Vajdaság
A madéfalvi veszedelemre emlékeztek Hertelendyfalván

Az 1764-ben elkövetett siculicidiumnak, azaz székelygyilkosságnak is nevezett madéfalvi vérengzésről emlékeztek meg ma az al-dunai székelyek a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesületben.

A délelőtti református istentiszteletet követően, a hívek közösen vonultak át a helyi egyesület és tájház udvarába, ahol a fiatalok műsorával tisztelegtek őseik előtt. Az eseményt a magyar himnusz eléneklésével nyitották, majd Lőcsei Vilmos, a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület elnöke osztotta meg gondolatait a madéfalvi vérengzéssel kapcsolatban.

Ezt követte a hertelendyfalvi és székelykevei gyermekek előadása. A műsor gerincét és a történelmi áttekintést báró Orbán Balázs lengyelfalvi író, néprajzi gyűjtő és fotográfus A Székelyföld leírása történelmi, régészeti, természetrajzi s népismereti szempontból című munkájából kiragadott részletek adták. A szövegrészleteket versek és ének szakították meg, még ünnepélyesebbé téve az eseményt. A Győrfi Sándor vezette Dél Pacsirtái kórus tagjai hegedű- és gardonkisérettel énekeltek egy felcsíki népdalt. A Tamási Áron SzMME tagjai pedig Ratkó József, Paál Lajos és vitéz Havasi Béla verseivel, valamint egy részlettel készültek Bosnyák Sándor A csángó magyarok apokrif bibliájából, és csaltak olykor egy-egy könnycseppet a közönség szemébe. Őket Boros Rezső, Petőfi Sándor ösztöndíjas készítette fel.

A megemlékezés végén, Halász Béla helyi református lelkész, a Szerbiai Református Keresztyén Egyházmegye püspöke mondott el néhány gondolatot, ezt a tájház udvarában lévő kopjafa megkoszorúzása követte, majd a székelyhimnusz közös eléneklésével zárult le a rendezvény.

Bár a hertelendyfalviak minden esztendőben tartanak koszorúzást a jeles dátumon, az 1764. január 7-én történtekről ilyen formában először emlékezett meg a közösség. A rendezvény a Petőfi Sándor Program keretében itt szolgáló Boros Rezső ötlete alapján és szervezésében valósult meg.

Varga Emese
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár reggel kijelentette, hogy Vajdaságban 700 alá csökkent a koronavírussal fertőzöttek száma. Szerinte „ezzel a számmal elégedettek lehetünk, hosszabb idő után”. „Hosszabb idő után elégedettek lehetünk. A Klinikai Központban ma reggel 244 beteget kezeltek, ez kevesebb a...
2020. AUGUSZTUS 7.
[ 11:26 ]
Vajdaságban folyamatosan csökken a kórházi ellátásra szorulók száma, vagyis több személyt engednek ki a kórházból, mint amennyi bekerül, jelentette ki Zoran Gojković, tartományi egészségügyi titkár. „Jelenleg az összes vajdasági kórházban megközelítőleg 720 személyt ápolnak. Azért fogalmaztam úgy, hogy...
2020. AUGUSZTUS 6.
[ 17:38 ]
A Szabadkai Közkórházban ismét halálesetet jegyeztek, elhunyt egy idős személy. A hivatalos közlemény szerint a 87 éves szabadkai férfi halálát a koronavírus okozta. A haláleset ellenére az adatokból az a következtetés vonható le, hogy Szabadkán fokozatosan csökken a járvány terjedése. Az elmúlt 24 órában a kórház...
2020. AUGUSZTUS 6.
[ 17:37 ]
Beolvasás folyamatban