Vajdaság
A madéfalvi veszedelemre emlékeztek Hertelendyfalván

Az 1764-ben elkövetett siculicidiumnak, azaz székelygyilkosságnak is nevezett madéfalvi vérengzésről emlékeztek meg ma az al-dunai székelyek a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesületben.

A délelőtti református istentiszteletet követően, a hívek közösen vonultak át a helyi egyesület és tájház udvarába, ahol a fiatalok műsorával tisztelegtek őseik előtt. Az eseményt a magyar himnusz eléneklésével nyitották, majd Lőcsei Vilmos, a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület elnöke osztotta meg gondolatait a madéfalvi vérengzéssel kapcsolatban.

Ezt követte a hertelendyfalvi és székelykevei gyermekek előadása. A műsor gerincét és a történelmi áttekintést báró Orbán Balázs lengyelfalvi író, néprajzi gyűjtő és fotográfus A Székelyföld leírása történelmi, régészeti, természetrajzi s népismereti szempontból című munkájából kiragadott részletek adták. A szövegrészleteket versek és ének szakították meg, még ünnepélyesebbé téve az eseményt. A Győrfi Sándor vezette Dél Pacsirtái kórus tagjai hegedű- és gardonkisérettel énekeltek egy felcsíki népdalt. A Tamási Áron SzMME tagjai pedig Ratkó József, Paál Lajos és vitéz Havasi Béla verseivel, valamint egy részlettel készültek Bosnyák Sándor A csángó magyarok apokrif bibliájából, és csaltak olykor egy-egy könnycseppet a közönség szemébe. Őket Boros Rezső, Petőfi Sándor ösztöndíjas készítette fel.

A megemlékezés végén, Halász Béla helyi református lelkész, a Szerbiai Református Keresztyén Egyházmegye püspöke mondott el néhány gondolatot, ezt a tájház udvarában lévő kopjafa megkoszorúzása követte, majd a székelyhimnusz közös eléneklésével zárult le a rendezvény.

Bár a hertelendyfalviak minden esztendőben tartanak koszorúzást a jeles dátumon, az 1764. január 7-én történtekről ilyen formában először emlékezett meg a közösség. A rendezvény a Petőfi Sándor Program keretében itt szolgáló Boros Rezső ötlete alapján és szervezésében valósult meg.

Varga Emese
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Leégett egy ház Magyarcsernyén - illusztráció
2020. JANUÁR 24.
[ 17:12 ]
A Tartomány Energetikai, Építési és Közlekedési Titkárság végzése értelmében megszűnt a hódsági vasúti átjáró, az Újvidék–Hódság–Gombos regionális vasútvonalon. „Értesítjük a közúti közlekedés résztvevőit és az átjáró jobb oldalán (Újvidék felől nézve) lévő mezőgazdasági parcellák...
2020. JANUÁR 24.
[ 13:15 ]
Visszakapta több mint két hónappal ezelőtt ellopott értékes hegedűjét Lajkó Félix hegedűművész ma Újvidéken. Az 1800-as évek elején Domenico Montagna által készített, mintegy fél millió euró értékű hegedűt Lajkó Félix autójából emelték ki Péterrévén még októberben. Lajkó Félix az M5 híradójában...
2020. JANUÁR 23.
[ 21:16 ]
A 78 évvel ezelőtt történtek mélyen beleágyazódtak az emlékezetbe, január 23-a arra tanít bennünket, hogy ezek a szörnyűségek soha sem ismétlődhetnek meg – hangsúlyozta Milos Vučević újvidéki polgármester az 1942-es razzia évfordulója alkalmából ma megtartott megemlékezésen. Az áldozatoknak emléket állító...
2020. JANUÁR 23.
[ 15:19 ]
Beolvasás folyamatban