Vajdaság
Vajdaságban is három százalékra csökken a parlamenti küszöb

A tartományi képviselőház képviselői a vajdasági választási rendszer módosításáról vitáznak ma, amelynek értelmében összehangolják a köztársasági és helyhatósági választásokat érintő, közelmúltban meghozott újításokkal. A legnagyobb változás az lesz, hogy a parlamenti küszöböt öt százalékról három százalékra csökkentik.

Változás lesz annak a szabálynak a bevezetése is, amely szerint a választási listákon szereplő személyek minimum 40 százaléka nő kell, hogy legyen. Az erről szóló módosító indítványt Gordana Čomić, a Demokrata Párt képviselője javasolta a köztársasági parlamentben, megszakítva ezzel a bojkottot.

Napirenden van Branislava Jeftić képviselő javaslata is, amelyben a jelöltlista átadásához szükséges aláírások számának hatezerről háromezerre való csökkentését indítványozza.

A képviselők előtt szerepel a tartományi költségvetés átütemezése is, valamint a tartomány újabb, 2,4 milliárd dinár értékű, hosszú távú adósságvállalása a Kamenica 3 építésére és a Fruška gora Radarközpont jégvédelmi rendszerének bevezetésére.

A hatalmi koalíció és az ellenzék eltérően vélekedik ezekről a napirendi pontokról. Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke elmondta, valószínűleg ez a jelen összetételű testület utolsó ülése, s hozzátette, a képviselőházban jelenlévő összes képviselőcsoport képviselőivel tárgyalt a választási feltételek módosításáról, de nem értek el teljes konszenzust.

„A kezdeményezést az SNS, az SPS és a VMSZ képviselőcsoportjainak elnökei írták alá, ami elég ahhoz, hogy ma megvitassuk ezeket a módosításokat, s értékelem, hogy ezeket a szabályokat elfogadja a testület” – nyilatkozta Pásztor, aki Branislava Jeftić javaslatáról pedig elmondta, „a módosítások alkotmányosan és jogilag lehetségesek, célszerűségükről pedig a képviselők döntenek”.

Az ellenzéki képviselők számos kritikát fogalmaztak meg a napirendi pontokkal kapcsolatban. Csonka Áron, az Alternatíva Vajdaságnak képviselője szerint „a 2,4 milliárdos hitel azt fogja eredményezni, hogy a tartományi adminisztráció nagyobb adósságal fejezi be mandátumát, mint amekkorát az előző vezetéstől örökölt”.

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga képviselői nem támogatják sem a pótköltségvetést, sem az adósságvállalást.

A Szerb Radikális Párt képviselői bejelentették, hogy támogatják a parlamenti küszöb csökkentését, de a nők választási listán való szereplésének minimális arányáról szóló javaslatot nem, ugyanis – mint Đurad Jakšić, az SRS képviselőcsoportjának elnöke elmondta – náluk eddig is minden harmadik helyen nő volt, s fele-fele arányt javasoltak a következő választási ciklustól, nemcsak a parlamentben, hanem a végrehajtó hatalomban is, de köztársasági szinten nem talált támogatásra kezdeményezésük. Hozzátette, a tartományi kormány 12 titkárságából mindössze kettő élén áll nő, s meggyőződésük, „hogy a kormány munkájának eredményei jobbak lennének, ha több nő lenne”. (021.rs)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Cinike
2020. FEBRUÁR 22. [ 1:16 ]

A cél nyílvánvalóan a részvételi arány javítása. A küszöb csökkentésével további passzív szavazók angazsálhatók. A lényeg azonban nem változik, a haladók többségben maradhatnak. Csupán legitimitásukat javíthatják a részvételi arány javítása által. Erre ott a küszöb csökkentése. A bojkott továbbra is többet ér a szememben.


Szabadka város külön számlát nyitott, amelyre az önkéntes adományokat várják a koronavírus elleni harchoz. A rendkívüli helyzetek városi törzskara indítványára az illetékes pénzügyi igazgatóság megnyitotta a külön számlát, amelyre mind a magán-, mind a jogi személyek befizethetik adományaikat. Dinárszámla:...
2020. MÁRCIUS 30.
[ 16:34 ]
Módosítani fogják Kishegyes Község képviselő-testületének ügyrendi szabályzatát és ezzel lehetővé teszik az ülések elektronikus formában történő megtartását. Minden más intézményhez és szervhez hasonlóan a testületnek is igazodnia kell a jelenlegi helyzethez – tette közzé a közösségi oldalon Sárközi István, a...
2020. MÁRCIUS 30.
[ 13:50 ]
Elkezdték osztani a folyékony fertőtlenítőszert Magyarkanizsa község területén, mind a kilenc helyi közösségben a polgárok részére az önkormányzat rendkívüli helyzetekkel megbízott törzskarának szervezésében. Minden községbeli polgár igényt tarthat a nátium-hipoklorit oldatra, a mely fertőtlenítőszer vírusölő...
2020. MÁRCIUS 30.
[ 12:37 ]
Beolvasás folyamatban