Vajdaság
Kishegyes: Lakossági fórumon tájékoztatták a gazdálkodókat a pályázati lehetőségekről

Idén a szokásosnál korábban jelentek meg a mezőgazdászok számára kiírt tartományi pályázatok és a határidők is rövidebbek – emelte ki dr. Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatóhelyettese a kishegyesi lakossági fórumon. Az eseményt a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége (VASZ) szervezte és sok kishegyesi és bácsfeketehegyi érdeklődő jelent meg rajta.

Molnár Viktor azt is kiemelte, hogy a tartományi mezőgazdasági titkárság rendelkezik a költségvetési eszközök túlnyomó többségével. A titkárság az idén 7,8 milliárd dinárból gazdálkodik, és 935 millió dinár értékben vissza nem térítendő támogatásra írt ki hét vonalon pályázatot. Mivel Juhász Attila államtitkárt is meghívták a lakossági fórumra, de elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni, így Molnár a köztársasági pályázati lehetőségekről is tájékoztatót tartott. Sándor István, a községi tanács tagja üdvözölte a vendégeket és a megjelenteket, majd pedig Fekete Andor falugazdász emelte ki, hogy hozzá, valamint a VMSZ szakpolitikusaihoz bármikor bizalommal fordulhatnak és segítenek a pályázati űrlapok kitöltésében is. Nagy Miklós, a VASZ elnöke elmondta, hogy jelenleg már 25 felkészült falugazdász segíti a termelőket Vajdaság szerte.

A csaknem 53 milliárd dináros köztársasági mezőgazdasági költségvetésből a vidékfejlesztésre szánt összeg több mint amennyi tavaly volt. Általában 50-65 százalék közötti vissza nem térítendő támogatásokra lehet pályázni. Berendezésekre, felszerelésekre, kapcsolható eszközökre, törzskönyvezett minőségi anyaállomány és jószág beszerzésére, gyümölcsösök telepítésére lehet támogatást igényelni a számlák, illetve esetenként az előszámlák benyújtásával. Molnár kiemelte, hogy ma már nem túl bonyolult az eljárás, az igénylőknek elegendő 5-6 dokumentum beszerzése.

A tartományi támogatásokról szólva kiemelte, hogy a fiatal gazdákat és mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozókat 270 millió dinárral támogatja a titkárság. A pályakezdők mellett mezőgazdasághoz kapcsolódó kézműves vállalkozások például az utóbbi időben népszerű mini sörfőzdék is pályázhatnak. A startup vállalkozások esetében a nettó megpályázott összeg 90 százalékáig igényelhető a vissza nem térítendő támogatás. A most még egy rövid ideig aktuális pályázatokon öntözőrendszerekre, jégvédelmi rendszerekre, fóliasátrakra, farmok fejlesztésére, gazdaságok eszközbeszerzésére, borászok és erős alkoholos italokat készítők eszközbeszerzésére, kis hús- és tejüzemek felszerelésére, organikus termesztésre, méhészeti beruházásokra, sőt mezőgazdasággal kapcsolatos hagyományőrző események megszervezésére is lehet támogatást kérni. A titkárságtól pályázati eszközöket igényelhetnek az önkormányzatok is. A határidő azonban hamarosan lejár: a méhészek és a rendezvényszervező egyesületek február 28-ig, a többiek február 21-ig nyújthatják be kérelmeiket.

Dr. Molnár Viktor kitért a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap hitelvonal-pályázataira is. Újdonság, hogy a már a korábbi évekből ismert lehetőségek mellett szerepel a zöldség-, gyümölcs- és szőlőfeldolgozáshoz szükséges felszerelések megvásárlásának a hitelezése is, nagyon kedvező feltételek mellett. Az igazgatóhelyettes örvendetesnek nevezte, hogy az utóbbi években folyamatosan nő a pályázatokra jelentkező és végül nyertes magyar gazdálkodók aránya. Úgy vélte, az utóbbi hét-nyolc évben kifejtett tájékoztató tevékenység is sokban hozzájárult ehhez az örvendetes tényhez.

Tóth Péter
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Lassanként a nemrég bevezetett intézkedések szintje alá csökken az influenzajárvány Vajdaságban. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet (IZJZV) megjelentetett adatai szerint kevésbé aktív az influenza, pontosabban közepes intenzitású a vírus, amely az elmúlt héten meghaladta a járvány szintjét az észak-bácskai és az...
2020. FEBRUÁR 19.
[ 11:47 ]
Lángoló férfihoz hívtak mentőt tegnap este, éjfél tájban Újvidéken, a Temerini és a Partizán utca sarkán lévő buszmegállóban. A mentősök közölték, hogy éjfél után 20 perccel látták el a férfit, aki szerencsére súlyosabb sérülések nélkül úszta meg az esetet. „Mentőegységünk az említett...
2020. FEBRUÁR 19.
[ 10:25 ]
A muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola volt a helyszíne a Ringató program első foglalkozásának, amelyre szép számban érkeztek az érdeklődők, kisgyermekes családok, anyukák, apukák, nagyszülők. A házigazdák nevében Molnár Attila iskolaigazgató köszöntötte a jelenlevőket, majd Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti...
2020. FEBRUÁR 18.
[ 23:57 ]
Beolvasás folyamatban