Vajdaság
A madéfalvi veszedelemre emlékeztek Hertelendyfalván
Betűméret:             

Az 1764-ben elkövetett siculicidiumnak, azaz székelygyilkosságnak is nevezett madéfalvi vérengzésről emlékeztek meg ma az al-dunai székelyek a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesületben.

A délelőtti református istentiszteletet követően, a hívek közösen vonultak át a helyi egyesület és tájház udvarába, ahol a fiatalok műsorával tisztelegtek őseik előtt. Az eseményt a magyar himnusz eléneklésével nyitották, majd Lőcsei Vilmos, a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület elnöke osztotta meg gondolatait a madéfalvi vérengzéssel kapcsolatban.

Ezt követte a hertelendyfalvi és székelykevei gyermekek előadása. A műsor gerincét és a történelmi áttekintést báró Orbán Balázs lengyelfalvi író, néprajzi gyűjtő és fotográfus A Székelyföld leírása történelmi, régészeti, természetrajzi s népismereti szempontból című munkájából kiragadott részletek adták. A szövegrészleteket versek és ének szakították meg, még ünnepélyesebbé téve az eseményt. A Győrfi Sándor vezette Dél Pacsirtái kórus tagjai hegedű- és gardonkisérettel énekeltek egy felcsíki népdalt. A Tamási Áron SzMME tagjai pedig Ratkó József, Paál Lajos és vitéz Havasi Béla verseivel, valamint egy részlettel készültek Bosnyák Sándor A csángó magyarok apokrif bibliájából, és csaltak olykor egy-egy könnycseppet a közönség szemébe. Őket Boros Rezső, Petőfi Sándor ösztöndíjas készítette fel.

A megemlékezés végén, Halász Béla helyi református lelkész, a Szerbiai Református Keresztyén Egyházmegye püspöke mondott el néhány gondolatot, ezt a tájház udvarában lévő kopjafa megkoszorúzása követte, majd a székelyhimnusz közös eléneklésével zárult le a rendezvény.

Bár a hertelendyfalviak minden esztendőben tartanak koszorúzást a jeles dátumon, az 1764. január 7-én történtekről ilyen formában először emlékezett meg a közösség. A rendezvény a Petőfi Sándor Program keretében itt szolgáló Boros Rezső ötlete alapján és szervezésében valósult meg.

Varga Emese
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Évről évre népszerűbbek a Vajdaságban is A szakkör tanfolyamai. Három évvel ezelőtt indult az első képzés, akkor még kísérleti jelleggel. A most is zajló harmadik évadban a szakköri foglalkozások már 18 szakmát öleltek föl, és Vajdaság-szerte 29 településre jutottak el. A magyarországi Nemzeti Művelődési Intézet...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 12:54 ]
A rendőrség ma fokozottan ellenőrzi a forgalmat. Az ellenőrzés célja, hogy felfedjék az autóbusz- és teherautó-vezetők által elkövetett szabálysértéseket és bűncselekményeket, közölte a szabadkai rendőrigazgatóság. Mint fogalmaztak, az akció során a közlekedési rendőrök ellenőrzik a veszélyes árukat...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 12:29 ]
Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
Beolvasás folyamatban