Vajdaság
Újvidék: Megnyílt a 26 millió euró értékű Tudományos-technológiai Park

Megnyílt ma Újvidéken az újonnan kiépített Tudományos-technológiai Park, amelyet az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Kara (FTN) rendelkezésére bocsátottak. A köztársasági és a tartományi kormány közös projektje, amelyet Újvidék város és a FTN támogatásával valósítottak meg, 26 millió euró értékű.

Ana Brnabić szerb kormányfő elmondta, hogy Szerbia 2014-ig nem rendelkezett egyetlen tudományos-technológiai parkkal sem, viszont a jelenlegi kormány mandátumának végére négy ilyen parkja lesz az országnak és egy teljes start up központ hálózata.

„Különleges nap a mai, egy álom vált valóra, amelyet közösen álmodtunk meg. Magunk elé helyeztük az egész társadalom transzformációját, és ma már konkrétan jobb jövőt tudunk biztosítani az eljövendő generációk számára. Ma egy győztes Szerbiában élhetünk. Megvan az infrastruktúra egy másfajta jövőhöz, és minden előfeltételt megteremtettünk az elkövetkező kormány számára‟, jelentette ki Brnabić.

Egy okos és zöld épületről van szó, amely többszörös jelentőséggel bír, elsősorban a tudomány és a gazdaság összekapcsolásában, valamint az információs technológia és a start up projektek területén.

„Annak köszönhetően, hogy teljesültek az ígéretek, amelyek 2016 októberében, az alapkő letételekor hangzottak el, ma itt áll egy új épület, összesen 30 ezer négyzetméter területen, ahol már ma 10 ezer négyzetméteren, a Műszaki Tudományok Karának 3 ezer egyetemistája és 400 professzora, docense és asszisztense számára teremtődtek meg a korszerű munka feltételei‟, jelentette ki Igor Mirović tartományi kormányfő.

Az év derekától a tudományos-technológiai parkot start up cégeknek és IT-vállalatoknak adják bérbe.

„Büszke vagyok, mert a tartományi kormánynak kulcsfontosságú szerepe volt ennek az épületnek a kiépítésében. Nagy nap ez a tartomány és Szerbia számára, mert ma az oktatás és a tudományos munka fejlesztésének egy újabb alapkövét helyeztük el az információs technológia területén. Nagy nap ez továbbá az Újvidéki Egyetem gyorsabb fejlődése szempontjából is, amely az egyik legvirágzóbb egyetem Európa ezen részén, és amelynek fejlődési lehetőségei hatalmas jelentőséggel bírnak egész társadalmunk számára‟, emelte ki Mirović.

A tartományi kormányfő szerint ez csak egyike azoknak a közös beruházásoknak, amelyet annak köszönhetően tudtak megvalósítani, hogy többen is támogatták a projektet, és amelyet prioritásként kezelt a tartományi kormány.

„Ugyanennek az alapelvnek köszönhetően valósultak meg más fontos beruházások is Vajdaságban, felépítettük a Vajdasági Rádió és Televízió új épületét, valamint a sürgősségi központot és a Žeželј-hidat Újvidéken, de más projektek is megvalósultak Vajdaság egész területén‟, tette hozzá Mirović.

A tudományos-technológiai park megnyitóján jelen volt még Nenad Popović, az innovációval és technológiai fejlődéssel megbízott tárca nélküli miniszter, a tartományi kormány tagjai és Miloš Vučević, Újvidék polgármestere is. (RTV)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma reggel a Vajdasági Klinikai Központban még egy páciens meghalt koronavírus-fertőzés következtében. Egy 65 éves satrincai (Šatrinci) férfi az áldozat. Ezzel hatra nőtt a Vajdaságban elhunyt betegek száma. A korábban elhunyt polgárokhoz hasonlóan a mai áldozatnak is voltak egyéb betegségei, mondta Zoran Gojković...
2020. ÁPRILIS 3.
[ 12:29 ]
A határok lezárása, a részleges kijárási tilalom bevezetése ellenére is zökkenőmentesen folyik az oktatás a szabadkai Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ különféle képzésein együttműködve a magyarországi felsőoktatási intézményekkel. A távoktatásra való átállás sikeres volt, mondja Kosányi...
2020. ÁPRILIS 3.
[ 12:10 ]
Szerbiában a rendkívüli állapot miatt idén online szervezik meg a jelentkezést a tehetséggondozó gimnáziumokba. A minisztérium mindössze egy hetet adott ennek lebonyolítására. Az ügyintézés kizárólag szerb nyelven, cirill írásmóddal történhet azon a honlapon, amit a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium...
2020. ÁPRILIS 3.
[ 11:45 ]
Beolvasás folyamatban