Vajdaság
Horgos: Növekszik a félelem a faluban

Kedd délelőtt Horgos központi részén, az úgynevezett Lantos kocsma előtt, majd utána a központban a migránsok nagyobb csoportjára lettek figyelmesek a helybeleik. Feltételezik, hogy azokról a bevándorlókról van szó, akik hajnalban megpróbáltak betörni a Horgos 2 határátkelőhelyen Magyarország területére. A helybeleik egyre nehezebben viselik el a migránsok kényszerű szomszédságát, egyre növekszik a feszültség a faluban.

Mivel Horgos határfalu, a helybeliek hozzászoktak, hogy naponta találkoznak idegenekkel az utcákon. 2015 óta az is szinte már megszokottá vált, hogy migránsok kisebb-nagyobb csapatát láthatják az buszmegállókban, a pék vagy a boltok előtt. A bevándorlók elhagyatott tanyákon húzták meg magukat, s a helybeleikkel csak olyankor találkoztak, amikor élelmiszer-készleteiket töltötték fel. Ezek általában nagyobb bevásárlások voltak, hisz egy-két zsák burgonyát, több liter étolajat cipeltek utána a szálláshelyeikre.

Az elmúlt hetekben azonban Horgoson megváltozott a helyzet. Egyre több helybeli panaszkodik, hogy sötétedés után nem mer kimenni az utcára. Éktelen kutyaugatás veri fel az éjszaka csendjét, lábdobogásokat hallani. A lakatlan házakat feltörik, s beköltöznek az idegenek. Az egyik tulajdonos a Bartók Béla utcában arra panaszkodott, hogy a szoba közepén egy fémvödörben gyújtottak tüzet a házfoglalók, s minden gyúlékony anyagot elégettek, tönkretéve a padlót is.

Egy másik egyedül élő hölgy a saját házába nem mert bemenni miután látta, hogy a szomszédos üres épület előtt migránsok nagyobb csoportja ül. Nemcsak a faluszéli utcákban fordul elő házfoglalás, hanem a központi részben is, például a Petőfi utcában.

Arról is beszámolnak a horgosiak, hogy nemegyszer bekopogtatnak a kapun vagy ablakon az idegenek különféle ürüggyel, például, hogy az utcán valamit találtak, s csak érdeklődnek, hogy nem a házbeleik vesztették-e el azt a bizonyos dolgot.

A horgosiak is létrehoztak már egy csoportot a legnépszerűbb közösségi oldalon, hogy tájékoztassák egymást a történésekről. Milyen országban élünk, hogy a polgárok vagyonát nem védik meg a hatóságok? - teszik fel többen is a kérdést.

Egy helybeli férfi arról számol be, hogy látta, hogy a Horgos 2 határátkelő szerbiai oldalán, a régi határellenőrző épületekbe pár pokrócba burkolózó személy minden gond nélkül besétált. Valószínűleg ott szálltak meg. A kis határátkelőtől Horgos felé vezető úton, az üdvözlőtábla magasságában, körülbelül 50 méterre az úttól tábortűz égett az egyik éjszaka. A nádas eléggé közel van, könnyen felgyulladhat, jegyzi meg a posztoló hozzátéve, hogy gondolja, nem a szomszédos gyümölcsös lombját égette a gazdája.

Sors Róbert, a helyi közösség elnöke megkérte a horgosiakat, hogy ha tudomást szereznek bármilyen, a migránsok által elkövetett atrocitásról, akkor elsőként a rendőrséget értesítsék. Annak marad nyoma ugyanis. „Ha nem a rendőrséget hívjuk, akkor nem lesz hivatalos dokumentáció arról, hogy mennyi gond van ezekkel az emberekkel!” – figyelmeztet a falu vezetője. Ezt követően tárcsázni lehet a Szerb Köztársaság Menekültügyi és Migráció-ügyi Főbiztosságának (KIRS) helyi munkatársait is, akik a szabadkai központnak jelzik a problémákat.

A hívható telefonszámok:

Rendőrség: 024/625-350 és 024/625-374

Rajko Veselinov, a KIRS munkatársa: 063/142-1245 vagy 069/793-303

A helyi közösség ajtaja is mindenki előtt nyitva áll, fogalmaz Sors Róbert, aki arra kéri a horgosiakat, hogy figyeljenek egymásra és egymás vagyonára is! Inkább legyen téves a riasztás mint, hogy nagyobb baj legyen!

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Alfonz
2020. JANUÁR 29. [ 14:14 ]

"Vučić az éjszaka sürgős ülést hívott össze: elmérgesedett a helyzet a térségben ", egy megsértett szerb férfi esete Montenegróba, de szerintem a horgosi helyzet is eléggé "elmérgesedett", megérne egy sürgős ülés összehívását. Vagy az egy szerb férfit nem lehet összehasonlítani egy falu lakosságának problémájával? Van ám itt kultúra, csak elég fekete.


Al Capone
2020. JANUÁR 29. [ 10:40 ]

Te mondjuk megérdemelnéd, hogy az éjszaka közepén, betévedjen a kertedbe egy csapat feldühödött szaracén! Semmi különös, csak felhívnák a figyelmed arra, hogy a földön van a szappan és udvariasan megkérnének téged, hogy hajolj le érte :)


Röhrig Ottó
2020. JANUÁR 28. [ 15:56 ]

Elég nagy a baj, hogy az érintett helybeli polgárok magukra vannak utalva! Hiábavaló a rendőrség riasztása, ha netán kitévednek Horgosra, a hümmögésen kívül semmit, az ég adta világon SEMMIT nem tesznek! Megállapítják, hogy a kár nem haladja meg az 5 ezer dináros értéket és dovidjenja! A helyi közösség pedig "briga moja, predji na drugoga" jelszóval továbbküld a sóhivatalba! Menekültotthont kell nyitni azonnal! Ivóvizet, meleget, mosakodási és alvási lehetőséget biztosítani, de nem a horgosiakn


A rendkívüli állapot ideje alatt a Szabadkai Egészségház rendelői (beleértve a falvakban lévőket is) új beosztás szerint fogadják a betegeket, illetve néhányat átmenetileg bezárnak. A LÉGZŐSZERVI PROBLÉMÁKKAL KÜZDŐKNEK FENNTARTOTT RENDELŐK: 1-es rendelő Zentai úti bejárata: 7-18 óra 5-ös rendelő, Zmaj Jova...
2020. MÁRCIUS 27.
[ 16:51 ]
A szabadkai Vegyészeti-Technológiai Iskolában sikerült egy hatékony fertőtlenítő szert előállítani a rendelkezésükre álló nyersanyagokból, írja a belgrádi Večernje Novosti online kiadása. Az iskolában már korábban is működött a diákszövetkezet, a tanulók különféle termékeket, folyékony szappant állítottak...
2020. MÁRCIUS 27.
[ 11:05 ]
A Szerbiában bevezetett rendkívüli állapotra való tekintettel a tartományi oktatási titkárság úgy döntött, hogy megváltoztatja az általános és középiskolák 2019/2020-as tanévre vonatkozó munkanaptárát. A Covid-19 vírus okozta pandémia miatt bevezetett intézkedések, amelyek a polgárok mozgását korlátozzák,...
2020. MÁRCIUS 26.
[ 19:25 ]
Beolvasás folyamatban