Vajdaság
Felújították a kamenicai szívgyógyászati klinikát

Megújult a kamenicai szívgyógyászati klinika, a tartományi kormány 90 millió dinárt különített el e célra. A korszerűen felszerelt objektumot ma Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár is megtekintette.

A páciensek mától vehetik igénybe a felújított klinikát. Az illetékesek szerint az intézetben mostantól több beteget tudnak egyszerre ellátni, valamint a feltételek is javultak. Hatvanhárom évvel ezelőtt épült meg a kamenicai Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézetének jelenlegi épülete, ám az elmúlt évek során nem volt felújítás, hangsúlyozta Zoran Gojković illetékes titkár. – A klinikán évente 7000 beteget kezelnek, így azt gondolom, hogy nem kérdés, indokolt volt-e a rekonstrukció. Ma már két és háromágyas, illemhellyel ellátott szobáink vannak. Meggyőződésem, hogy a felújított épület nemcsak a betegellátás minőségére, de az egészségügyi dolgozók munkájára is kihat majd a jövőben. Ha a mostani munkálatokat is beleszámoljuk elmondható, hogy több, mint 450 millió dinárt fektettünk bele az intézet felújításába. Annak ellenére, hogy a szív és érrendszeri megbetegedések száma nagyon magas Vajdaságban, egyetlen egy komolyabb kardiológiai beavatkozásra sincs várólistánk - hangsúlyozta Gojković.

A tervek kapcsán kiemelte, hamarosan kétszeresére növelik a koronaér betegségben szenvedők intenzív osztályának kapacitását, valamint felújítják a funkcionális diagnosztikai részleget. A szaktitkár elmondta, az elmúlt három évben 105 orvost és nővért alkalmaztak az intézetben.

Aleksandar Redžektől, a kamenicai Kardiológiai Intézet igazgatójától megtudtuk, a több mint 2000 négyzetméter területű épület kilencven betegággyal, valamint korszerű laboratóriummal rendelkezik. Az intézmény vezetője szerint a felújítás jelentős mértékben befolyásolja majd az ellátás minőségét. - Hat hónappal ezelőtt kezdtünk bele a munkálatokba, és örömömre szolgál, határidőn belül sikerült mindent befejezni. A korábbi körülmények embertelenek voltak, a nedves falak, a nem megfelelő illemhelyek, a rossz nyílászárók megnehezítették a betegek és az egészségügyi dolgozók mindennapjait – mondta Redžek.

A kimutatások szerint Vajdaságban a szívbetegségek okozzák a legtöbb elhalálozást. A kamenicai kardiológiai intézetben évente mintegy 45 000 pácienst kezelnek.

Ádám Csilla
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A vonatokhoz hasonlóan a járványhelyzet miatt bevezetett határátlépési szigorítások miatt a menetrend szerinti autóbusz-közlekedés is leáll Szerbia és Magyarország között. Szerdától a Subotica-trans megszünteti szegedi járatát. A Válságkezelő Városi Törzskar rendelete alapján a szabadkai utasforgalmi közvállalat...
2020. JÚLIUS 14.
[ 9:19 ]
Ada község rendkívüli helyzeteinek törzskara a napokban megtartott ülésén ismét a korlátozó intézkedések bevezetéséről döntött. Elrendelték, hogy a polgároknak a közintézmények zárt helyiségeiben kötelező a védőmaszk, a kézfertőtlenítő használata és a legalább egyméteres fizikai távolságtartás. A...
2020. JÚLIUS 14.
[ 6:10 ]
Szabadka területén a járványügyi helyzet, annak ellenére, hogy nagy számban fertőződnek meg a polgárok, ellenőrzés alatt van – olvasható a válságkezelő városi törzskar hétfői közleményében. A Szabadkai Közegészségügyi Intézet jelentése alapján, a járvány kezdete óta a tegnapi nappal bezárólag Szabadka...
2020. JÚLIUS 13.
[ 20:25 ]
Beolvasás folyamatban