Vajdaság
Topolya: Megnőtt a vállalkozói kedv

Egyre több a vállalkozó Topolyán. A korábbi évek átlagához képest több mint százzal nőtt a bejegyzett vállalkozások száma a község területén. A Topolyai Vállalkozók Általános Egyesülete által szervezett bál keretében február 29-én adják át az elismeréseket, idén is díjazzák a legsikeresebb fiatal vállalkozót, valamint a sok éves sikeres munkáért is elismerést vehetnek majd át a vállalkozók.

Idén február 29-én kerül megrendezésre a vállalkozók bálja Topolyán. Bálról lévén szó, a szórakozáson, kikapcsolódáson lesz a hangsúly, de már hagyományosan ezen a rendezvényen átadják az elismeréseket a legrégebbi, legsikeresebb, illetve az eredményes fiatal vállalkozóknak is. A díjak odaítéléséről az egyesület igazgatóbizottsága dönt és a díjkiosztóra is a bál keretében kerül majd sor. .

A legsikeresebb fiatal vállalkozó díját tavaly a bácskossuthfalvi Csík József, a Delphino gyorsétterem tulajdonosa kapta. Tóth-György Károly, a topolyai Optika tulajdonosa viszont sok éves sikeres munkáért kapta az elismerést. A köszönőlevelet ebben tavaly a szintén nagy múltra visszatekintő Gurman étterem kapta, mely idén is egyben a rendezvény helyszínéül is szolgál majd.

A vállalkozók bálja már nem múlhat el a hagyományos, gazdag tombola nélkül. Az idén is nagyon sokan járulnak hozzá ajándékaikkal a nyereményjáték izgalmassá tételéhez. A kiskunmajsai Jonathermál Gyógy- és Élményfürdő, szabadkai Venera Bike, valamint a topolyai Em Commerce fa- és bútoripari vállalat és a Capriolo kerékpárgyár ajánlotta fel a fődíjakat, de rajtuk kívül még mintegy nyolcvan támogatója van a rendezvénynek.

Vanyúr Gabriella, az egyesület titkára elmondta, hogy a Topolyai Vállalkozók Általános Egyesülete valójában 133 éves múltra tekinthet vissza. 1887-ben még Iparos Egyesületként működő szervezet az egykori kisiparosokat tömörítette. 2002-ben jegyezték be a Körzeti Gazdasági Kamaránál, az óta hivatalosan is Topolya Község Vállalkozóinak Általános Egyesületeként működik. 2016-ban jegyezte be az egyesületet a Szerbiai Gazdasági Kamara. A kisvállalkozókat tömöríti az egyesület, tehát a korlátolt felelősségű társaságok és nagyvállalatok nem tartoznak ide. A közös érdekek képviselete, a szakmai segítségnyújtás, a jogszabályok értelmezése, képzések, konzultációk szervezése tartozik a feladataik közé. Valójában legtöbbször a vállalkozók problémáival, „hétköznapi” gondjaival, adminisztratív ügyekkel foglalkoznak.

Az egyesület titkára azt is elmondta, arról lehet beszámolni, hogy az utóbbi időben nőtt a vállalkozói kedv a topolyai község területén. Amíg a korábbi években rendszeresen 480-500 bejegyzett topolyai vállalkozóról beszélhettünk, jelenleg 644 bejegyzett vállalkozó fejti ki tevékenységét. A tényt, hogy a vállalkozói kedv megnövekedett több tényezővel magyarázta. Különböző pályázati források állnak a rendelkezésére annak, aki úgy dönt, hogy tevékenységét a jövőben vállalkozóként folytatja majd, ami valószínűleg sokban hozzájárul a vállalkozói kedv megnövekedéséhez. A Prosperitati Alapítvány pályázatai kedvező feltételek mellett nyújtottak támogatást a vállalkozók számára és nagyon sokan éltek is vele. Vanyúr Gabriella szerint azonban ki kell emelni még a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat különféle pályázatait is, melyek szintén nagyon kedvezőek és sokban segíthetnek a kezdő vállalkozóknak. Ezekre a pályázatokra most is lehet még jelentkezni.

Örvendetesnek nevezte, hogy a kezdő vállalkozók között egyre több a fiatal, akik hosszú távon is vállalkozóként tervezik eleve a jövőjüket. Ez is több tényezőre vezethető vissza. Valószínűleg az is hozzájárul, hogy a község középiskolákban most már tantárgyként bevezették a vállalkozástant. Nagyon fontos, hogy már tizenéves korban megpróbálják a fiatalok gondolkodásmódját formálni. Ez sokban hozzájárulhat ahhoz, hogy a jövőben ezek a fiatalok sikeres vállalkozók legyenek. De az egyesület titkára szerint a 20-30 év közötti korosztály körében is mint többen döntenek úgy hogy vállalkozásba kezdenek. De több olyan esetük is volt az utóbbi időben, hogy hozzájuk fordultak segítségért olyanok akik külföldön vállaltak munkát és három négy év után hazatértek, hogy most vállalkozóként itthon folytassák életüket, mert megtaláltak valami olyan piaci rést, melyről úgy gondolják hogy érdemes befektetni a termelés vagy a szolgáltatás területén.

A titkár azt is elmondta, hogy a legtöbb vállalkozás a szolgáltatóipar területén alakul. Ennek talán az lehet az oka, hogy az ilyen esetekben a vállalkozónak a tudására, készségére, rátermettségére van szükség, kevesebb pénzt kell befektetni például a felszerelésbe. Örvendetes azonban, hogy vannak olyan vállalkozók, és akik a termelés területén fejtik ki tevékenységüket. Az elmúlt időszakban több olyan vállalkozást jegyeztek be mely villanyszereléssel, kőműves munkálatokkal, vagy vízvezeték-szereléssel foglalkozik.

Tóth Péter
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szabadka város külön számlát nyitott, amelyre az önkéntes adományokat várják a koronavírus elleni harchoz. A rendkívüli helyzetek városi törzskara indítványára az illetékes pénzügyi igazgatóság megnyitotta a külön számlát, amelyre mind a magán-, mind a jogi személyek befizethetik adományaikat. Dinárszámla:...
2020. MÁRCIUS 30.
[ 16:34 ]
Módosítani fogják Kishegyes Község képviselő-testületének ügyrendi szabályzatát és ezzel lehetővé teszik az ülések elektronikus formában történő megtartását. Minden más intézményhez és szervhez hasonlóan a testületnek is igazodnia kell a jelenlegi helyzethez – tette közzé a közösségi oldalon Sárközi István, a...
2020. MÁRCIUS 30.
[ 13:50 ]
Elkezdték osztani a folyékony fertőtlenítőszert Magyarkanizsa község területén, mind a kilenc helyi közösségben a polgárok részére az önkormányzat rendkívüli helyzetekkel megbízott törzskarának szervezésében. Minden községbeli polgár igényt tarthat a nátium-hipoklorit oldatra, a mely fertőtlenítőszer vírusölő...
2020. MÁRCIUS 30.
[ 12:37 ]
Beolvasás folyamatban