Vajdaság
Rekordszámú borminta a temerini borfesztiválon
Betűméret:             

Kóstolóval zárult Temerinben a 23. Vince-napi Borverseny.

A temerini Kertbarátkör nemzetközi rendezvényére az idén 777 borminta érkezett, amelyet a múlt szombaton megtartott bírálaton tizenhat csoportban eminens hazai és külföldi szakemberek értékeltek.

354 fehér-, 226 vörös-, 124 rozé, 14 schiller, 15 csemege- és 44 gyümölcsbormintával neveztek be a versenyre, amelyen 20 nagy arany, 142 arany-, 289 ezüst- és 220 bronzérmet, valamint 106 elismerést osztottak ki.

A legtöbb pontszámot az idén a temerini Kabács János, a Kabács borház tulajdonosa kapta, így ő lett a fesztivál abszolút győztese.

A sportcsarnok ez alkalommal is megtelt a bor kedvelőivel, akik sorban ízlelgették a finom nedűt, legtöbben viszont nem hagyták ki az ízletes töpörtyűs pogácsát sem, amire mindig jól csúszik a borital. Az eredményhirdetést és kultúrműsort megelőzően szakmai értékelést tartottak a kisteremben, ahol Majoros Tibor sommelier, a bírálóbizottság főkoordinátora elemezte a múlt év szőlőtermését. Elhangzott, a tavalyi borok minőségét leginkább az határozta meg, hogy melyik tájegységen termett a gyümölcs. A vajdasági termelőknek a peronoszpóra elleni harc jelentette a legnagyobb kihívást, így sok esetben elkerülhetetlen volt a permetszer használta.

A szervezőktől megtudtuk, a fiatalításban látják a jövőt, így már az idén is nagyon sok fiatal helyi borász vett részt a tömeget megmozgató rendezvény megszervezésében. A temerini borverseny immár huszonhárom éve nyújt lehetőséget a kistermelők számára, hogy a nagyközönség előtt is bemutassák boraikat, valamint, hogy tapasztalatokat cseréljenek és kapcsolatokat alakítsanak ki.

A borfesztiválra látogatók az esti órákig kóstolhatták meg a borokat, pontosabban addig, amíg ki nem ürültek a borospalackok.

A borverseny eredményei a Kertbarátkör Facebook-oldalán tekinthetők meg.

Ádám Csilla
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban