Vajdaság
Tehetséggondozó továbbképzést tartottak Szabadkán
A legjobb tanulók is segítségre szorulhatnak

Komplex tehetséggondozás címmel szervezett szakmai fórumot pénteken Szabadkán, az Ivan Sarić Műszaki Iskolában a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács.

A tehetséggondozó programok gyakori eleme az önálló tanulásra, kutatásra ösztönzés. Ehhez azonban a programban résztvevők ilyen irányú felkészítésére is szükség van. Az interaktív előadás során a témába vágó gyakorlatokat, esetismertetéseket, módszertani javaslatokat ismerhettek meg a résztvevők az első előadáson.

A másodikon a S.M.ART művészeti mérőeszköz volt a téma. Ez egy olyan diagnosztikai eszköz, amellyel interaktív előadások során a tanulók kognitív képességeit, az érzékelést, észlelést, figyelmet, emlékezetet, gondolkodást művészeti órák keretében fel lehet térképezni.

A fórumon jelen vannak a Cofman Judit Tehetségfejlesztő Iskola tanárai, akik tehetséggondozással foglalkoznak, illetve több más iskola pedagógusai, akik olyan tanintézményeket képviselnek, amelyek tehetségpontként vannak regisztrálva, mondta kérdésünkre válaszolva Tóth Gabriella, a Cofman iskola szervezője.

- A tehetségpontokon felkutatjuk, megkeressük a tehetségeket, hogy mely területeken jók ők és mely területeken kell őket fejleszteni. A tanár úr a mai előadásával ebben a munkában tudott nekünk sokat segíteni. Nagyon érdekes előadást hallhattunk, hogy hogyan kell segíteni a tehetséges tanulókat, hogy minél jobban tudják visszaadni a tanultakat és nemcsak visszaadni, mert nem csak a reprodukálás a cél, hanem az is, hogy hozzá is tudják adni saját véleményüket, s utána ezt alkalmazni is tudják.

- A tehetségponként működő iskolákban a tanterv is más?

- Nem, ugyanaz, mint a többiben. Viszont olyan programokat szervezünk a gyerekeknek, amelyek során ki tudják bontakoztatni a tehetségüket és ezáltal tudnak fejlődni – mondta Tóth Gabriella.

Dr. Mező Ferenc, az Eszterházy Károly Egyetem tanára, a Kocka Kör Tehetséggondozó Kulturális Egyesület elnöke elmondta, hogy szabadkai előadásában a tehetséggondozás és a tanulásfejlesztés kapcsolatát szerette volna megvilágítani.

- A tehetséges tanulóknak is lehetnek ugyanis tanulási problémái akár azért, mert sportolnak, művészeti tevékenységet végeznek, és az átlagtanulóhoz lépest kevesebb idejük jut a tanulásra. Meg kell nekik tanítani azokat a módszereket, amivel gyorsabban és hatékonyabban tudják feldolgozni a tananyagot azoknál a társaiknál, akiknek erre sokkal több idő áll rendelkezésre.

- Vannak olyan diákok is, akik valamiben nagyon jók, más tantárgyakban viszont nagyon nem.

- Általában kétféle tehetségek különböztetünk meg.

Az egyik az általános tehetség, a kis polihisztor, egyféle Leonardo Da Vinci. Ő az iskolában minden tantárgyból jó, őket szokták szétszakítani az iskolák, amikor tanulmányi versenyre kell küldeni valakit. Előfordul, hogy egy 100 fős iskolából az a két-három gyerek megy minden versenyre, őket mindenhová el lehet küldeni. Ehhez képest vannak a speciális tehetségek. Ha történelmi példát akarok mondani, akkor említhetném Wolfgang Amadeus Mozartot, aki a zenében nagyon ügyes, de más területeken nem. Az ő esetükben végig kell gondolni, hogy a tehetségkutatásnak mire kell fókuszálni.

Fókuszálhatunk a zenei oldalukra, a zenei gondozásra, de lehet, hogy pont abban kell segíteni, hogy hogyan tudják megtalálni magukat az élet többi területén. Hogyan lehet a mozgásukat fejleszteni, a környezetismereti tárgyakban való jártasságukat fejleszteni, vagy hogyan kell a társas késségeiket fejleszteni.

- Milyen szinten van a tehetséggondozás az iskoláinkban, van-e valamilyen képünk erről?

- Amióta iskola létezik a világban, azóta tehetséggondozás is létezik, ez tehát nem egy modern találmány. Az viszont újdonság Magyarországon is, de a Kárpát-medence magyarok lakta régióiban is, hogy egyfajta rendszerben, azonos követelményszintek szerint próbáljuk a tehetséges tanulók ellátást megoldani a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége keretében. Ehhez ad nagy segítségek a Nemzeti Tehetségsegítő Program. Ez pályázatokkal is tudja segíteni mind a tanulókat, mind a családokat, s mind az iskolákat. Ami nagyon fontos, amire felhívnám a szülők figyelmét, hogy a www.tehetseg.hu oldalon olyan pályázatokat is találhatnak a családok, amelyekhez nem kellenek iskolák, a szülők maguk is megpályázhatják az ösztöndíjat gyermekeik részére.

- A Délvidéken jól működik a program vagy vannak esetleg vele kapcsolatban kritikák?

- Olyan, hogy jól működő tehetségprogram a szigorú elképzelések szerint nem létezik, de nem vagyunk nagyon szigorúak. A Délvidéken viszont fantasztikusan működő programokról tudunk Szabadkán, Zentán, Magyarkanizsán is. Itt példaértékű innovációk történtek ezen a területen.

Balázs Piri Diana fizikát tanít a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban és a horgosi Kárász Karolina Általános Iskolában. A tehetséges diákoknak külön foglalkozásokat szerveznek általában órák után. A tapasztalatok szerint a diákok ezeket nagyon élvezik. Versenyekre is viszik a legjobbakat, hogy még jobban kibontakoztathassák tehetségüket.

- Nyelvi területeken nagyon magas szintű versenyeken is részt vesznek a diákjaink, nemzetközieken és hazaiakon egyaránt. Elmondhatom, hogy nemzetközi szinten is megállják a helyüket tanulóink. A szakmai fórumon megszerzett tudással a tehetséggondozást még hatékonyabbá szeretnénk tenni.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár reggel kijelentette, hogy Vajdaságban 700 alá csökkent a koronavírussal fertőzöttek száma. Szerinte „ezzel a számmal elégedettek lehetünk, hosszabb idő után”. „Hosszabb idő után elégedettek lehetünk. A Klinikai Központban ma reggel 244 beteget kezeltek, ez kevesebb a...
2020. AUGUSZTUS 7.
[ 11:26 ]
Vajdaságban folyamatosan csökken a kórházi ellátásra szorulók száma, vagyis több személyt engednek ki a kórházból, mint amennyi bekerül, jelentette ki Zoran Gojković, tartományi egészségügyi titkár. „Jelenleg az összes vajdasági kórházban megközelítőleg 720 személyt ápolnak. Azért fogalmaztam úgy, hogy...
2020. AUGUSZTUS 6.
[ 17:38 ]
A Szabadkai Közkórházban ismét halálesetet jegyeztek, elhunyt egy idős személy. A hivatalos közlemény szerint a 87 éves szabadkai férfi halálát a koronavírus okozta. A haláleset ellenére az adatokból az a következtetés vonható le, hogy Szabadkán fokozatosan csökken a járvány terjedése. Az elmúlt 24 órában a kórház...
2020. AUGUSZTUS 6.
[ 17:37 ]
Beolvasás folyamatban