Vajdaság
Tehetséggondozó továbbképzést tartottak Szabadkán
A legjobb tanulók is segítségre szorulhatnak

Komplex tehetséggondozás címmel szervezett szakmai fórumot pénteken Szabadkán, az Ivan Sarić Műszaki Iskolában a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács.

A tehetséggondozó programok gyakori eleme az önálló tanulásra, kutatásra ösztönzés. Ehhez azonban a programban résztvevők ilyen irányú felkészítésére is szükség van. Az interaktív előadás során a témába vágó gyakorlatokat, esetismertetéseket, módszertani javaslatokat ismerhettek meg a résztvevők az első előadáson.

A másodikon a S.M.ART művészeti mérőeszköz volt a téma. Ez egy olyan diagnosztikai eszköz, amellyel interaktív előadások során a tanulók kognitív képességeit, az érzékelést, észlelést, figyelmet, emlékezetet, gondolkodást művészeti órák keretében fel lehet térképezni.

A fórumon jelen vannak a Cofman Judit Tehetségfejlesztő Iskola tanárai, akik tehetséggondozással foglalkoznak, illetve több más iskola pedagógusai, akik olyan tanintézményeket képviselnek, amelyek tehetségpontként vannak regisztrálva, mondta kérdésünkre válaszolva Tóth Gabriella, a Cofman iskola szervezője.

- A tehetségpontokon felkutatjuk, megkeressük a tehetségeket, hogy mely területeken jók ők és mely területeken kell őket fejleszteni. A tanár úr a mai előadásával ebben a munkában tudott nekünk sokat segíteni. Nagyon érdekes előadást hallhattunk, hogy hogyan kell segíteni a tehetséges tanulókat, hogy minél jobban tudják visszaadni a tanultakat és nemcsak visszaadni, mert nem csak a reprodukálás a cél, hanem az is, hogy hozzá is tudják adni saját véleményüket, s utána ezt alkalmazni is tudják.

- A tehetségponként működő iskolákban a tanterv is más?

- Nem, ugyanaz, mint a többiben. Viszont olyan programokat szervezünk a gyerekeknek, amelyek során ki tudják bontakoztatni a tehetségüket és ezáltal tudnak fejlődni – mondta Tóth Gabriella.

Dr. Mező Ferenc, az Eszterházy Károly Egyetem tanára, a Kocka Kör Tehetséggondozó Kulturális Egyesület elnöke elmondta, hogy szabadkai előadásában a tehetséggondozás és a tanulásfejlesztés kapcsolatát szerette volna megvilágítani.

- A tehetséges tanulóknak is lehetnek ugyanis tanulási problémái akár azért, mert sportolnak, művészeti tevékenységet végeznek, és az átlagtanulóhoz lépest kevesebb idejük jut a tanulásra. Meg kell nekik tanítani azokat a módszereket, amivel gyorsabban és hatékonyabban tudják feldolgozni a tananyagot azoknál a társaiknál, akiknek erre sokkal több idő áll rendelkezésre.

- Vannak olyan diákok is, akik valamiben nagyon jók, más tantárgyakban viszont nagyon nem.

- Általában kétféle tehetségek különböztetünk meg.

Az egyik az általános tehetség, a kis polihisztor, egyféle Leonardo Da Vinci. Ő az iskolában minden tantárgyból jó, őket szokták szétszakítani az iskolák, amikor tanulmányi versenyre kell küldeni valakit. Előfordul, hogy egy 100 fős iskolából az a két-három gyerek megy minden versenyre, őket mindenhová el lehet küldeni. Ehhez képest vannak a speciális tehetségek. Ha történelmi példát akarok mondani, akkor említhetném Wolfgang Amadeus Mozartot, aki a zenében nagyon ügyes, de más területeken nem. Az ő esetükben végig kell gondolni, hogy a tehetségkutatásnak mire kell fókuszálni.

Fókuszálhatunk a zenei oldalukra, a zenei gondozásra, de lehet, hogy pont abban kell segíteni, hogy hogyan tudják megtalálni magukat az élet többi területén. Hogyan lehet a mozgásukat fejleszteni, a környezetismereti tárgyakban való jártasságukat fejleszteni, vagy hogyan kell a társas késségeiket fejleszteni.

- Milyen szinten van a tehetséggondozás az iskoláinkban, van-e valamilyen képünk erről?

- Amióta iskola létezik a világban, azóta tehetséggondozás is létezik, ez tehát nem egy modern találmány. Az viszont újdonság Magyarországon is, de a Kárpát-medence magyarok lakta régióiban is, hogy egyfajta rendszerben, azonos követelményszintek szerint próbáljuk a tehetséges tanulók ellátást megoldani a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége keretében. Ehhez ad nagy segítségek a Nemzeti Tehetségsegítő Program. Ez pályázatokkal is tudja segíteni mind a tanulókat, mind a családokat, s mind az iskolákat. Ami nagyon fontos, amire felhívnám a szülők figyelmét, hogy a www.tehetseg.hu oldalon olyan pályázatokat is találhatnak a családok, amelyekhez nem kellenek iskolák, a szülők maguk is megpályázhatják az ösztöndíjat gyermekeik részére.

- A Délvidéken jól működik a program vagy vannak esetleg vele kapcsolatban kritikák?

- Olyan, hogy jól működő tehetségprogram a szigorú elképzelések szerint nem létezik, de nem vagyunk nagyon szigorúak. A Délvidéken viszont fantasztikusan működő programokról tudunk Szabadkán, Zentán, Magyarkanizsán is. Itt példaértékű innovációk történtek ezen a területen.

Balázs Piri Diana fizikát tanít a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban és a horgosi Kárász Karolina Általános Iskolában. A tehetséges diákoknak külön foglalkozásokat szerveznek általában órák után. A tapasztalatok szerint a diákok ezeket nagyon élvezik. Versenyekre is viszik a legjobbakat, hogy még jobban kibontakoztathassák tehetségüket.

- Nyelvi területeken nagyon magas szintű versenyeken is részt vesznek a diákjaink, nemzetközieken és hazaiakon egyaránt. Elmondhatom, hogy nemzetközi szinten is megállják a helyüket tanulóink. A szakmai fórumon megszerzett tudással a tehetséggondozást még hatékonyabbá szeretnénk tenni.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Leégett egy ház Magyarcsernyén - illusztráció
2020. JANUÁR 24.
[ 17:12 ]
A Tartomány Energetikai, Építési és Közlekedési Titkárság végzése értelmében megszűnt a hódsági vasúti átjáró, az Újvidék–Hódság–Gombos regionális vasútvonalon. „Értesítjük a közúti közlekedés résztvevőit és az átjáró jobb oldalán (Újvidék felől nézve) lévő mezőgazdasági parcellák...
2020. JANUÁR 24.
[ 13:15 ]
Visszakapta több mint két hónappal ezelőtt ellopott értékes hegedűjét Lajkó Félix hegedűművész ma Újvidéken. Az 1800-as évek elején Domenico Montagna által készített, mintegy fél millió euró értékű hegedűt Lajkó Félix autójából emelték ki Péterrévén még októberben. Lajkó Félix az M5 híradójában...
2020. JANUÁR 23.
[ 21:16 ]
A 78 évvel ezelőtt történtek mélyen beleágyazódtak az emlékezetbe, január 23-a arra tanít bennünket, hogy ezek a szörnyűségek soha sem ismétlődhetnek meg – hangsúlyozta Milos Vučević újvidéki polgármester az 1942-es razzia évfordulója alkalmából ma megtartott megemlékezésen. Az áldozatoknak emléket állító...
2020. JANUÁR 23.
[ 15:19 ]
Beolvasás folyamatban