Vajdaság
Újvidéki és szegedi felsőoktatási együttműködés

Közös kutatások, szakmai konferenciák, diákcsere program, vendégtanárok alkalmazása, néhány pont a Szegedi Tudományegyetem és az újvidéki Gazdasági Akadémia Univerzitás között megkötött egyezményből. Az erről szóló dokumentumot csütörtökön írták alá Szabadkán, az újvidéki felsőoktatási intézmény Gazdasági és Igazságügyi-Jogi Kara szabadkai kihelyezett tagozatán.

Az együttműködési megállapodás kiemelt célja a jövőbeni projektumok együttes megvalósítása, továbbá a felsőoktatás mobilitása feltételeinek a megteremtése, úgy a hallgatók, mint az egyetemi oktatók számára. Az Újvidéki Gazdasági Akadémia Univerzitás az eddigiekben is kiemelt hangsúlyt fektetett a külföldi felsőoktatási intézményekkel való együttműködés feltételeinek a megteremtésére, ennek szellemiségében a múltban már számos megállapodás aláírásra került.

Az együttműködésbe bekapcsolják mindkét egyetem összes karát, illetve az azokon tanuló több ezer egyetemistát. Az aláírás után azonnal megkezdődött az abban foglaltak megvalósítása, a szabadkai kihelyezett kar hallgatóinak tartott ugyanis előadást Görög Márta, a szegedi Állam- és Jogtudományi Kara dékánja.

Görög Márta azt mondta, bízik a sikeres együttműködésben, amit a két város földrajzi közelsége is segít. A hallgatók és a tanárok vendégeskedése pedig lehetővé teszi, hogy közös projektekben vehessenek részt. Elmondta, a szegedi karnak 2.200 hallgatója van, köztük sok külföldi.

Az újvidéki Gazdasági Akadémia Univerzitásnak több mint 4 ezer hallgatója van, köztük magyarok. Az együttműködés célja, hogy a magyar anyanyelvű egyetemisták minél több előadást hallgathassanak anyanyelvükön, illetve a gyakorlatokat is magyarul végezzék. Erről már Marko Carić rektor beszélt.

Az együttműködés keretében őszre egy tudományos tanácskozást terveznek, amelybe mindkét egyetem tanárai bekapcsolódnak. A magyar és a szerb jog nagyon hasonló, mert mind a kettő kontinentális európai jogrendszeren alapul, mégis vannak sajátosságok. Ezeket a különbségeket ismerhetik majd meg azok, akik meghallgatják a tanácskozás előadásait.

N. E.
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Lassanként a nemrég bevezetett intézkedések szintje alá csökken az influenzajárvány Vajdaságban. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet (IZJZV) megjelentetett adatai szerint kevésbé aktív az influenza, pontosabban közepes intenzitású a vírus, amely az elmúlt héten meghaladta a járvány szintjét az észak-bácskai és az...
2020. FEBRUÁR 19.
[ 11:47 ]
Lángoló férfihoz hívtak mentőt tegnap este, éjfél tájban Újvidéken, a Temerini és a Partizán utca sarkán lévő buszmegállóban. A mentősök közölték, hogy éjfél után 20 perccel látták el a férfit, aki szerencsére súlyosabb sérülések nélkül úszta meg az esetet. „Mentőegységünk az említett...
2020. FEBRUÁR 19.
[ 10:25 ]
A muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola volt a helyszíne a Ringató program első foglalkozásának, amelyre szép számban érkeztek az érdeklődők, kisgyermekes családok, anyukák, apukák, nagyszülők. A házigazdák nevében Molnár Attila iskolaigazgató köszöntötte a jelenlevőket, majd Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti...
2020. FEBRUÁR 18.
[ 23:57 ]
Beolvasás folyamatban