Vajdaság
Újvidéki és szegedi felsőoktatási együttműködés

Közös kutatások, szakmai konferenciák, diákcsere program, vendégtanárok alkalmazása, néhány pont a Szegedi Tudományegyetem és az újvidéki Gazdasági Akadémia Univerzitás között megkötött egyezményből. Az erről szóló dokumentumot csütörtökön írták alá Szabadkán, az újvidéki felsőoktatási intézmény Gazdasági és Igazságügyi-Jogi Kara szabadkai kihelyezett tagozatán.

Az együttműködési megállapodás kiemelt célja a jövőbeni projektumok együttes megvalósítása, továbbá a felsőoktatás mobilitása feltételeinek a megteremtése, úgy a hallgatók, mint az egyetemi oktatók számára. Az Újvidéki Gazdasági Akadémia Univerzitás az eddigiekben is kiemelt hangsúlyt fektetett a külföldi felsőoktatási intézményekkel való együttműködés feltételeinek a megteremtésére, ennek szellemiségében a múltban már számos megállapodás aláírásra került.

Az együttműködésbe bekapcsolják mindkét egyetem összes karát, illetve az azokon tanuló több ezer egyetemistát. Az aláírás után azonnal megkezdődött az abban foglaltak megvalósítása, a szabadkai kihelyezett kar hallgatóinak tartott ugyanis előadást Görög Márta, a szegedi Állam- és Jogtudományi Kara dékánja.

Görög Márta azt mondta, bízik a sikeres együttműködésben, amit a két város földrajzi közelsége is segít. A hallgatók és a tanárok vendégeskedése pedig lehetővé teszi, hogy közös projektekben vehessenek részt. Elmondta, a szegedi karnak 2.200 hallgatója van, köztük sok külföldi.

Az újvidéki Gazdasági Akadémia Univerzitásnak több mint 4 ezer hallgatója van, köztük magyarok. Az együttműködés célja, hogy a magyar anyanyelvű egyetemisták minél több előadást hallgathassanak anyanyelvükön, illetve a gyakorlatokat is magyarul végezzék. Erről már Marko Carić rektor beszélt.

Az együttműködés keretében őszre egy tudományos tanácskozást terveznek, amelybe mindkét egyetem tanárai bekapcsolódnak. A magyar és a szerb jog nagyon hasonló, mert mind a kettő kontinentális európai jogrendszeren alapul, mégis vannak sajátosságok. Ezeket a különbségeket ismerhetik majd meg azok, akik meghallgatják a tanácskozás előadásait.

N. E.
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szigorúbb intézkedések Verbászon - illusztráció
2020. JÚLIUS 5.
[ 16:04 ]
A Vajdasági Klinikai Központban jelenleg 139 koronavírus-fertőzöttet kezelnek, közülük négyen vannak lélegeztetőgépen. Az elmúlt 24 órában a Vajdasági Klinikai Központ 31 olyan pácienst vett fel, akiknél kimutatták a koronavírus jelenlétét. Az intézmény emlékeztet, hogy a vírus terjedésének megfékezése és a...
2020. JÚLIUS 5.
[ 11:36 ]
Vajdaság minden tájáról, sőt az anyaországból is érkezett csapat a muzslyai határban megtartott, 37. aratóünnepségre. Az aratócsapatok a falu központjában, a Muzslai Petőfi Sándor MME előtt gyülekeztek, ahol egy alkalmi művelődési műsorral kedveskedtek a műkedvelők, bemutatkozott a Harmatcsöpp és a Százszorszép...
2020. JÚLIUS 4.
[ 20:08 ]
A budapesti Katolikus Karitász Orvosmissziójának tagjai immár harmadik alkalommal érkeztek Muzslyára, a különféle szűrővizsgálatoknak az Emmausz Fiúkollégium adott helyet. Az anyaországi Katolikus Karitász Orvosmissziója 2017-ben kezdte meg munkáját Kárpátalján, azóta Vajdaságba is több alkalommal ellátogattak,...
2020. JÚLIUS 4.
[ 20:05 ]
Beolvasás folyamatban