Vajdaság
Felújították a kamenicai szívgyógyászati klinikát

Megújult a kamenicai szívgyógyászati klinika, a tartományi kormány 90 millió dinárt különített el e célra. A korszerűen felszerelt objektumot ma Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár is megtekintette.

A páciensek mától vehetik igénybe a felújított klinikát. Az illetékesek szerint az intézetben mostantól több beteget tudnak egyszerre ellátni, valamint a feltételek is javultak. Hatvanhárom évvel ezelőtt épült meg a kamenicai Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézetének jelenlegi épülete, ám az elmúlt évek során nem volt felújítás, hangsúlyozta Zoran Gojković illetékes titkár. – A klinikán évente 7000 beteget kezelnek, így azt gondolom, hogy nem kérdés, indokolt volt-e a rekonstrukció. Ma már két és háromágyas, illemhellyel ellátott szobáink vannak. Meggyőződésem, hogy a felújított épület nemcsak a betegellátás minőségére, de az egészségügyi dolgozók munkájára is kihat majd a jövőben. Ha a mostani munkálatokat is beleszámoljuk elmondható, hogy több, mint 450 millió dinárt fektettünk bele az intézet felújításába. Annak ellenére, hogy a szív és érrendszeri megbetegedések száma nagyon magas Vajdaságban, egyetlen egy komolyabb kardiológiai beavatkozásra sincs várólistánk - hangsúlyozta Gojković.

A tervek kapcsán kiemelte, hamarosan kétszeresére növelik a koronaér betegségben szenvedők intenzív osztályának kapacitását, valamint felújítják a funkcionális diagnosztikai részleget. A szaktitkár elmondta, az elmúlt három évben 105 orvost és nővért alkalmaztak az intézetben.

Aleksandar Redžektől, a kamenicai Kardiológiai Intézet igazgatójától megtudtuk, a több mint 2000 négyzetméter területű épület kilencven betegággyal, valamint korszerű laboratóriummal rendelkezik. Az intézmény vezetője szerint a felújítás jelentős mértékben befolyásolja majd az ellátás minőségét. - Hat hónappal ezelőtt kezdtünk bele a munkálatokba, és örömömre szolgál, határidőn belül sikerült mindent befejezni. A korábbi körülmények embertelenek voltak, a nedves falak, a nem megfelelő illemhelyek, a rossz nyílászárók megnehezítették a betegek és az egészségügyi dolgozók mindennapjait – mondta Redžek.

A kimutatások szerint Vajdaságban a szívbetegségek okozzák a legtöbb elhalálozást. A kamenicai kardiológiai intézetben évente mintegy 45 000 pácienst kezelnek.

Ádám Csilla
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Eredményesen működik Szabadkán a Logiscool iskola, ahol gyermekek és fiatalok számára szerveznek informatikai foglalkozásokat. A résztvevők szó szerint játszva tanulhatják meg a programozást. A XXI. században, aki nem tudja kezelni a számítógépet, szinte analfabétának számít. Lassan eljön az idő, hogy az alapszintű...
2020. JANUÁR 24.
[ 17:26 ]
Csütörtökön késő este tűzeset történt Magyarcsernyén. A helyi tűzoltókat a szomszédok hívták ki, akiknek egy óra hosszáig tartott megfékezni a lángokat. A ház bútorzata, belső berendezése elégett, és a tetőszerkezet is megsérült. A lángok a szomszéd házakra nem terjedtek át, és a tulajdonosnak sem lett az...
2020. JANUÁR 24.
[ 17:12 ]
A Tartomány Energetikai, Építési és Közlekedési Titkárság végzése értelmében megszűnt a hódsági vasúti átjáró, az Újvidék–Hódság–Gombos regionális vasútvonalon. „Értesítjük a közúti közlekedés résztvevőit és az átjáró jobb oldalán (Újvidék felől nézve) lévő mezőgazdasági parcellák...
2020. JANUÁR 24.
[ 13:15 ]
Beolvasás folyamatban