Vajdaság
Gazdaképzés a Prosperitati pályázóinak
Egyes esetekben akár a pályázás feltétele is lehet majd a kurzus

A Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának és ügyvezetőjének január 30-án lejárt a négyéves megbízatása, de egyben ki is nevezték az új igazgatóbizottságot, amelynek személyi állománya egy kivételével megegyezik a korábbiéval. Az időközben elhunyt Földi Márta helyére a CMH iroda, mint alapító Snejder-Sára Ildikó közgazdászt delegálta. Az újjáalakult bizottság ügyvezető igazgatójává ismét Juhász Bálintot választotta meg – jelentette be pénteken szabadkai sajtótájékoztatóján Pásztor István, a VMSZ elnöke. Az újonnan választott ügyvezető ugyanakkor újabb programokról, elsősorban képzésekről számolt be az újságíróknak.

Pásztor István kiválónak ítélte meg az ügyvezető, illetve az igazgatóbizottság elmúlt négy évi teljesítményét, s az eredményeket.

- A gazdaságfejlesztési program alapjaiban mozgatta meg a vajdasági magyar világot. Az elmúlt négy évben a pályázat megteremtette annak lehetőségét, hogy a magyar emberek szülőföldjükön maradhassanak – értékelte Pásztor István hozzátéve, hogy az elmúlt négy év visszaigazolta az eredeti elképzeléseket.

- Létrehoztunk egy olyan nemzetpolitikai eszközt, amely megcélozza közösségünk megmaradását, de emellett a rendszer kidolgozásával hozzájárultunk ahhoz is, hogy a nemzetpolitika egy újabb eszközzel gazdagodjon. A nemzetpolitika mezejére beemeltük az egzisztenciateremtés eszközeinek a körét is, de fejleszteni tudtuk a szülőföldünket is.

A programot a következő négy évben tovább fogják vinni, ugyanis megvan ennek a lehetősége, mondta Pásztor István, majd így folytatta:

- A pályázati rendszer több elemét meg fogjuk ismételni az ellőttünk álló időben, de az is biztos, hogy újabb elemekkel kell azt gazdagítani. Olyan elemekkel, amelyek a vállalkozásoknak az előrehaladását, boldogulását, piaci pozícióinak a megerősítését szolgálják. Nem direkt módon eszköz- vagy technológiafejlesztéssel, hanem a belső szervezésbe, a tudásszint növelésébe jelentős erőforrásokat kell beforgatnunk.

Pásztor István elmondta, már voltak ilyen kezdeményezések, például a kezdő vállalkozók képzése vagy az internetes gazdaképzés.

Amire igény mutatkozik, amire megteremtődnek a feltételek, azokat a képzéseket fogják megszervezni, emlékeztetett egyik korábbi ígéretére Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány újraválasztott ügyvezetője.

- Ez megtörtént – nyomatékosította Juhász Bálint. - Öt témakörben akkreditáltattunk 23 képzési modult. Az anyagot a Szent István Egyetem szakemberei készítették el a zentai Pro Scientia Naturae Alapítvány szakembereinek a közreműködésével. Egy államilag elismert és engedélyeztetett képzés, valamint négy engedélyeztetett képzés tud így elindulni. Az egyik a szántóföldi és kertészeti növényvédelem témakörrel, ami 3 modult ölel fel. A méhészetelmélet és gyakorlat 2 modulos. A talajerő és vízgazdálkodás, valamint a mezőgazdasági gépesítés gyakorlata és a precíziós mezőgazdaság egyaránt 3-3 modulos. A mezőgazdasági növénytermesztés 7 modult ölel fel. Aki ezeket a modulokat elvégzi, arról tanúsítványt kap, amit a Pro Scientia Naturae Alapítvány állít ki és amit fel tud használni a gazdálkodása során, illetve a pályázati rendszerekben bizonyítva felkészültségét és szakmai tudását.

Juhász Bálint elmondta, hogy az elmúlt időszakban több mint 800 egyéni hallgatója volt az online gazdaképzésnek, s több mint 3 ezer sikeresen teljesített vizsgát jegyeztek. Az eddigi időszakban mintegy 3 ezer, az integrációs folyamatban résztvevő mezőgazdasági termelő tudott részt venni a képzésben. Ezt első lépésben az összes, több mint 5 ezer prosperitatis mezőgazdasági termelőre fogják kibővíteni, a következő ciklusban pedig arra fognak törekedni, hogy az összes mezőgazdasági termelő számára elérhetővé tegyék, hogy hozzájuthassanak ehhez a tudásbázishoz.

Február 1-jétől kezdődik az egy hónapos jelentkezési idő, majd márciusban kezdődik az egy hónapos képzési folyamat. Azoknak is jelentkezniük kell, akik eddig valamilyen modult elvégeztek, mert minden eddig teljesített modul elismerésre kerül. Teljesen elölről is lehet kezdeni a tanulást, de továbbtanulni is lehet az eddigi képzésekhez, hangsúlyozta Juhász Bálint.

Lengyel László, a Pro Scientia Naturae Alapítvány ügyvezetője elmondta, hogy az eddigi képzéseket úgy állították össze, hogy kielégítsék az integrátorok igényeit. Ennek alapján születtek meg a felsorolt témakörök.

- Nagyon fontos lenne, hogy jelentkezzenek mindazok, akik a pályázataikhoz, tevékenységükhöz államilag elismert oklevelet szereznének. Minderről bővebb információ a https://www.prosperitati.rs/gazdakepzes oldalon található. Nem szeretnénk itt megállni, már gondolkodunk a további képzéseken, témakörökön, amelyek fontosak lehetnek a gazdatársadalomnak. Mi a jövőbe tekintő témakörökön gondolkodunk, amik sikeresebbé tehetik a gazdákat, amikre itt esetleg még nem gondoltak, de másutt már sikeresen működnek. Látjuk, hogy az ilyen képzésekre a mi gazdatársadalmunk vevő, hiszen először indítottuk meg a Kárpát-medencében az online típusú képzést, s azt láttuk, hogy nemzetközi összehasonlításban tízszeresen túlteljesítettünk.

Juhász Bálint újságírói kérdésre a sajtótájékoztató végén azt is elmondta, hogy a képzés a gazdák számára alapvetően egy lehetőség, amit az Alapítvány Magyarország Kormányának támogatásával biztosított, viszont az integrátorok igénye szerint készült. Az integrátorok így kötelezhetik partnereiket, hogy bizonyos témákban végezzenek el tanfolyamokat, hiszen a megfelelő minőségű és mennyiségű termelés biztosításához erre szükség lehet. Az Alapítvány számára is egy lehetőség ez, hogy a jövőben a magas küszöbű pályázatok esetében akár követelmény vagy előny legyen a kurzuson való részvétel. Mindezt az elkövetkező pályázatok kiírásánál fontolóra veszik.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Három új szobrot kap Szabadka - illusztráció
2020. MÁJUS 28.
[ 15:57 ]
A városi közlekedési vállalat elárusító helyein mától, május 27-étől kezdik a kedvezményes éves bérletek kiadását az arra jogosultak számára. A bérlet ára változatlanul 1650 dinár, míg a kártya kidolgozása 375 dinárba kerül. Arról, hogy kik jogosultak a kedvezményes bérletre, ITT olvasható bővebb...
2020. MÁJUS 27.
[ 10:15 ]
Az online zárókonferenciát követő sajtótájékoztatóval ért véget Pacséron a Helyi ízek – helyi értékek elnevezésű Iterreg – IPA CBC projektum, melynek kedvezményezettjei a magyarországi, Bácsalmási Önkormányzati Közszolgáltatási Közhasznú Nonprofit Kft., és a szerbiai, helybeli Mezőgazdasági Termelők Egyesülete....
2020. MÁJUS 26.
[ 17:37 ]
A jövendőbeli együttműködésről írt alá kedden szándéknyilatkozatot a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola és a Regionális Hulladéktároló Kft., tudósít a Subotica.com portál. Hulladékfeldolgozás Szerbiában is mind nagyobb figyelmet kap. A szabadkai hulladéktároló országosan is az egyik legmodernebb. A szemét...
2020. MÁJUS 26.
[ 15:18 ]
Beolvasás folyamatban