. A józan ész érveire egyik politikus sem kíváncsi, csak nyomják a propagandát. Abból pedig nem lehet megélni. Ez itt a lényeg és a kisember nem szólhat bele azokba a kérdésekbe amelyek meghatározzák életét. Ezért elmegy, és nem érdekli sem a haza sem a háza.


sistv'n
2020. JANUÁR 23. [ 17:19 ]

Az idők változnak nemlehet mostmár hogy a kormány mindent bisztositjon munkahelyet stb.Mostmár nekünk is már segiteni kell a fejlődést.


Turi István
2020. JANUÁR 23. [ 17:06 ]

Igen Cinike,a Windows meg az élettapasztalat elég ahhoz hogy véleményt alkossak.Nem voltam vendégmunkás Szerbiában dolgoztam le a 40 évet..A bátyám lett vendégmunkás 71-ben annyira hogy ma már német állampolgár.Külföldre mint turista vagy rokonlátogatás.Pl.Kanada mikor a gyerekekhez megyünk a mamával mert ők csak négyévente látogatnak haza.Tavaly nyáron már csak hárman jöttek mert Áron unokánknak kötelezettségei vannak az egyetemen.Emese unoka most ősszel kezdte az egyetemet ....


istván
2020. JANUÁR 23. [ 14:03 ]

Cinike, ... csak négy közeli ismerősöm van, akik nyertek pályázaton. Ebből ketten Fidesz-rajongók, meg Vmsz szimpatizánsok, de nem párttagok, a másik kettő inkább elfogadja a Fideszt jobb híján, -mert semmi sem tökéletes-, a Vmsz-re inkább kritikusan tekintenek, főleg a magyarországi választásokhoz kapcsolódó agitálás miatt. Pályázzon mindenki szimpátiától függetlenül. Ne irigységből, alaptalanul támadják a segíteni akarást, minden bizonyíték nélkül. Az nem visz senkit előrébb.


Cinike
2020. JANUÁR 23. [ 12:44 ]

istván, a pártalapú foglalkoztatás elfogadhatatlan. De Ön szerint vajon azok a bizonyos támogatások mennyire semlegesek a párttól?


Cinike
2020. JANUÁR 23. [ 11:58 ]

Turi István, a nyugdíjas fotel és a windows elég volna a véleményalkotáshoz? Volt már vendégmunkás külföldön?


istván
2020. JANUÁR 23. [ 10:14 ]

Cinike, ... soha sem tudtam elfogadni a pártalapú foglalkoztatást, egyedül az ez-irányú kritika lehet konstruktív kritika. A nemzet-árulóázás, a magyarországi támogatások (kivéve a foci) negatív kritikája, a vádaskodás, hogy " mert ő is jócskán kap a támogatásokból (százalékot)", az alacsony bérek és áremelkedések okozójaként feltüntetni kisebbségi pártot, tudatmódosításról beszélni nem jó szándékú. Iróniával nevezem ezeket jóakaróknak, beleértve önt is. "Ne szarjunk az asztalra ahol ettünk."


Turi István
2020. JANUÁR 22. [ 23:03 ]

Cinike, világ bejön az ablakon,ki se kell moccannom a fotelomból(windows)minden vélemény elérhető ......Igen Lale a lényegre tapintott-"Az a baj hogy csak kritizálunk vitákat gerjesztünk ami még erősíti a fékező erőket."


Pontosító
2020. JANUÁR 22. [ 17:34 ]

Lale a lényegre tapintott rá! A lemaradást rövid távon nem lehet megszüntetni! És ilyen gazdaságpolitikával biztosan nem. Mi még elhittük azt a mesét, hogy ha nem is keddtől de péntektől már biztosan jobb lesz. Ma ezt nem hiszi el senki, ezért mennek el az emberek. Éhbérből megélni és családot eltartani nem lehet. Ezt látják a fiatalok és mennek el az első adódó alkalommal. Mennyivel is drágult az áram, fűtés, gyógyszerek, …. lecsapolási díj, regisztráció, létszükséglet


Cinike
2020. JANUÁR 22. [ 12:07 ]

istván, a magyarság konfrontálódását a kivándorolt "jóakarókra" hárítani elgondolkodtató. Kinek "akarnak jót?" A magyar közérdeknek? Mindezt a jelenleg hatalmon levőket kritizálva? Vagy inkább a hatalmon lévők személyes érdekei állnak a magyar közérdekkel ellentétben? Menjen el vendégmunkásnak, utána válaszoljon.


Cinike
2020. JANUÁR 22. [ 11:25 ]

Turi István, a világ bejön az ablakon - kivéve a megélhetés, legalább is ezt olvasom a hozzászólásokból. Valakinek az nem jön be az ablakon csak úgy. Személyesen is megtapasztaltam. Ki kell moccanni a fotelből és körül kell nézni. Érdemes meghallani a többség véleményét.


Lale
2020. JANUÁR 22. [ 9:32 ]

A migráció mindig is volt és lesz, csak nem mindegy hogy természetes vagy gerjesztett migráció.Ami területeinkről ismár a volt Jugoszláviából is voltak kivándorlók, idősek akik már külföldi nyugdíjjal jött haza a családjához.Nem reális elvárni hogy a nagy lemaradáströvid időn belül meg lehet szüntetni.Az a baj hogy csak kritizálunk vitákat gerjesztünk ami még erősíti a fékező erőket.


Turi István
2020. JANUÁR 21. [ 20:30 ]

Kedves Cinike,nem kell ahhoz világjárás hogy valaki véleményt tudjon alkotni,mert ma már a világ bejön az ablakon .....Kedves Pontosító a valóság az hogy a megélhetési költségeink(mama,én két nyugdíj) nem emelkedtek 10-18 % nem számítom ide az alkoholos italokat és a cigit mert nem létszükséglet,habár a mamánál mindig erre hivatkozok.Sajnos egyezem istván meg olvasó meglátásával.Kibővíteném,nem csak naivak hanem dicsekvők,"rövidlátók",rosszakarók .......


istván
2020. JANUÁR 21. [ 16:04 ]

Cinike, ... osztom véleményem az előttem szóló Turi István és "olvasó" nevű kommentelővel, a sajátomat pedig fenntartom. Úgy ítélem kettőjük hozzászólását, hogy a közösségre tekintve inkább jóakarók, mint a többiek. "Lassan oda jutunk, hogy konfrontálódik a magyarság a menni vagy maradni kérdés miatt, és ezt még gerjesztik akik elmentek ... Igazi jóakarók ..."


Pontosító
2020. JANUÁR 21. [ 14:07 ]

A valóságról nem szabad beszélni. Most emelték a minimálbért 8%! Ezt minden pártújság ordítja, ám nem teszik hozzá, hogy az árak 10 - 18% növekedtek. Ez az igazi haladás! Hát ezért mennek el az emberek! És ez tényleg a politikusok felelőssége. Ezt nem hajlandók beismerni, és a pártalapú foglalkoztatást. Javaslatom: a képviselők kötelezően éljenek minimálbérből, mert szerintük abból nagyszerűen meg lehet élni!


Cinike
2020. JANUÁR 21. [ 14:03 ]

"Békeidők", és "egyre kisebb elvándorlás".. :) Le a kalapommal a két István nevű kommentelőnek! Bizonyára világott látott, a gastarbajter cipőt levetett személyekről van szó, akik megszerzett bölcsességükkel csupán csiszolni szeretnének a többségi vélemény csorbáján. Ejnye-bejnye.. ;)


Denis
2020. JANUÁR 21. [ 5:01 ]

Én még 2014 ben elhagytam végleg Vajdaságot ! És nem látom értelmét visszamenni az országba! 27,000-32,000 Din minimálbérért dogoznak az emberek és nagyon sok helyen feketén ... Érdekes hogy a valóságról nem beszél ez az öntelt Pásztor!.


Kapista
2019. DECEMBER 27. [ 19:17 ]

Kedves István! 5 éven keresztül(békeidőben) nem voltam hajlandó belépni a VMSZ nevű nemzetáruló közösségbe, ezért nem"állandósítottak" a VMSZ-es vezetőségű zentai kórházban.Ezért kivándoroltam oda ahol megbecsülnek. Karácsony este is kell sajnos dolgozni az egészségügyben, nekünk nincs ünnep, se hétvége és épp a szünetemben olvastam ezen primitív nyilatkozatot Pásztortól.És igen is a párttal és a vezetőjével is baj van. Ha nincs párttagság, n


istván
2019. DECEMBER 27. [ 6:51 ]

... reggeli kávé mellett ennyi ostobaságot olvasni,... szinte lökést ad, hogy az ember támogassa az agyonutált Pásztor, meg Orbán gazdaságfejlesztési programját. Németországból beszél szánalmasságról az, aki karácsony estéjét azzal tölti, hogy mószeroljon ... Aki meg békeidőben politikus miatt "lép le", annak baj van a fejében, vagy hazudik. Ennyi. Lassan oda jutunk, hogy konfrontálódik a magyarság a menni vagy maradni kérdés miatt, és ezt még gerjesztik akik elmentek ... Igazi jóakarók ...


olvasó
2019. DECEMBER 26. [ 21:15 ]

Pásztorrral nem kell egyetérteni, utálni is lehet, de nagyon nagy naivitás kell ahhoz, hogy valaki azt higgye, ő az oka az elvándorlásnak.


pontosító
2019. DECEMBER 26. [ 17:49 ]

Valóban hiányzik mindenki aki innen - sajna - elment. Ám hiába a sok mese abból nem lesz munkahely, iskola, óvoda a faluban. Ezen intézményeket sorra zárják be ott ahol a legnagyobb szükség lenne rájuk és láss csodát mindig a magyar alkalmazottak válnak felesleggé. A sokat emlegetett ROSSZPARTI alamizsnáiból is mind kevesebben kérnek. A "kiosztott" nagy pénzek nem az itt maradást szolgálják. Hiába is próbálják ezt bemagyarázni.


Joco
2019. DECEMBER 26. [ 17:37 ]

Az ünnepekre hazaérkezők csak a szülők és a rokonok miatt jönnek. Sajnos akiknek nem maradt közeli hozzátartozójuk Szerbiában, haza sem jönnek (lehet hogy soha többet). Gazdaságfejlesztés... hány éves ez az ember, hogy még hisz a mesékben


Turi István
2019. DECEMBER 26. [ 17:33 ]

Kedves Hozzászólók,döntsétek már el hogy Pásztor személye vagy a VMSZ az elvándorlás oka, netán más okok is lehetnek ...... :)


EUmaiosz
2019. DECEMBER 26. [ 12:17 ]

Rengeteg barátom, rokonom, ismerősöm hiányzik. A fele az biztosan, soha nem jön már vissza. Akiknél rá mertem kérdezni a visszajövetelükről, többnyire azt mondták, hogy Pásztor miatt lépetek le; jó lenne már helyette valaki más, aki az itteniekért valóban kiállna.


Pityi Palkó
2019. DECEMBER 26. [ 10:02 ]

Van, akinek még karácsonykor sincs bűntudata? Hány vajdasági magyar töltötte a szentestéjét magányosan egy munkásszállón a szerettei nélkül? Hányan vállaltak karcsonyi műszakot, hogy túléljék a honvágyukat? A legfiatabbtól a legidősebbig MINDENKI hiányzik közülünk, akik (még) itt(hon) maradtunk! Az ittmaradt családokból senki sem hiányzott?


Pontosító
2019. DECEMBER 26. [ 8:34 ]

Már nincs aki elmenjen!


Alfonz
2019. DECEMBER 26. [ 8:07 ]

Szerbiából óránként 6 ember távozik külföldre. A VMSZ nem akart kimutatást készíteni az elvándorlások okairól és számáról. Ez ellen tiltakoztak annó pár éve, akkor most a sarkon imádkozó Maris néni meséjére alapozza az állítását? Igaz, már alig van fiatal aki kivándorolhatna és lehet ha így nézzük, akkor tényleg csökken. Viszont felgyorsult a betelepítés,, nem magyar lakta területekre való emberformájú, főleg lopásra szakosodott lények száma növekvőben van. Erről a VMSZ mélyen hallgat.


021
2019. DECEMBER 26. [ 8:02 ]

Nyilván ezt kell nyilatkoznia a magyarországi szponzorok miatt. És a gyomra sem fordul fel, mert ő is jócskán kap a támogatásokból (százalékot). De azért mégsem kellene hülyének nézni a népet!


Kapista
2019. DECEMBER 25. [ 20:40 ]

Pásztor és a VMSZ innen a messzi németországból, még szánalmasabb, mint otthon volt.


Béla
2019. DECEMBER 25. [ 18:40 ]

Ez milyen tudatmódosító szert szed ???


Könyvet - otthonra program Muzslyán (is) - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 19.
[ 19:42 ]
Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében az idei tanévben a 25. évfolyam tanulói számára nyitotta meg kapuit a Cofman Judit Matematikai Tehetségfejlesztő Iskola, mely ingyenes hétvégi foglalkozásokat nyújt matematikából, fizikából, sakk-játékból általános és középiskolás diákok számára. A...
2020. SZEPTEMBER 19.
[ 16:14 ]
Nagybecskereken második ülését tartotta meg a városi képviselő-testület, amelyen a képviselők Simo Salapurát választották meg az új polgármesternek, aki az elmúlt mandátumban a polgármester segédje volt, a sport, az ifjúság és a turizmus ágazatban fejtette ki tevékenységét. Az alpolgármester maradt a régi, ismét Saša...
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 18:29 ]
Barát Tóth Lívia lesz a Hét Nap új főszerkesztője. A hetilap igazgatójának tisztségében marad László Edit. A Magyar Szó élén nem lesz változás, Varjú Márta főszerkesztő és Ökrész Rozália igazgató irányítja továbbra is a napilapot. Nagyobb vita nélkül döntöttek az MNT-tagok a testület ülésén a kinevezésekről,...
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 16:20 ]
Beolvasás folyamatban